10 dolog, amit egy szülőnek meg kell tanítania első gyermekének, hogy később jó testvér lehessen

Egy kistestvér nagy boldogságot okoz egy családban, de az első gyermek, a nagy testvér nem feltétlenül így gondolja. Rengeteg vegyes érzés keringhet benne, hisz nemcsak köszöntenie kell az új jövevényt, alkalmazkodnia kell hozzá, sőt, idősebb korában a segítségére is szükség lehet.

Cikkünkből megtudhatod, melyek azok a dolgok, amelyeket a szülőknek meg kell tanítaniuk gyermeküknek, hogy jó kapcsolatot ápolhasson kistestvérével és szoros kötelék alakuljon ki kettejük között.

A megosztás fontossága

Az első gyermek az egyetlen volt a családban, amíg kistestvére meg nem született. A szülők minden figyelme az övé volt, csakis rá koncentráltak minden tekintetben. Tehát, az idősebb gyermeket meg kell tanítani arra, hogy osztozzon az új családtaggal. Ezáltal megtanul kompromisszumot kötni ahelyett, hogy heves viták alakulnának ki a tulajdonjogukról.

Hogyan lehet kedves és türelmes?

Az első gyermek sok mindent megtanul testvére születése előtt. Noha izgatott lehet, ha megismeri a család legújabb tagját, meg kell tanulnia, hogyan lehet kedves és türelmes, ugyanis a csecsemő még nem fogja tudni, hogyan kell kommunikálni. A csecsemő lassú lesz és sokat sír, ezért az idősebb testvérnek meg kell tanulnia, hogyan kell kezelni a helyzetet anélkül, hogy mérges lenne emiatt.

Tudnia kell, hogy szükség van rá a családban

Normális, hogy az első gyermek nem kívántnak érzi magát, amikor a második gyermek megjelenik a családban. Ennek elkerülése érdekében tudnia kell, hogy a családban szükség van rá. Meg kell értenie, hogy valójában még fontosabb szerepet fog betölteni az új családtag megjelenésé miatt.

Tudnia kell, hogy szülei szerethetnek valakit anélkül, hogy őt kevésbé szeretnék.

Az első gyermek általában attól tart, hogy szülei kevésbé szeretik őt, mert valószínűleg nagyobb figyelmet szentelnek a húgnak vagy a fiú testvérnek. Ez a féltékenység csökkenthető, ha tudatjuk az első gyerekkel, hogy a szeretet nem korlátozott. A szülőknek el kell mondaniuk, hogy őt és a babát egyformán szeretik, nincsenek különbségek.

Hogyan lehet független?

Az első gyermeknek azt is meg kell tanítani, hogy képes legyen bizonyos dolgokat önállóan elvégezni, attól függően, hogy hány éves. Így úgy fogja érezni, hogy nem mindig van szüksége a szülei figyelmére, ahogy csecsemőkorában. Képes lesz úgy cselekedni, mint egy bölcsebb és idősebb testvér.

A helyes játékmód

Ha az idősebb gyermek korábban nem volt játszótéren, akkor meg kell tanulnia a más gyerekekkel való játék módját. A szülőknek el kell mondaniuk neki, hogy ne játsszanak durván és ne legyenek önzőek. Ösztönözni kell arra, hogy mindenki élvezze a közös játékot.

Hogy segítsen másoknak

Az újszülöttnek nyilvánvalóan segítségre van szüksége mindenben. Ha az első gyermek tudja, hogy mindig segítsen valakinek, amikor csak lehetséges, úgy fogja érezni, hogy a csecsemőnek szüksége van rá. Ez nemcsak a szülőknek lehet nagy segítség a baba nevelésében, hanem elősegíti az első gyermek bizalmának kialakulását abban, hogy jó testvérré válhat.

Hogyan kell kezelni azt, ami törékeny?

A csecsemők nagyon törékenyek. A szülőknek ösztönözniük kell az első gyermeket, hogy interakcióba lépjen testvérével, meg kell tanítani őt, hogyan kell a csecsemőt gyengéden kezelni. Ellenkező esetben árthatnak a babának, még akkor is, ha nem is akarják.

A családtagok gondozásának fontossága

Az első gyermeknek meg kell tanulnia, hogy a második gyermek szintén része a családi egységnek. Ezért őket is szeretni és gondozniuk kell, mint a család minden tagját. Amint az első gyermek elfogadja ezt a tényt, sokkal valószínűbb, hogy megóvják fiatalabb testvérüket.

Hogyan kell elmondani az érzéseiket?

Ez talán az egyik legfontosabb dolog az első gyermek tanításában. A második gyermek megszületése rengeteg vegyes érzéshez vezethet. Az első gyereknek tudnia kell, hogy szülei mindig ott lesznek, hogy meghallgatják őt és nyugodtan elmondhatja nekik az érzéseit. Egészségesebb számukra, ha elmondhatják a szüleiknek, hogy mit gondolnak, mit tehetnek meg és mit nem vagy mivel árthat a babának.

betöltés...