Íme 6 ok, amiért végleg hátat kell fordítani az oldalt és a hason való alvásnak

Súlyosabb krónikus problémákat, például gyomorégést és hátfájást válthat ki, ha rossz alvási pózban alszol. Annak ellenére, hogy mindannyian tudjuk, mennyire fontos a jó éjszakai alvás, nem csak azt kell figyelembe venni, hogy kényelmes legyen, hanem, hogy egészséges is. Annak érdekében, hogy erről többet megtudj elkészítettük ezt a cikket, mely azt taglalja, hogy mennyire nem egészséges hason illetve oldalt aludni.

1, Gyomorégést okoz

A reflux betegeknek nagyon nem tesz jót, ha a jobb oldalukon, vagy párna nélkül a hátukon fekszenek, ugyanis gyomorégés és sav visszafolyás alakulhat ki a gyomorban és a nyelőcsőben. Ez azért alakulhat ki, mert a sav visszafolyását szabályzó rész nem működik a gravitáció miatt. A gyomor tartalma ekkor a nyelőcsőbe kerül, ami gyomorégést és szorongást valamint kellemetlen száj ízt okoz.

Mit kell tenni:

Érdemes inkább a bal oldalon aludniuk és a fejük alá párnát tenniük ugyanis ezzel nem fog visszafolyni a gyomor tartalma a nyelőcsőbe. Ebben a pózban viszont a gyomor megfelelő helyzetben van.

2, Káros a gerincre és a hátra

Szakértők szerint a nem megfelelő alvó póz krónikus hátfájáshoz vezethet, sőt nyomást gyakorolhat a gerincre is. Mivel ilyenkor a gerinc nem megfelelő pózban van, ezért zsibbadhat vagy egy is nyúlhat.

Mit kell tenni:

Ha nem tudsz más pózban aludni csak a jobb oldaladon vagy a hátadon, akkor úgy enyhíthetsz a gerincre nehezedő nyomáson, ha párnát teszel a lábaid közé vagy közvetlen a térdeid alá. Ezzel csökken a hátfájás kialakulásának kockázata.

3, Krónikus nyaki problémákat okozhat

Ha nem mozgatod a nyakadat, akkor nem fogsz tudni rendesen lélegezni. Ez az alvó póz krónikus nyaki problémákhoz vezethet, ami sok kellemetlenséggel jár, sőt el is torzulhat. Az állandó rossz alvási helyzet károsíthatja a gerincet és a hátat is, emiatt pedig súlyos fájdalmakat tapasztalhatsz.

Mit kell tenni:

A legjobb és legtermészetesebb, ha a hátadon alszol. Az orvosok ezt azoknak az embereknek is ajánlják, akik krónikus gerincfájdalmaktól szenvednek. A legoptimálisabb, ha a nyakad alá egy párnát teszel. Ez megfelelő pózba fogja helyezni a tested és kényelmes, no meg kellemes alvást is biztosít. Ha a karjaid alá is teszel, akkor pedig megszabadíthatod a nyakad a nyomástól.

4, Extra nyomást gyakorolhat a csecsemőre

Amikor kisbabát hordasz a szíved alatt, körültekintően kell eljárnod alvásnál is. Nemcsak a saját, hanem a baba egészségét és kényelmét is figyelembe kell venni alvásnál. A jobb oldalon való alvás az első póz, melyet el kell kerülni, ugyanis túl nagy nyomást gyakorol a gerincre. Sőt ez a testtartás nem ad a babának elegendő mennyiségű helyet.

Mit kell tenni:

Az orvosok azt javasolják minden terhes nőnek, hogy próbáljanak a bal oldalukon aludni, mivel ez a helyzet serkenti a vérkeringést és biztosítja a maximális oxigénszintet mind az anya, mind a baba számára.

5, Ráncokat idéz elő

Ha az oldaladon alszol elkerülhetetlen, hogy ráncok keletkezzenek rajta, ez pedig azért is rossz, mert eme ráncok soha nem fognak már eltűnni. Ezért édesem rá odafigyelni.

Mit kell tenni:

Szakértő szerint abban az esetben nem fog ráncosodni a bőr, ha a hátadon alszol. Ilyenkor az arc pórusai képesek lesznek lélegezni, ezért nem fordulhat elő kellemetlenség.

6, Felesleges nyomást gyakorol a mellekre és problémákat okozhat

Nőként fontos tudni, hogy az egészséges mellek megőrzéséhez melyik pozíciót kell elfelejteni. Szakértők szerint a hason alvás felesleges nyomást gyakorol a mellkasra és bizonyos esetekben fájdalmat is okozhat. Másrészt az oldalt alvás sem túl előnyös, mert a gravitáció lehúzza őket, így nagyon meg tudnak nyúlni.

Mit kell tenni:

Próbálj a hátadon aludni. Ez segít megőrizni a melleid egészségét anélkül, hogy további nyomást gyakorolnál a mellkasra.

Hasznosnak tartottad a cikket?

betöltés...