Egy idős asszony, aki 64 évnyi házasság után jött rá, hogy elhunyt férje kém volt. Történetükről könyvet is írt.

Egy nő teljesen ledöbbent, amikor kiderült, hogy elhunyt férje titkos munkát folytatott. A 85-es Audrey Phillipsnek fogalma sem volt róla, hogy férje, a 83 éves Glyndwr (Glyn) kém volt. A legmegdöbbentőbb, hogy a férfinak, 64 éven keresztül sikerült ezt a tényt eltitkolnia a felesége elől. A feleség akkor jött rá a másik személyazonosságra, miután 2015-ben férje Parkinson-kórban elhunyt. Halála után a papírjait rendezgette és nagyon érdekes dokumentumokra bukkant. Kiderült, hogy Glyn nemcsak építészmérnök volt, hanem kém is, aki 13 éves kora óta a British Intelligence Forcenak dolgozott. A férfira 1944-ben figyeltek fel, mikor bizonyos tisztviselők rájöttek, hogy fotografikus memóriája van.

A dokumentumok szerint Audrey férjét csak Kapitányként emlegették a brit hírszerző osztályon. Az egyetlen ember, aki tudott titkos életéről az az édesapja volt. A műveletben a britek a német ügynököket arra használtak fel, hogy a téves információkat juttassanak el a Németországban lévő kontrollereiknek. Mr. Phillips is velük dolgozott.

A nyugdíjas asszony azt mondta, hogy ő sosem vett észre semmit, de most már számos olyan kérdése lenne, amire valószínű már sosem fog választ kapni. Azt is elárulta, hogy semmi gyanús nem tűnt neki fel, mert férje nem maradt ki sokáig, sőt előfordult, hogy otthonról dolgozott.

Mr. Phillips titkos munkája azután is folytatódott, miután egybekeltek feleségével. A lebuktathatatlan Kapitány 1960-ban három küldetésben is szerepelt, és sikerült két kémet is lebuktatnia. Ezért a küldetésért 20 fontot fizettek neki, ami akkoriban két heti bérnek felelt meg.

A férfinak 2 gyermeke, 5 unokája és 3 dédunokája is született, s az egyik feljegyzésében feleségével való kapcsolatát is megemlítette. Leírta, hogy nem érti, hogyan tudott ennyi idegi kijönni vele. Mrs. Phillips könyvet írt a férjével való házasságáról és arról, hogy 64 éven át egy titkos életet is folytatott.

betöltés...