8 háztartási cikk, amit ha nem megfelelően használsz, károsak lehetnek

Ha azt mondják, hogy káros háztartási cikk, egyből mindenkinek a hypo jut eszébe. Pedig ha jobban belegondolunk, akkor nemcsak a vegyszerek lehetnek veszélyesek az egészségünkre nézve. Persze, ez nem jelenti azt, hogy nem kell figyelni a használatuknál, de a leghétköznapibb dolgoknak is lehetnek káros hatásai. Sok olyan termék van az alábbi felsorolásban, amiről nem is gondolnánk és mindennap szinte használjuk.

  1. Alufólia

Szinte mindannyian használtunk már alufóliát szendvicsek, különböző ételek elpakolásához. Azonban mivel ez érintkezik az ételünkkel, könnyen átjuthatnak az alumínium részecskék. Ne használjuk túl sokszor és mindennap, mivel ez több, súlyosabb megbetegedést is okozhat mint pl. a Crohn-betegség.

2. A teflon serpenyők

Habár nagyon praktikus főzés során, mivel nem ég le benne semmi. Nem utolsó szempont, hogy könnyen el lehet mosni is, azonban tudni kell, hogy ennek ára van, ugyanis ezek a teflon serpenyők polifluor-alkil-vegyszerekkel vannak bevonva, amelyek hevítéskor veszélyes gázokat és mérgeket szabadítanak fel.

3. A lefolyó és sütő tisztítók

Mivel ezek tisztítására tényleg erős vegyszereket kell alkalmazni, így még fokozottabban oda kell figyelni a használatukra. Fontos a gumikesztyű használata, ügyelnünk kell arra, hogy szembe, szájra és bőrre ne kerüljön. A zsíroldóknál pedig ha nem bírjuk a szagát, használjunk maszkot.

4. A műanyag edények

A műanyag edényekben a legegyszerűbb ételeket “szállítani”. Ebben visszük munkahelyünkre is az ebédet és mikor melegítjük a mikróban nem is gondolnánk, hogy milyen ártalmas anyagok lehetnek benne. A műanyag BPA-t tartalmaz, melynek elég súlyos egészségügyi következményei lehetnek mint pl: a rák, meddőség, cukorbetegség és elhízás.

5. A légfrissítők

Nagyon szeretjük, ha az otthonunkban jó illat van, különösen ha van házi kedvencünk is. Kutatók folyamatosan foglalkoznak azzal, hogy milyen hatása van egy légfrissítőnek a szervezetünkre nézve, kettőt közülük érdemes kiemelni: migrén és légzési problémák.

6. Lézernyomtatók

Ez a gép szinte majdnem minden munkahelyen megtalálható, de sok otthonban is van lézernyomtató. A cigarettafüsthöz hasonló részecskék szabadulnak fel nyomtatáskor, ami káros az egészségre nézve, így nyomtatáskor javallott elhagyni a szobát, irodát és utána ablakot nyitni.

7. Az elemek

Mindannyian használunk otthon elemeket, ezért is fontos figyelemmel kísérni eszközeinket. Mivel, ha sérültek fluorid gázt bocsáthatnak ki, ami különösen veszélyes.

8. A hypo

Hypot vagy fertőtlenítőt szinte mindenki használ otthona tisztításához. Nagyon fontos tudni, hogy égési sérüléseket, vakságot, légzési problémákat okozhatnak, ha nem megfelelően vannak használva. Mással pedig tilos keverni, mert veszélyes gázokat szabadíthat fel.

betöltés...