17 tudományos tény, ami képes megváltoztatni a világról alkotott nézeteidet

A tudomány egyáltalán nem unalmas, sőt. Folyamatosan fejlődik, így a szakemberek felfedezhetnek olyan dolgokat is, amelyekről korábban még azt sem hittük volna, hogy léteznek. Te például tudtad, hogy a kókuszdió belsejében lévő folyadék vészhelyzet esetén intravénás folyadékként is felhasználható? Világunk látszólag soha nem fogy ki a meglepetésekből, amit nekünk fel kell fedeznünk.

Cikkünkben hihetetlennek tűnő tényekkel szembesülhetsz, amelyek valójában már tudományosan bizonyítottak.

A világegyetem leghidegebb helye a Földünkön található, méghozzá egy finnországi laboratóriumban, ahol a tudósok lézersugarakkal fagyasztják le az atomokat. A hőmérséklet itt abszolút nulla fok, tehát, -273,15°C.

Ha el tudnánk távolítani az atomjaink között található üres helyeket, akkor az egész emberiség elférne egyetlen almában.

A kémiai vegyület, amely a málna sajátos ízét adja, megtalálható az egész világegyetemben. Így, ha mindenféle szkafander nélkül lebegnénk az űrben, akkor málna ízt éreznénk a szánkban.

A legnagyobb élőlény a Földön egy óriási mézgomba, amely az Oregon állambeli Blue Mountains hegységben található, méghozzá a Malheur Nemzeti Erdőben. A legalább 2400 éves élőlény a föld alatt köti össze a felszínen található gomba-mezőt, valamint mérete meghaladja a 880 hektárt is.

A világ egyik legcsúszósabb anyaga az ember térdében található ízületi folyadék.

A tintahalak agya bagel-alakú. A tintahal által elfogyasztott élelem az agyán keresztül is átmegy és ez a “bagel” alak pedig segít abban, hogy az agya ne szenvedjen semmilyen károsodást, ha túl nagy mennyiségű ételt nyel.

Egy bolha ugrás közben gyorsabban képes gyorsulni, mint egy űrsikló. Akár ezredmásodpercenként nyolc centimétert is képes haladni, ami pedig 50-szerese egy űrsikló gyorsulásának.

Az emberi tüdő kiterítve nagyjából akkora, mint egy teniszpálya, vagyis körülbelül száz négyzetméter.

Elsősorban az édesapa génjeitől függ az, hogy egy gyermek fiú vagy lány lesz. Azok a férfiak, akiknek sok lánytestvérük van, nagyobb eséllyel adnak életet egy kislánynak, míg azok, akiknek sok fiútestvére van, nagyobb eséllyel fiú utódokat nemzenek.

Az Oxfordi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a lövőhalfélék képesek megkülönböztetni az emberek arcát. A kísérletben vizsgált halak 80\%-os sikerrel meg tudták különböztetni a korábban már látott emberi arcokat.

Az időjárás függvényében az Eiffel-torony magassága akár 15 centiméterrel is nőhet vagy csökkenhet a fémek tágulásának köszönhetően.

A csillagászok szakmai megítélése szerint a televíziós készülékeinkben látható fehér zaj, vagyis az úgynevezett fekete-fehér hangyák, valamint a kismértékben hallható sistergés (zaj) forrása az ősrobbanás még ma is látható, hallható illetve fogható gyenge jele, a kozmikus háttérsugárzás.

A Cryptotora thamicola, vagyis “vízesés-mászó barlanghal” még a legmeredekebb sziklákon is képes felmászni. Ez az egyetlen hal a világon, amely képes “járni”, ennek köszönhetően pedig rendszeresen ki is megy a szárazföldre. Testének felépítése szempontjából sokkal inkább hasonlítható egy hüllőhöz, mintsem halhoz.

Pascal Cotte, művészettörténész egy különleges felszereléssel történő vizsgálata alapján kiderült, hogy a Mona Lisának valójában szemöldöke is van. Da Vinci azonban már valószínűleg csak utólag festette rá ezeket a lakkrétegre, melyek ennek következtében az évek során teljesen elhalványultak.

A hím csimpánzok közötti barátság segíti enyhíteni a stresszt, sőt, azok között a hím csimpánzok között, akik mély barátságot ápolnak egymással, ritkábban történik tragikus kimenetelű harc is.

Attól függetlenül, hogy ébren vagyunk vagy alszunk, az emberi agy működéséhez ugyanannyi energia szükséges, mint egy tíz wattos villanykörtéhez.

A gyakori kávéfogyasztás bizony csökkenti a nők mellméretét. Mindössze napi három csésze kávé már látványos változást eredményezhet. Ez nem másnak, mint a koffein zsírégető tulajdonságának köszönhető, ugyanis a női mell zsírszövetekből áll.

betöltés...