16 dolog, amiről már hallottál, de még sosem láttad

Mindennap van valami csodálatos dolog, amiért érdemes felkelni. Mindennap tanulunk valami újat, látunk valami szokatlan,érzekelünk valami mást, amitől többek leszünk. Ezt a tudást senki nem veheti elő tőlünk, a megszerzett tapasztalatokkal pedig csak többek leszünk. Próbáljunk meg megélni minden egyes napot, és figyelni környezetünket, azt, ami körbevesz. Hisz ki tudja, lehet mi leszünk a következők, akik a száraz levélen egy új élet fakadását fedezzük fel.

1.

Híd építése. Egy híd építése mindig érdekes dolog. Elgondolkodtató, hogy hogyan rakják le a talapzatot, hogyan illesztik össze. Én személyszerint mindig megcsodálom,mikor egyen áthaladunk, hogy mennyi ember munkáját rejtik,és micsoda tehetség kell egy ilyen megtervezéséhez és kivitelezéséhez.

2.

Ez egy asztal, ami több,mint 1500 fadarabból áll. Gondoljuk csak végig, majdnem mindegyik más színű, más felületű,esetleg méretű. Ezt mind egymáshoz igazítani, legyalulni, majd lecsiszolni. Mennyi munkaórát vehetett igénybe?Mindenesetre a kész “termék” gyönyörű lett és egyedi.

3.

A 21.század majdhogynem az apró dolgokra épít. Már az hatalmas előrelépés volt – leginkább az orvoslásban – , hogy gyomortükrözésénél egy kapszulába rejtett kamerát kellett a betegnek lenyelni. Ahogy láthatjuk a képeken, egészen fantasztikus,hogy milyen kis felületbe voltak képesek kamerát helyezni. Persze, ha a másik részét nézzük, akár aggasztó is lehet, hogy egy csavarból is akár, meg tudnak figyelni minket?!

4.

A kép egy tukánnak a csontvázát mutatja be. Jól lehet látni, hogy a csőre majdhogynem akkora,mint a madára teste. Rengeteg kutató próbálta megfejteni az okát,hogy miért ekkora,és mi lehet a funkciója. Számos teória után úgy néz ki megszületett a válasz: a tukán csőre erekkel sűrűn átszőtt testrész, amely hőleadóként szolgálhat. A hőfényképezés alapján kiderült, hogy a tukánok hidegben képesek korlátozni, melegben pedig fokozni a csőr vérellátását, így szabályozva a hőleadás nagyságát.

5.

Ez itt egy cetcápa kopoltyúja. A koponya alsó felében, a kopoltyúfedő alatt található a halak legfontosabb szerve, a kopoltyú. E bonyolult szerv segítségével tudják a halak az életükhöz szükséges oxigént hasznosítani. A kopoltyúban 5-5 kopoltyúrés található, melyek között 4-4 porcos kopoltyúív helyezkedik el. Ha ezeket mikroszkóp alatt megvizsgáljuk, hajszálerek millióit láthatjuk. A kanadai biológusok kísérleti eredményeik alapján úgy vélik, hogy az evolúció során a kopoltyúk elsősorban a vegyi anyagok testen belüli szabályozására jöttek létre, és csak ezt követően vették át a légzés szerepét a bőrtől.

6.

Ha jobban megnézzük a sólyom karmai akkorák, mint egy felnőtt férfi ökle. A madárral egyébként vigyázni kell, mert olyan erősen tud megfogni, és karmolni, hogy az súlyosabb sérüléseket is tud okozni. Természetesen a zsákmányszerzéshez elengedhetetlen ez a fajta szorítás.

7.

A szív piros. Bonyolult érhálózattal átszőt, és vérrel teli. A szívtranszplantáció egy bonyolult szívsebészeti beavatkozás, melyet nagy tapasztalattal rendelkező szívsebész team végez. Maga a folyamat elég hosszadalmas és megterhelő az orvosok, a betegek és a hozzátartozók számára is. Itt épp beültetendő szívet látunk még, működés és vérellátás nélkül.

8.

Már Darwint is lenyűgözte az evolúció, de minket is . Az élet mindig utat tör magának, legyen az beton, úttest vagy épp egy száraz levél. Ami élni akar, az élni is fog.

9.

A drónok megjelenésével egészen új távlatok nyíltak meg számunkra. Egy jó drón megvételével felülről tudjuk kémlelni a világot a magunk szórakoztatására, és sok olyan helyet is láthatunk, ahova egyénként nem tudnák eljutni. A képen például hegycsúcsokat látunk, amiket drón segítségével örökítettek meg.

10.

Nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné a szerencsétlenül járt Titanic történetét. 1912. április 25-én elsüllyedt a hajó,számtalan utasával odaveszve. Ez a tragédia megrázta a világot. Elsüllyedése óta sok alternatív történet kering vele kapcsolatban. Az 1517 ember életét követelő katasztrófa elfogadott oka a mai napig az, hogy a hajó 1912. április 14-én 23:40-kor jéghegynek ütközött, a hajótest lemezei behorpadtak, szegecses illesztésük szétnyílt, a betörő víz pedig elárasztotta a hajó első öt vízzáró rekeszét. A hajó 2 óra 42 perc alatt süllyedt el.

11.

A Super Mario Bros. c. játék fejlesztési terve. Azt hiszem nem kell bemutatni a Super Mario nevű játékot, hisz generációk nőttek fel az olasz vízvezeték igyekezetén, aki a hercegnő kegyeiért küzd. Népszerűsége azóta is töreletlen, és már nemcsak a Nintendoban vagy a WiiU-ban hódít, hanem meghódította a divatipart is.

11.

Egy szivárvány látvány mindig fantasztikus tud lenni, de ilyet még soha nem láttunk. Épp villám csapott bele a szivárványba.

12.

Egészen elképesztő képet sikerült a Plútóról készíteni. A Plútó a Naprendszer legkülsõ és messze a legkisebb bolygója. Alapos nyomozás után 1930-ban fedezték fel. A Plútó nemcsak a legkisebb bolygó, hanem hét naprendszerbeli holdnál (Hold, Io, Europa, Ganymedes, Callisto, Titan és a Triton) is kisebb.A Plútót szokták még törpebolygónak is nevezni.

13.

Az egyik legdrágább drágakőnek a fekete opált tartják. Az egyik legritkább és legértékesebb opálfajta. A fekete opált általában ovális alakra vágják, de előfordulhat a szabálytalan- és cseppforma is. A vágás szigorúan követei a kő természetes alakját, hogy a színjátékot a lehető legteljesebben megtartsák.A fekete opálban a vas- és szénoxidok nyomelemek a felelősek a sötét háttérszínért. Minél sötétebb az opál háttérszíne annál ragyogóbb a színjáték.

14.

A képen egy cápatojás látható. Érdekes, hogy nem hasonlít egyáltalán az általunk gondolt meszes csirketojáshoz.

15.

Egy jól kifejlett farkas és a prérifarkasok láthatók a képet. Az első szembetűnő dolog, a méret. Egy-egy példány akár elérheti a 86 kg-ot is, és kicsivel több mint 1,5 méter hosszúra is megnőhet.

16.

Vietnámi mohabéka. A tüneményes ujjhegyen is elférő mohakupacka csak Vietnám északi felén, és Kína ezzel szomszédos részein él. Nevét onnan kapta, hogy hogy bőrén a szeplők és a sötétzöld minták, kitüremkedéseknek köszönhetően egy kicsi mohos sziklára hasonlít.A mintázatában piros pöttyök is láthatók, melyek mintha a moha “virágai” lennének. Az ilyen növényekre és állatokra mondjuk, hogy mimikrik.

betöltés...