A 21. század 37 etikettje, amit a kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében mindenkinek ismernie kell

betöltés...

Léteznek írott és íratlan szabályok is, amelyeket mindenképpen be kell tartanunk, ugyanis csak így kerülhetjük el a konfliktusokat és a kínos helyzeteket. Az elegáns bálok és kemény kalapok kora óta ugyan rengeteget változtak az általános illemszabályok, az etikett mégis ugyanúgy megköveteli tőlünk a jó modort, mint annak idején.

Cikkünkben megosztjuk veled a 21. század illemszabályait, amelyekről az emberek túlnyomó része talán nem is tud.

Az interneten

Ne kínozd az ismerőseidet azzal, hogy a tengerpartról készült fotóhoz hőmérsékletet is mellékelsz. Egyszerűen csak oszd meg a fotót, mellé egy rövid leírással, hogy miért töltötted fel azt.

Soha ne hozz fel a barátod üzenőfalán vagy a fotója alá írt megjegyzésben kényes témákat. Az ugyanis senki másra nem tartozik, erre ott vannak a privát üzenetek.

Ne használj Caps Lock-ot (folyamatos nagybetűk), mert az teljesen olyan, mintha kiabálnál a beszélgetőpartnereddel.

Ne rakd teli a bejegyzéseidet és megjegyzéseidet emojikkal, hashtagekkel, mert ettől rendkívül kaotikusnak tűnnek majd.

Naponta legfeljebb három képet tölts fel közösségi oldalaidra. Ha nyaralni vagy máshova mész, akkor se menjen ez a szám 5-6 fölé.

Ha ismerősnek jelölsz valakit, küldj mellé egy üzenetet, amiben elmagyarázod, hogy ki vagy és miért jelölted be őt. Persze ez csak akkor szükségeltetik, ha nem vagytok túl közeli ismerősök.

Az ételekről készült fotók ma már viccnek számítanak a közösségi oldalakon, ugyanis attól, hogy valami jól néz ki, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy finom is. Három kivétel azonban mégis van: ha te magad készítetted és feljavítottad az eredeti receptet, ha az ételhez egy izgalmas sztori is tartozik vagy ha az étel valóban különleges.

Köszönés

A szóbeli üdvözlés esetén, először a férfi köszön a nőnek, a fiatal az idősnek, illetve az alacsonyabb rangú a magasabb rangúnak.

Kézfogáskor az a személy nyújtja először a kezét, akinek bemutatták a számára idegen személyt. A férfinak a nő kínálja fel a kézfogást, a fiatalabbnak pedig az idősebb. A munkáltató-munkavállaló esetében pedig, mindig a főnök nyújtja a kezét elsőként.

A társadalmi helyzetedtől függetlenül, ha belépsz egy szobába, mindig neked kell köszönnöd először.

Amikor bemutatsz két vagy több személyt egymásnak, akkor mindig mondj el róluk néhány információt is, pl.: „Ő itt a barátom, Lilla, aki állatorvos.” Ezáltal mindenki tudni fogja, hogy milyen kapcsolat van köztetek, így közös témát is sokkal könnyebben találnak majd egymással.

Kézfogás előtt a férfinak mindig le kell vennie a kesztyűjét.

Egy taxiba szállva, mindig te köszönsz először a sofőrnek.

Amikor egy szobába belépő személy kezet nyújt egy ülő embernek, akkor annak aki ül, szintén fel kell állnia. Ugyanis nagy illetlenségnek számít ülve maradni kézfogás közben.

Ha a barátod, akivel vagy, éppen köszön valakinek, akkor neked is illik köszönni az illetőnek, még abban az esetben is, ha te nem is ismered őt.

Ne fogj kezet senkivel egy mosdóban vagy a kijáratánál, hiszen a kezeid ilyenkor általában vizesek, koszosak és a többi. Kérj elnézést és hagyd ki a kézfogást.

Az asztal felett soha ne fogj kezet senkivel.

Vendégségben

Nagyon udvariatlan úgy meghívásra választ adni, hogy “Ki lesz még ott?”.

Ha vendéged van ne tévézz és mellőzd a számítógép-használatot is!

Ha vendéged van vagy te vagy vendégségben, akkor soha ne telefonálj öt percnél tovább.

Először mindig a mosdót mutasd meg a vendégeknek, ahol kezet moshatnak, csakis utána vezesd körbe őket a ház/lakás többi részén.

Ha minden vendég az asztalnál ül, várjátok meg a vendéglátót, mielőtt enni kezdenétek, mert az nagy udvariatlanság.

Egy állófogadás elején, amikor mindenki üdvözöl mindenkit, jobb, ha a bal kezedben tartod a frissítő italod, különben hideg és nedves lesz a jobb kezed, ami kézfogáskor rendkívül kellemetlen lehet.

Ha te távozol elsőként egy vendégségből, akkor mindig csak a vendéglátóktól köszönj el, ugyanis a búcsúd azt jelentheti a többi vendég számára, hogy ideje nekik is menniük.

Telefonon

Soha ne üzenetben oszd meg a fontos dolgokat másokkal!

A színházban, a moziban, a könyvtárban és az előadásokon mindig némítsd le a telefonod!

Tedd le a telefont, ha az ötödik csengés után sem veszik fel!

Ha barátokkal beszélgetsz, nyugodtan rápillanthatsz a telefonodra. Azonban, ha telefonálnod kell, akkor mindenképpen menj egy kicsit távolabb, így biztosan senkit nem fogsz zavarni.

Amennyiben egy hívás megszakadt, akkor a hívott félnek illik újratárcsázni.

Ha ismeretlen számról hívsz valakit, akkor mindig a teljes neveden mutatkozz be, így a másik félnek nem kell találgatnia, hogy ki vagy. Ne csak azt mondd, hogy Gábor vagyok, hanem azt is milyen Gábor. Ez azért is jó, mert ha valamelyiket nem érti vagy hallja valamilyen okból, akkor még anélkül, hogy visszakérdezne, ki is találhatja, ki a hívó fél.

betöltés...