A nagy pattanás kisokos – Te melyikkel küzdesz?

Nincs olyan ember széles e földön, akinek nem gyűlt meg legalább egyszer a baja a fránya pattanásokkal.
A szerencsésebbeknek csupán a tinédzserkorát keseríti meg a pattanások jelenléte, sokaknak azonban egy egész életen át tart a küzdelem a jelenséggel.

Viszonylag kevesen fordulnak problémájukkal szakemberekhez, bőrgyógyászhoz és sokan tisztában sincsenek azzal, hogy mennyi fajtáját különböztetjük meg ezeknek a bőrproblémáknak.

Cikkünkben bemutatjuk a legfőbb pattanás-fajtákat, hiszen nem mindegy, mivel küzdünk, hisz ahány pattanás, annyiféle kórkép és arra megfelelő kezelési lehetőség van.

1. Mitesszerek

A leggyakrabban előforduló bőrproblémának számítanak.

Két csoportba sorolhatóak: zárt (fehér) és a nyitott (fekete) mitesszerek.

A fehér mitesszer zárt, mivel szaruréteg borítja, míg a fekete mitesszer nyílt, melyben melanin és sejttörmelék halmozódik fel (nem,nem piszok!), ettől látjuk sötétnek, olykor szinte feketének azt.

A fehér és fekete mitesszerek mérete szinte megegyező, kb. 1-2 mm-esek, leggyakrabban orron, állon és homlokrészen jelentkeznek.
A fekete mitesszerek könnyen ürülnek, a bőr zsírosságának optimalizálásával számuk könnyen visszaszorítható


A fehér mitesszerek sokszor szinte alig láthatóak szabad szemmel, legtöbbször csak akkor tűnnek át a vékony fedő bőrrétegen, ha a bőrt kicsit széthúzzuk, és erős lámpával világítunk rá. A fehér mitesszerek gyulladásra hajlamosabbak, mivel a faggyú a mitesszerek miatt nem tud kiürülni, ennek következtében a kivezető csatornák eltömődnek és gyulladásba jönnek.

2. Papullák/egyszerű pattanások


A pattanások a természetes bőrflórában élő baktériumok és a kiürülni nem tudó, megnövekedett faggyútermelés együttes következményei.

Az emberi bőrön alapjában véve többfajta baktérium él, melyek nagy általánosságban semmilyen problémát nem okoznak, azonban ha egy típusuk, pontosabban a Propionibacterium acnes bejut a mitesszerek miatt kiürülni képtelen faggyúmirigyek kivezető csatornáiba, ahol aztán elszaporodik, akkor az gyulladáskeltő, irritáló anyagot termel.

A közönséges pattanások általánosságban 3-10 napig láthatóak, számukat megfelelő arcápolással próbálhatjuk csökkenteni.
A hagyományos, lúgos szappanok hozzájárulnak a faggyúmirigyben élő baktériumok elszaporodásához, az ennél kicsit savasabb (pH 5,5 – 6,5 értékű) lemosók, arctisztítók azonban gátolhatják a bacik szaporodását, és ezért alkalmazásuk jótékony lehet a papullákkal szemben.

3. Pusztulák/ Gennyes pattanások


A pusztulák általában kisebb, mint 5 mm átmérőjű, a papullákhoz hasonlítható, de annál sokkal intenzívebb gyulladások. A pusztulák vörös, feszülő hólyagok, melyeknek közepét sárga, gennyes seb jellemzi.
Az ilyen típusú bőrhiba fellépésekor már mindenképp szükséges szakorvos bevonása a kezelésbe.

4. Nodusok/csomók


A gyulladás néha nagyobb területen is jelen lehet, ilyenkor az elváltozások nagyobb kiterjedésűek és kemény tapintásúak, melyeket csomóknak/nodusoknak nevezünk.

A nodusok mindig erősen gyulladtak, gennyel telítettek, és mélyen helyezkednek el a bőrben. Jelenlétük fájdalommal, viszketéssel jár, ráadásul akár hónapokig is képes éktelenkedni az arcon.

5. Cysták


A csomókkal megegyező kórkép, azoknak a még nagyobb kiterjedésű és még agresszívabb csoportjára használják ezt a megnevezést.

A csisztás akné szinte az egész arcon képes eluralkodni, gyakran hagy hegeket maga után, hosszú gyógyszeres kezelés és rengeteg kellemetlenség kíséri az ellene folytatott küzdelmet.

6. Akik valójában nem is pattanások

Furunkulus/ Szőrtüsző-gyulladás


A furunkulus a legmélyebb bőrrétegben gyökerező szőrtüsző és az azt övező szövetek gennyes, fájdalmas gyulladása.
A jelenséget a kinőni nem képes szőrszál okozza, amely a bőrfelszín alá ragadva gyulladásba kerül.

Milium/ Bőrgríz


Leginkább a szem környékén előforduló fehéres csomó. Semmiképp sem ajánlatos otthon nyomkodni, hisz nincs kivezető nyílása. Kozmetikusok vagy bőrgyógyász szakemberek egy tűvel megszúrva és utat engedve neki viszonylag fájdalommentesen eltávolítják.

betöltés...