A 100 éves óriásteknős 800 teknős apukája - Megmentette faját a kihalástól

A galápagosi óriásteknős nagy veszélyben volt, hiszen csak 12 nőstény és 3 hím élt belőle a világon. Összesen 15 egyed egy állatfajból! De Diegónak köszönhetően sikerült megmenekülniük, hiszen ő megtette, ami tőle telt: a lehető legtöbbet szaporodott.

Ismerd meg a hőst!

Néhány évvel ezelőtt a galápagosi óriásteknős a kihalás szélére sodródott. Kevesebb mint 20 példány élt belőle a világon, mégpedig az emberi tevékenység miatt.

Ezek a teknősök a világ legnagyobb teknősféléi, csak a Galápagos-szigeteken, Ecuadorban, valamint a tanzániai Aldabra-szigeteken élnek. Diego jelenleg San Diegóban él az állatkertben, és még csak sejtése sincs arról, hogy megmentette a világot saját fajának kipusztulásától.

Az 1960-as években Ecuador környezetvédelmi minisztériuma úgy döntött, hogy egy speciális tenyésztési programba kezd a faj megmentése érdekében, melyből 12 nőstény és 3 hím élt összesen a Galápagos-szigeteken. Ekkor választották ki a nemes feladatra Diegót, az óriásteknőst. Egy speciális központba vitték, ahol a többi teknőssel közösen megkezdte a “munkát” a faj megmentéséért.

Küldetés teljesítve!

Most, 40 év után a tenyésztési program sikeresen lezárult, mivel már elég teknős van ahhoz, hogy a faj fennmaradhasson a szigeten. Több mint 2000 teknős született ezidáig, 40\%-uknak pedig Diego a büszke apukája.

Diego már több mint 100 éves és több mint 800 utódot mondhat magáénak. Őt és a többi teknőst 2020 márciusában visszaengedték a szabadba, ahol folytathatják tovább boldog családi életüket. Bár a galápagosi óriásteknős még mindig veszélyeztetett faj, már nincs kritikus státuszban.

betöltés...