Íme 10 módszer a hamis bor felismeréséhez

Robert Parker a világ egyik legbefolyásosabb borkritikusa kifejlesztett egy száz pontos minősítési rendszert. A szakember az 50-59 ponttal rendelkező borokat elfogadhatatlannak tartja. Kezdetben minden bornak ötven pontot ad, így a hamis italok mindegyike eléri ezt az alsó határértéket.

Cikkünkben mutatunk néhány tippet, amiknek a segítségével te is felismerheted a hamis, nem megfelelő minőségű borokat.

A hamis bor típusai

Por: száraz maradék, vízzel és alkohollal hígítva, aromák hozzáadásával.

Mesterséges: Víz, élesztő, cukor, citromsav, alkohol, aroma és tartósítószerek kombinációja, amelyeknek semmi köze a szőlőhöz.

Gallizált: alacsony minőségű sörfű, hozzáadott vízzel és cukorral a kívánt sűrűségig.

Petiotized: borpép, vagyis préselt szőlő alapú borital.

Skenezett: alacsony minőségű bor, glicerinnel az íz javítása érdekében.

Kaptalizálva: lúgos adalékanyagokkal lágyítva egy savas sörfű.

Tartósítószerekkel: gyorsított technológiával készített bor, amelynek összetételében szalicilsav van a savanyúság megakadályozása érdekében.

Keverék: alacsony minőségű és jó bor keveréke, hogy az ital elfogadhatóbb illatú és ízű legyen.

Színezett: borok keveréke színezék hozzáadásával, a kívánt szín elérése érdekében.

Helyettesítés: alacsony minőségű bor címkék, dugók, jövedéki termékek helyettesítésével.

Álcázás: alacsony minőségű borok palackozása egy híres márka tételének egy részében.

Mit kell keresni?

A boltban

A dobozokban kapható borok alacsony minőségűek. Ilyen formában ugyanis, a minőségi borokat soha nem tárolják.

A bor cukortartalmának a következőnek kell lennie: száraz borokban – legfeljebb 4 g / l; félszárazon – 18 g / l-ig; félédes – legfeljebb 45 g / l, édes – legalább 45 g / l. Ha több cukor van, illetve a címkén nem szerepel, hogy a bor dúsított, akkor azt mesterségesen adták hozzá.

Ha a borban szalicilsav van, akkor nem megfelelő technológiával készült. Az E220 összetevő, vagyis a kén-dioxid minden borban jelen van, ugyanis ez az erjedés természetes mellékterméke.

A gyártás dátumát külön rá kell pecsételni a palackra, az összes betűtípusnak olvashatónak kell lennie, helyesírási hibák nélkül. A címkén lévő feliratnak meg kell egyeznie a parafa feliratával.

Otthon

Ha a borhoz hozzáadsz egy csipet szódabikarbónát, akkor megváltozik a színe. A szintetikus változat azonban, ugyanolyan színű marad. Néhány csepp glicerin hozzáadása után a bor nem változtatja meg a színét. Viszont, ha a glicerin a bor színét sárgára vagy pirosra változtatja, akkor porból van.

Egy jó minőségű bor esetén, ha megrázod az üveget, a hab összegyűlik a közepén és gyorsan el is tűnik. Egy alacsony minőségű terméknél a hab a szélein gyűlik össze és lassan ülepszik le.

betöltés...