17 elképesztő tény a júliusról, amit tuti, hogy még nem hallottál

Nagyon sok embernek a július a kedvenc hónapja, lehetséges, hogy amiatt, mert ez a nyár második hónapja és ilyenkor van a legmelegebb… legalábbis az északi féltekén. Ebben a hónapban már nem kell iskolába járni, el lehet menni nyaralni, a legtöbb fesztivált ekkor rendezik meg és még sorolhatnánk. Egyeseknek azért a legkedveltebb hónapja, mert ekkor van a születésnapjuk vagy a névnapjuk, és szuperül egybe lehet kötni egy kis kikapcsolódással. Viszont mint minden hónapnak, ennek is megvannak a maga érdekességei. Például gondoltad volna, hogy eme hónapban ünnepeljük a Magyar Wikipédia napját, vagy a nemzetközi csokoládénapot, esetleg a csók világnapját?! Nem, igaz?! Nyugodj meg mi sem, viszont azért is hoztuk létre ezt a cikket, hogy megismerd a nyári időszak középső hónapjának legérdekesebb tényeit.

1, A római szenátus a július hónapot, a római tábornok Julius Caesar után nevezte el, mivel ebben a hónapban látta meg a napvilágot. Születése előtt Quintilisnek hívták, amit latinul annyit tesz ötödik. Akkoriban egy év 10 hónapból állt és ez volt az év ötödik hónapja.

2, A hivatalos nyári időszak második hónapja, mely az északi féltekén a legmelegebb hónapnak tekinthető, míg a délin a leghidegebbnek.

3, A déli féltekén, ahogy az imént is írtuk az év leghidegebb hónapja, mely leginkább a januárral felel meg.

4, Július 1 – a magyar egészségügy illetve a köztisztviselők, kormánytisztviselők napja.

5, Nemcsak Julius Caesar volt az egyedüli, aki július hónapban született. Nagy Sándor volt a másik olyan meghatározott személy, aki eme hónapban látta meg a napvilágot nagyjából i. e. 356. július 20-a körül. De a júliusban született hírességek között van például Nelson Mandela, Frida Kahlo, Franz Kafka és Marcel Proust is.

6, Az angolszászok több névvel is illették a július hónapot, például hívták “Maed-monathnak”, ami annyit tesz réteg virágzása, illetve “Hey-monathnak”, ami azt jelenti a széna hónapja.

7, Több nagyobb esemény is történt július hónapban a történelem során például bizonyos országok függetlenné váltak úgymint: Fehéroroszország, Burundi, Ruanda, USA, Salamon-szigetek, Argentína…stb.

8, Július hónapban két csillagjegy is van a Rák, mely 06.21-07.22-ig, illetve az Oroszlán, mely 07.23-08.23-ig tart. A rák jegyben született emberek gondoskodók, családcentrikusak, érzékenyek a világra és barátságosak. Az oroszlánok pedig büszkék és nagyszerű vezetői képességgel rendelkeznek.

9, Louis Blériot volt az első ember, aki repülőgéppel átrepült egyik országból a másikba. Franciaország tengerpartjáról indult el, majd a La Manche csatornán át az angliai Dover közelében szállt le 1909. július 25-én.

10, Ha a mezőgazdászok mindent jól csinálnak, akkor a kukoricának július hónapra nagyjából térdmagasságig kellene érnie.

11, Két virág is van, melyek júliusban fejlődnek a legjobban. Az egyik a tavirózsa, a másik a sarkantyúfű. Előbbi a tiszta szív, utóbbi a nagylelkűség és a vidámság szimbóluma.

12, Július hónap születési köve a rubin, melyről azt gondolták, hogy megvédi a harcosokat a csatatéren, ha a páncélba ágyazzák őket. Manapság, azt vallják, hogy inkább a gonoszt tartja távol az embertől.

13, Július fontos hónap volt a 60-as években ugyanis 1969. július 16-án kísérelték meg a legelső Holdra szállást, ami szerencsére sikeres is lett. Neil Armstrong történelmet írt arra, hogy elsőként tette a lábát a Holdra. Ekkor hangzott el az ikonikus mondat, mely minden ember fülében ott cseng: “Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”.

14, A legelső veszettség elleni oltást 1885. július 6-án injektálta be a francia mikrobiológus, Louis Pasteur egy kilencéves gyereknek, Joseph Meisternek. A gyermeket egy veszett kutya harapta meg, és a mikrobiológusnak azonnal cselekedni kellett. Nem tudta, hogy működni fog-e a vakcina, mivel nem volt sikeresen tesztelve, de a gyermek és az orvos mázlijára bevált.

15, A világon élő emberek imádnak csókolózni, hiszen az a szerelem egyik legegyértelműbb formája (manapság perszer ez átértékelődött). Ennek köszönhetően nem múlhat el év anélkül, hogy ne ünnepelnék meg a csók világnapját, mely július 6-ra esett.

16, Elméletek szerint 1550. július 7-e óta van Európában a csokoládé, de csak 2009-ben döntötték el, hogy nemzetközi csokoládénappá hirdetik ezt a jeles napot. Persze ezen kívül több csokoládéval kapcsolatos ünnep is van országszerte, ami hasonlóan népszerű mint a nemzetközi csokoládénap.

17, Sokan nem tudják, de július 8-án ünnepeljük a Magyar Wikipédia napját, melyet pontosan 2003. július 8-án indítottak el.

Ti tudtatok ezekről?

betöltés...