Ezekről a betegségekről árulkodhat a körmünk! Te odafigyelsz rájuk?

Az egészséges köröm szilárd, de megvan a rugalmassága. Hajlítható. Sima a felszíne és matt hatású. Egy félhold jellegű minta a köröm hátsó részénél, az úgy nevezett “tövénél” világosabb. A körmöt bőr veszi körül, ami jó esetben hibátlan. Az alakját sok minden befolyásolhatja. Elsősorban a csontok formája és mérete.

A körmökön sok esetben figyelhetünk meg különböző elváltozásokat. Ezek közül sok különféle egyéb betegség mutatója lehet. Persze egy-egy apróbb elváltozás még nem a világ vége. Az, ha például fehér foltok jelennek meg a körmön – a közhiedelemmel ellentétben- nem a vitaminhiány okozza. Rendszerint a körömágynál jelentkező apróbb sérülés miatt alakul ki. Lehet, hogy észre sem vesszük, de enyhén megsértjük az érzékeny bőrréteget.

A körmön jelenhetnek meg úgy nevezett barázdák. A hosszanti barázdák teljesen ártalmatlanok. Ezt rendszerint az okozza, hogy a kor előrehaladtával megváltozik a szervezetünk folyadékháztartása. Esetleg vashiány, bőrszárazság, erős mechanikai hatás. De okozhatják vegyszerek is.

Az elszíneződéseket okozhatja a körömlakk használta. Erre már érdemes odafigyelni, ugyanis a körömgomba mutatója is az elszíneződött körmök. Bármely patikában kaphatóak különböző gombaölő készítmények. Érdemes kipróbálni őket. Ha nincs javulás, akkor irány a bőrgyógyász.

A körmökre mindig célszerű időt szentelni. Egy ember igényességét és ápoltságát elsősorban a körmökön lehet lemérni. Mindig gondosan figyeljünk oda rájuk.

Keresztbarázdák. Na itt kezdődnek a gondok. Rengeteg betegség előjele lehet, kezdve az fertőzésektől egészen a vérszegénységig. Érdemes ilyenkor felkeresnünk a háziorvosunkat egy rutin labor vizsgálatra.

Egy túl- vagy alulműködő pajzsmirigy is befolyásolhatja a körmök növekedését, ugyanis ezek a betegségek hatással vannak a haj, bőr és körömnövekedésért felelős hormonokra. Ha mind a 20 körmünkön egyaránt megjelenik valamiféle elváltozás, akkor mindenképp keressük fel háziorvosunkat. Jelenthetnek ezek akár szív- vagy májbetegségeket is.

Ti mit gondoltok erről? Volt valami betegségetek, amit a körmön vettetek észre először? Írjátok meg kommentben!

betöltés...