9 dolog, amit érdemes elkerülni állásinterjú előtt, ha nem akarsz rossz színben feltűnni

Egyes szakértők szerint egy tized másodpercre van szükség ahhoz, hogy egy embernek kialakuljon az első benyomása rólad. Annak érdekében, hogy ez pozitív irányba terelődjön jó pár dolgot el kell kerülnöd ilyen például a parfümhasználat, a koffein fogyasztás, vagy épp az interjú előtti napon történő TV-zés. Mi azzal a céllal hoztuk létre ezt a cikket, hogy bemutassuk nektek azokat a dolgokat, amiket nem szabad csinálni egy állásinterjú előtt, legalábbis akkor nem, ha jó színben szeretnél tündökölni. Ha ezeket betartod sokkal nagyobb esélyed lesz bármilyen munka megszerzésére.

1, hiba: Erős illatú parfümök használata

A tudósok azt állítják, hogy az emberek 30\%-a ki nem állhatja az erős illatú parfümöket és mindegy, hogy drága francia darabról van szó. Akik érzékenyek az intenzív illatokra, azoknál fejfájást, émelygést is okozhat.

Annak érdekében, hogy ne riasszon vagy taszítson senkit sem az illatod, csak néhány egyszerű dolgot kell tenni:

Ne használj erős parfümöt, mert a szag hányingert idézhet elő másoknál.

Ha a bőrödre permetezed és látod, hogy nedves folt marad a helyén, akkor tudod, hogy sokat fújtál magadra. Ennek eredményeként az embereket negatívan fogja érinteni.

Interjú előtt ne egyél erős, fűszeres ízesítésű ételeket, például tonhalat, főt tojást vagy hagymát.

2, hiba: TV-zés előző este

Manapság nehéz elképzelni az életet TV vagy okostelefon nélkül, de mindenképpen jobban jársz, ha interjú előtt elfelejted ezek használatát. Az általuk sugárzott kék fény negatívan befolyásolja az alvást, ami álmatlansághoz vezethet, olykor depresszió is kialakulhat.

Alváshiány miatt sötét karikák is megjelenhetnek a szemek alatt, ami nem jó benyomást kelt a leendő munkáltatóban. Ezen kívül a rossz alvás, lelassítja a gondolkodási folyamatokat, így nem fogsz tudni gyorsan és helyesen válaszolni a feladatokra, kérdésekre. Ha ezeket e akarod kerülni, és brillírozni szeretnél a beszélgetésen, akkor ezek használatát mellőzd.

3, hiba: Flörtölés a HR munkatárssal

Susan P. Joyce egy 20 éves tapasztalattal rendelkező fejvadász, aki olyan listát írt össze, mely ronthatja az álláskereső hírnevét. Az egyik legrosszabb hiba, amit elkövethetsz, hogy kikezdesz a HR munkatárssal vagy valaki mással az irodában.

Ha épp várakozol, akkor eszedbe se jusson a titkárnő családi állapotát firtatni, vagy kávét kérni tőle. Az interjúztató egyből fogja tudni, hogy ez számodra csak egy romantikus kaland.

4, hiba: Személyes témák megvitatása

Jó ha barátságos vagy, de ne légy túlságosan barátságos. Ne beszélj a múlt hétvégén tapasztalt kalandjaidról, elkövetett hibáidról, rokonaidról, gyerekeidről vagy a háziállat fényképeinek bemutatásáról.

Sajnos nem lehet tudni, hogy a munkáltató, hogy fog reagálni a történeteidre, ezért jobb ha a magánéleted helyett inkább a szakmai tapasztalataidra és tudásodra összpontosítasz. A személyes dolgokat pedig hagyd meg a barátaidnak.

5, hiba: Üveg víz vagy gyümölcslé bevitele az interjúra

Mielőtt elhagynád az otthonod tegyél el egy üveg vizet a táskádba, mert az interjú előtt ideges lehetsz és ez segít csökkenteni a stresszt.

A beszélgetés során ne kérj egy pohár vizet, mert elvonhatod az interjúztató figyelmét. Inkább kérj engedélyt arra, hogy pár kortyot ihass. Ez azért is fontos, mert a kiszáradt ajkak arról árulkodnak, hogy fáradt vagy beteg vagy.

6, hiba: Fokozott izzadás az izgatottság miatt

Az álláskeresők legrosszabb rémálmai közé tartozik a tenyér, homlok, hónalj izzadás. Ez azért is rossz még, mert az izzadékony emberek rossz benyomást keltenek, ugyanis nem a magabiztosságról adsz tanúbizonyságot, hanem arról, hogy valamit megpróbálsz eltitkolni.

Annak érdekében, hogy csökkentsd ennek kialakulását igyál hideg vizet, mert ez redukálja a testhőmérsékletet. Ezen kívül jó ha van nálad papír zsebkendő, amivel felitathatod a verejtéket a testedről.

7, hiba: rendetlenség a táskában

Az interjú előtti nap ellenőrizd a táskádat és szabadulj meg a felesleges dolgoktól, például használt papír zsebkendőtől, blokktól, csoki papírtól… stb. Kínos pillanatokat élhetsz meg, ha az őnéletrajzod előhúzása közben kulcsok, fésű vagy összegubancolódott fejhallgató esik ki a táskádból. Ez pedig csak azt árulja el rólad, hogy nagyon rendetlen vagy.

8, hiba: koffein fogyasztása interjú előtt

A koffeint tartalmazó ételek és italok tönkretehetik az interjút. Először is sok adrenalin kerül a véráramba, ami a tenyerek izzadásához majd remegéséhez vezethetnek. Másodszor, a kávé vízhajtó és hashajtó hatású, így nem érdemes ezt inni közvetlenül interjú előtt. Tudjuk, hogy a kávé rajongói nem élhetnek kedvenc italuk nélkül, ám továbbra is javasoljuk, ennek mellőzését.

9, hiba: önéletrajz ellenőrzésének mellőzése

Sajnos még a legképzettebb emberek is hibázhatnak, ám ha egy önéletrajzot tervezel elküldeni, és nem olvasod el, de gépelési hiba kerül bele, akkor az rossz fényt vethet rád. Ja nem akarsz ilyen színben feltűnni, mindig olvasd el kétszer az önéletrajzod.

Hasznosnak tartottad a cikket?

betöltés...