14 mítosz, amit ideje lenne végérvényesen kiverni a fejünkből

Léteznek olyan népszerű mítoszok, amiket mindannyian ismerünk és akár vakon hiszünk is bennük. Nos, a mindennapok során is hatalmas félreértésekhez vezethetnek ezen tévhitek, így cikkünkben mutatunk néhány ismert mítoszt, amit ideje lenne végleg elfelejtenünk.

A szoláriumban lehet sütni – Ez egyáltalán nem igaz, ugyanis az ultraibolya fény erre nem alkalmas, csak a bőrt tudja megégetni.

A fehér foltos csokoládé már romlott – A csokin látható fehér folt nem penész, hanem a benne lévő zsír és a cukorkristályok kicsapódása.

A farkasok teliholdkor vonyítanak – A farkasok így kommunikálnak egymással, de nem kommunikálnak többet teliholdkor. Ez a tévedés csupán annak tudható be, hogy a holdfényes éjszakákon a szél kevésbé fúj, így a vonyítás jobban hallható.

A medencékben a vizelet kimutatására kémiai anyagokat használnak – A gyerekeket gyakran ijesztegetik azzal, hogyha belepisilnek a medencébe, akkor színes lesz a víz. A szakemberek azt állítják, lehetséges lenne, hogy a medencék vizéhez speciális jelzőanyagokat tegyenek, ez azonban az összes szerves anyagra reagálna, nemcsak a vizeletre.

Ha tönkre akarsz tenni egy kocsit, akkor tegyél cukrot a tankba – Ez a módszer csak a gáztartály szűrőjében tehet kárt, tehát, az autó motorját nem rontja el.

A fogkrémes tubusokon lévő szín a fogkrém természetességét jelzi. A zöld a száz százalékban természetes, a piros csak részben, míg a fekete jelzés kémiai úton előállított fogkrémre utal – A fogkrém összetevőihez semmi köze ezeknek a színeknek, ugyanis csak a gyártás során használják őket megkülönböztetés céljából.

Álmunkban rengeteg pókot eszünk meg – A pókok kerülik a zajos helyeket és számunkra valódi szörnyek vagyunk. Tehát, sem ébren, sem álmunkban nem ehetjük meg őket.

A spenót egészséges – Ez hatalmas tévedés, ami egy tizedesvesszőnek köszönhető. A 19. század végén az amerikai kutatók azt akarták publikálni, hogy 100 gramm spenót 2,9 mg vasat tartalmaz, de mivel a tizedesvessző kimaradt, így 29 mg lett belőle.

A radír kék oldala a tollat is kiradírozza – A kék rész nem a toll eltüntetésére, hanem a ceruza durvább felületekről (fal, kartonpapír) való leradírozására szolgál.

A Naprendszer összes bolygója a Nap körül kering – Van benne igazság, de nem ez a helyes megfogalmazás. A Naprendszer tömeg-középpontja körül kering a Föld és a többi bolygó. A szakemberek ezt barycenternek nevezik. A barycenter pedig majdnem mindig a Nap határain belülre esik.

A pandák csak bambuszt esznek – Mivel a pandák ragadozók, így ez az állítás sem igaz. A bambusz mellett, apró állatokat, rovarokat is fogyasztanak. A bambuszt csak akkor eszik, ha nincs más.

Az USB kihúzása előtt biztonságosan el kell távolítani a meghajtót – Valójában erre semmi szükség nincsen.

A gyermek intelligenciájára jó hatással van a klasszikus zene – A gyermekek agya egyformán reagál a zenére, így ez sem igaz.

Amikor unatkozunk, akkor ásítunk – Ez egy újabb tévhit, ugyanis azért ásítunk, hogy agyunk hőmérséklete a normálisra csökkenjen.

A black-white kitten lying on a floor. (Stretching and yawning cat)
betöltés...