8 érdekes tény az emberről, amitől mindenki egy kicsit szuperhősnek érzi magát

Sokszor mondtuk már, hogy az emberi test, a szervezet, az immunrendszer, a szervek működése egy csodálatos dolog. Nem egy és nem két tudós próbálta már meg töviről-hegyire áttanulmányozni az emberi testet, és minden egyes vizsgálat során újabb és újabb tényekre bukkantak. A hihetetlen és ámulatba ejtő történetek pedig még többet segítenek nekik abban, hogy megértsék, hogyan is működünk. Mostani posztunk miatt jogosan érezhetik az emberek magukat szuperhősöknek, ugyanis olyan tényeket hoztunk el, ami mindenkit ámulatba fog ejteni. Gondoltad volna, hogy az agyunkban található idegsejtek száma vetekszik a Tejútrendszerben található csillagok számával, vagy, hogy a máj képes úgy regenerálódni, mint egy gyík, ha elveszti a farkát? Ha nem, akkor tarts velünk…

1, Az emberek a legjobb hosszútávfutók a világon

Annak ellenére, hogy a sebességünk kicsit sem közelíti meg a például egy ló vagy gepárd gyorsaságát, kitartásban messze mi vagyunk a legjobbak. Erre a legjobb példa Dean Karnazes. Ő egy olyan hosszútávfutó, aki 2005-ben 560 kilométert futott le majdnem 81 óra alatt evés illetve alvás nélkül. Persze ehhez nagyon sok edzésre, kitartásra és akaratra van szükség, ám ha mindenki olyan képességekkel rendelkezne, mint Dean akkor könnyedén lehetne teljesíteni a távot.

2, Az emberi máj képes regenerálni önmagát

Nyilván nemcsak a máj képes erre, hanem a bőrünk, az idegsejtjeink és a csontjaink is, viszont a máj ezt olyan szinten műveli, ami minden képzeletünket felülmúlja. Ez a szerv annyira különleges, hogy még akkor is képes visszaállni eredeti állapotára, ha egy baleset, esetleg műtét során elveszítjük annak 75\%-át.

3, A gorillák harapása 50\%-kal gyengébb, mint az embereké

Erre a tényre, ausztrál származású tudósok jöttek rá. Mi emberek olyan erős foggyökerekkel és fogzománccal rendelkezünk, aminek révén a harapásunk 50\%-kal erősebb, mint néhány ismert főemlősé például a gorilláé. (De meg kell jegyeznünk, hogy itt csak és kizárólag annak erősségéről van szó!)

4, A szuperszámítógépek 40 perc alatt utánoznak le egy emberi agyi aktivitást

Ez egy különleges kísérletből derült ki. A tudósok kíváncsiak voltak arra, hogy egy 1,4 millió gigabájttal felturbózott számítógép hány perc alatt képes lemásolni egy emberi agyi aktivitást. A teszt során kiderült, hogy 40 perc kell neki hozzá.

5, Az emberi idegsejtek és a Tejútrendszerben található csillagok száma nagyjából ugyanannyi

Nemcsak a laikusok, hanem a tudósok szerint is az agy az egyik legérdekesebb és legösszetettebb szerv. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a benne található idegsejtek száma nagyjából megegyezik a Tejútrendszerben található csillagok számával.

6, Az emberi memória mérete nagyjából 30.000 iPhone készülék memóriájával egyezik meg

Kutatások szerint az emberi agy nagyjából 1 millió gigabájt emléket, adatot képes elraktározni. Ez megegyezik körülbelül 30.000 darab 32 gigabájt tárhellyel rendelkező iPhone típusú készülékkel. Viszont az adatokat tekintve ezt nem lehet pontosan meghatározni, ugyanis vannak olyan emberek, akik bűn rossz memóriával rendelkeznek, de olyanok is, akik életük minden egyes másodpercét tűpontosan fel tudják idézni.

7, Sokkal erősebb izomzattal rendelkezünk, mint azt hinnénk

Amikor egy ember életveszélyes vagy túlságosan is stresszes helyzetbe kerül, akkor a test hatalmas mennyiségű adrenalint (epinefrint) szabadít fel, ami hihetetlen erővel ruház fel bennünket. Ilyenkor a testünk izomzata képes felvenni a versenyt egy géppel is. Biztos hallottál már olyanról, hogy egy ember felemelt egy autót vagy bármilyen nehéz tárgyat, hogy megmentse egy családtagja vagy épp a saját életét.

Annak idején szárnyra kapott egy olyan történet miszerint az illető egy egész helikoptert emelt ki a vízből annak érdekében, hogy alászorult testvérét megmentse. A tudósok figyelmét nagyon is felkeltette ez az esetet, ezért mindenféleképp reprodukálni akarták. Létrehoztak hát egy mesterséges közeget, ám az eredmény nem lett ugyanolyan, mivel testvére nem volt valódi veszélyben.

8, Minden egyes ember világít

Jogosan érezhetjük magunkat mi emberek szuperhősnek, ugyanis testünk hasonlóképpen világít, mint jó pár tengeri élőlény. Erre a tényre pedig japán tudósok jöttek rá, akik egy nagyon érzékeny kamera segítségével rögzítették ezt a jelenséget. Tény, hogy ez a típusú fény 1000-szer gyengébb, mint amit a szemünk képes látni, de összességében zseniális dolog.

Na mit szólsz? Melyik lepett meg a legjobban?

betöltés...