18 mítosz az egészségről, ami bizonyítottan nem igaz, de a legtöbb ember még minden elhiszi.

A világon nagyon-nagyon sok olyan mítosz van, amit az emberiség java része elhisz csak azért, mert valaki régen elkezdte terjeszteni, mint például, hogy a gyenge fényben történő olvasás rontja a szemet, a konzerv ételek nem tartalmaznak vitamint, vagy, hogy az antibiotikum hatásos vírusos eredetű megfázás esetén. A mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek, miért nem szabad ezeknek a teóriáknak hinni. Számos esetben tudósok és kutatók cáfolták meg eme tévhitek hitelességét. Te mindent elhiszel, amit hallasz?

1, A friss mindig egészségesebb, mint a fagyasztott.

Egy kutatás keretein belül az derült ki, hogy a friss és a fagyasztott zöldségekben, valamint gyümölcsökben is ugyanannyi tápanyag és vitamin van. Annak ellenére, hogy a frisseket lefagyasztották, attól még a benne lévő anyagok megmaradnak.

2, Ha eszel akkor nem csiccsentesz be.

Sokan azt hiszik, ha valaki sok snacket eszik ivás közben, akkor attól majd nem fog becsiccsenteni. Ez nem így van. Az étel csak lelassítja a vérbe történő felszívódás sebességét, de nem állítja meg a folyamatot.

3, A fájdalomcsillapítót akkor kell bevenni, ha már nagyon elviselhetetlen a fájdalom.

Ez egy óriási félreértés, ugyanis a fájdalomcsillapítókat a fájdalom kezdeti szakaszában kell bevenni!

4, A telt nőknek rosszabb az anyagcseréjük, mint a vékonyaknak.

Sokan úgy vélik, hogy ha egy személy túlsúlyos, akkor az anyagcseréje is rossz. A tudósok azonban kiderítették, hogy ennek pont az ellenkezője igaz, vagyis az elhízott embereknek jobb az anyagcseréje, mint a vékonyaknak.

5, A homályos fényben való olvasás rontja a látást.

A gyenge megvilágítás kétségtelenül rossz, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gyenge fényben való olvasás rontaná a látást. A rossz világítás csak megnehezíti a szemek számára a fókuszálását, viszont nem károsítja azt.

6, A monitor képernyőjének fénye káros a szemre.

Számítógép nélkül ma már elég nehéz lenne elképzelni az életet, azonban a monitorok nagyon kis mennyiségű sugárzást bocsátanak ki, ami nem jelent veszélyt az egészségre nézve. Emellett látási problémákat sem okoznak.

7, A sampon és a hajkondicionáló megmentheti a törött hajat

Nem, még a legdrágább sampon vagy hajkondicionáló sem képes megmenteni az elvékonyodott, töredezett hajvégeket. Az egyetlen megoldás az olló.

8, A C-vitamin védelmet nyújt a megfázás ellen.

Az influenza szezon során sokan azt tanácsolják, hogy sok C-vitamint kell fogyasztani, mert az megvéd a megfázástól. A C-vitamin valóban erősíti az immunrendszert, de nem véd meg a megfázástól, és nem enyhíti annak tüneteit.

9, Az ujjak a víz miatt ráncosodnak meg.

Ha bárki úgy gondolja, hogy ez annak a ténynek köszönhető, hogy a víz felszívódik a bőrben, akkor téved. A bőr valójában összezsugorodik az érszűkület miatt. Így a vegetatív idegrendszer reagál a nedvességére.

10, Antibiotikum szedés megfázás esetén.

Sokan azt hiszik, hogy egy vírusos eredetű megfázást antibiotikummal lehet gyógyítani, de ez nem igaz. Az antibiotikum CSAK és kizárólag a bakteriális fertőzéseket képes legyőzni, a vírusos eredetűeket NEM!

11, Ha egy személy mérget nyelt le akkor hánytatni kell.

Ha valaki mérgező anyagot nyelt le, akkor orvos utasítása nélkül nem szabad meghánytatni!! Sok méregnek savas vagy lúgos az összetétele, amivel a gyomorsav egyszerűbben megbirkózik, mint a gége vagy a torok.

12, Ha a sebeket benyálazzuk az segíti a gyógyulást.

A sebnyalogatás, nem olyan biztonságos, mint ahogy sokan gondolják, ugyanis szájon át sokkal több baktérium kerül a sebbe, ami egyáltalán nem tesz jót!

13, Egy személy erős fájdalmat érez szívroham alatt.

Sokan tévesen úgy vélik, hogy egy személy súlyos fájdalmat tapasztal szívroham alatt. Azonban a legtöbb szívinfarktus észrevétlen, ha bármilyen fájdalom jelentkezik az inkább fogfájás vagy gyomorégés.

14, A hidegben meg lehet fázni.

Gyakran halljuk, hogy valaki megfázott, mert túl sokat volt kint a hidegben. Azonban meg kell jegyeznünk, hogy senki sem fog megfázni a hideg időjárástól. Mindez a gyenge immunitásról szól, amely a vírusok támadására érzékeny, a hideg pedig csak a betegség katalizátora.

15, A kávé lassíthatja a csontok növekedését a gyermekeknél.

Nincs bizonyíték arra, hogy a kávé lassítaná a csontok növekedését a gyermekeknél. Ezt valószínű azért találták ki, hogy a gyerekek ne mutassanak érdeklődést a kávé iránt?

16, Az bioélelmiszerek nem tartalmaznak peszticideket ezért táplálóbbak.

Ma már divatos a természetes bioélelmiszerek fogyasztása. De sokan azt hiszik, ha nincs benne peszticid, akkor sokkal táplálóbbak. Valójában a bioélelmiszerek is tartalmazhatnak peszticideket, sőt a gazdák olyan vegyi anyagokat is használhatnak, amelyek még károsabbak lehetnek a környezetre.

17, A joghurt javítja az emésztőrendszert.

Ha emésztéssel kapcsolatos problémáink vannak, sokan azt tanácsolják, hogy együnk joghurtot. Nos a joghurtban vannak egészséges baktériumok, de előnyeit egy kicsit eltúlozzák, sőt sok cukrot is tartalmaznak, amik kifejezetten károsak. A szervezeten belül sokkal több jó baktérium van, mint bármi másban.

18, A tartósított élelmiszerekben kevesebb vitamin van.

Valamilyen oknál fogva sokan úgy vélik, hogy a konzervek alig tartalmaznak vitaminokat. Valójában a konzervek is ugyanúgy megtartják az összes tápanyagot, mint a friss élelmiszerek.

Te is elhitted ezeket a mítoszokat?

betöltés...