13 tiltott dolog, amiről a legtöbb ember nem tud

A legtöbb ember azt gondolja, hogy az amit nap, mint nap csinál teljesen ártalmatlan és semmilyen szabályt nem sért, hiszen senkire sincs veszéllyel és nem követnek el semmilyen bűncselekményt, mellyel összeakaszthatnák a bajszukat a bírósággal. Nos, ez nem minden esetben van így. Oroszországban nagyon sok olyan ártatlannak hitt tevékenységet csinálnak az emberek, melyekkel bizony szabályt sértenek, sőt kemény pénzeket is kirónak arra, aki lebukik. Mostani posztunkban ezeket mutatjuk be nektek.

1, Szőnyeg porolás közterületen

A szovjeteknél nagyon elterjedt ez a fajta tevékenység, ám ez az ártatlannak hitt szokás bizony pénzbüntetést von maga után, aminek ára kb 5000 forint. A szőnyegből kiszálló por káros lehet a környezetre, ezért csak erre alkalmas intézményben szabad elvégezni.

2, Kávét inni a metrón

A metróállomások mellett rengeteg olyan hely van, ahol megveheted a reggeli kávédat, ám ezzel nagyon óvatosan kell bánni a közlekedési eszközön, mert ha nagyot fékez a metró, akkor könnyen kieshet, kiborulhat a kezedből a forró kávéval teli pohár. Ezzel súlyos égési sérüléseket okozhatsz másoknak. Ha kiborul a kávé, akár 500 forintos bírságot is kiszabhatnak rád.

3, Autó mosása közterületen

Kizárólag erre alkalmas helyen szabad mosni a gépjárműket, de a közterület és a lakótelepi parkolók ebbe nem tartoznak bele. Eme tilalom a környezetért folytatott küzdelemhez kapcsolódik. A káros anyagok, melyekkel megtisztítod az autót, súlyos szennyeződést okozhatnak. Ezért is pénzbírsággal büntethetnek, melynek összege 14 és 23 ezer forint között mozog.

4, Napozás a parkban

A városban nagyon óvatosnak kell a füves területeken. A “Fűre lépni tilos” táblák már nagyon régóta díszítik a szépen karbantartott parkokat, viszont nemcsak rálépni de napozni sem lehet rajtuk. Ez rontja a városi parkok gyepének megjelenését. Ha valakit ilyesmin rajtakapnak 14-23 ezer forintos pénzbírságra számíthat.

5, Holmik eladása adóbevallás nélkül

Az online adok-veszek szolgáltatásokkal könnyedén meg lehet szabadulni a felesleges dolgoktól. Viszont van egy turpisság a dologban. Sokan nem tudják, hogyha valaki elad valamit, annak bevételét be kell vallania. Ez azokra a dolgokra vonatkozik, mely az eladó birtokában kevesebb, mint három évig volt, például egy autó.

6, Vészvillogó bekapcsolása

A sofőröknek megvan a maga nonverbális kommunikációs nyelve, melyet minden egyes ember ért. A vészvillogó egyszeri villanása a köszönömöt jelenti. Ezzel hálát fejezel ki a mögötted lévőnek mert mondjuk kiengedett a kereszteződésben, vagy megengedte, hogy besorolj elé a sávjában. Noha a jogszabályokban nincs közvetlen tiltás ennek használatára, eme szokás mégis szabályt sért, melyért fizetni kell. Tilos a reflektor villogtatása is, mivel ez arra hívja fel a sofőrök figyelmét, hogy az érintett útszakaszon rendőri ellenőrzés, traffipax várható.

7, 7 év alatti gyermekek egyedül hagyása

Bűncselekményt követsz el, ha a kicsi gyermekeket egyedül hagyod vagy a játszótéren vagy otthon. Ezért a szülőknek pénzbírságot kell fizetnie, előfordul, hogy akár 400.000 forintra is megbüntethetik őket.

8, Lomok kirakása a kuka mellé

Kevesen tudják, de a szemétszállítási díj nem fedezi a 0,75 köbmétert meghaladó lomok elszállítását. Például régi elektronikai eszközök, építési hulladékok, bútorok…stb. Ha valakit rajtakapnak, hogy ilyesmit tesz ki a kuka mellé, akkor kb 10.000 forintos pénzbírságra számíthat.

9, Csatlakozás nyilvános Wi-Fi hotspotokhoz

Sokan csatlakoznak nyilvános vezeték nélküli hálózathoz például egy kávézóban, vagy a munkahelyen. Viszont azt már kevesebben tudják, hogy ehhez bizony a szolgáltató engedélye is szükséges. Tilos a szomszéd jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatára rácsatlakozni. Ha valaki lebukik annak bizony fizetnie kell. A legmagasabb összeg 950.000 forint.

10, Használt gumiabroncsok használata

Nem minden ember vesz vadonatúj gumiabroncsokat a kocsijára. Sokan jobb minőségű használtba fektetnek bele, mert ezzel kevesebb pénzt kell ebbe fektetniük. Ha nem cserélne időben gumit, akkor balesetet is okozhatnak. A gumiabroncsok kopása befolyásolja a futófelület magasságát, ennek viszont már vannak szabványai. Ha valakinek a gumiabroncsai nem felelnek meg az előírásoknak annak pénzbírságra kell számítania.

11, Mozgólépcsőn való közlekedés akadályozása

Vannak akik, nem tudják kivárni, míg a mozgólépcső le vagy fel ér, mert elkésnek a munkából vagy a suliból, ezért úgy csinálnak, mintha rendes lépcsők lennének. Viszont semmilyen körülmények között nem szabad úgy ráállni a mozgólépcsőre, mellyel akadályozzák a siető embereket. Ha valaki szándékosan sérti meg ezt a szabályt arra pénzbüntetést szabnak ki.

12, Saját tűzijáték indítása

Sokan szeretnének tűzijátékozni közterületen, de ezt nem mindenhol és nem minden esetben lehet megtenni. Az ilyen pirotechnikai tárgyak használata nemcsak robbanásveszélyes területeken tilos, de színpad és stadion közelében sem. Ha rajtakapnak ezen, akkor pénzbüntetést szabnak ki rád. Ha tűz lakul ki miatta, akkor még többet kell perkálni.

13, Fényképezés repülőgépen

Az Instagram tele van olyan képekkel, melyek a felhők fölött készültek. A repülőn készített felvételek azonban megsértik a szabályokat. Ha valakit a repülőn kapnak rajta, hogy ilyet csinál, akár a telefonját is elvehetik, sőt pénzbírságot is kiszabhatnak.

Te tudtál ezekről?

betöltés...