Miért ne kérdezd soha a pároktól, hogy mikor lesz végre gyerekük

A világon nagyjából 50 millió ember küzd termékenységi problémákkal. Azt kérdezgetni egy pártól, hogy mikor lesz már végre gyerekük, nemcsak érzéketlenség, de a magánszférájuk teljes megsértése is. Következzen néhány érv arra, hogy miért ne kérdezgess másokat soha erről a témáról.

1. Csak azért, mert te már 25 évesen szültél, nem jelenti, hogy mindenkinek így kell tennie

A terhesség kapcsán az egyik leggyakoribb mítosz, hogy 35 éves kor felett már nem lehet teherbe esni. Ha mégis sikerülne, biztos, hogy a baba nem lesz egészséges. Valójában azonban, amíg a nőnek vannak érő petesejtjei, addig bármikor teherbe eshet és a babája is egészséges lesz. A kockázat még a fiatalkori terhességeknél is fennáll. 30 éves kor után a rizikó csupán 5\%-kal nagyobb. A legjobb időpont a gyerekvállalásra akkor van, amikor úgy érzed, készen állsz rá. Nem pedig akkor, amikor a társadalom elvárja tőled, hogy szülj.

2. Világszerte kb. 50 millió ember küzd a meddőséggel

A világ népességének kb. 15\%-a küzd a terméketlenséggel, ez a szám pedig folyamatosan emelkedik. Ahogyan a vetélések száma is. A kutatók szerint napjainkban a legtöbb terhesség vetéléssel végződik, melynek következtében a párok depresszióssá válnak. A teherbeesés sosem volt egyszerű, de most még nehezebb, mint korábban. Ha nem is akarsz rosszat, bántó lehet arról kérdezősködni, hogy mikor jön a baba.

3. Sok egyéb tényező van, ami befolyásolja egy pár döntését a gyerekvállalásról

Egyértelműen a meddőség játssza a legnagyobb szerepet, de ezenkívül számtalan egyéb faktor van, ami befolyásolhatja a gyerekvállalást. Az anyagi helyzet, a kapcsolat minősége, az egészségi állapot, a karriercélok és így tovább. Amikor már biztos vagy benne, hogy szeretnél gyereket, és tudod, hogy ehhez minden adott is, akkor van itt az idő.

4. Senkinek nincs szüksége arra, hogy emlékeztessék, hogy ketyeg a biológiai órája

Szinte megbélyegzik azokat a nőket, akik 35 éves kor felett szülnek. Pedig ennek a stigmatizálásnak már ideje lenne véget vetni. Amikor Cameron Diaz bejelentette, hogy terhes, és 47 évesen életet adott az első gyermekének, az ezzel kapcsolatos legtöbb komment negatív volt. Pedig semmi baj nincs azzal, ha lefagyasztott petesejtből, lombikprogrammal vagy bármilyen más módon lesz gyereked, hiszen ez azt jelenti, hogy másként nem sikerülhet a teherbeesés. A nőket nem kell emlékeztetni a biológiai órára. Mindannyian tisztában vannak vele.

5. Vannak párok, akik egyszerűen nem akarnak gyereket, és ez is rendben van

Ahogyan a gyerekvállalás, úgy a gyereket nem vállalás is elfogadott kellene, hogy legyen. Nagy hiba egy olyan párt bombázni a kérdésekkel, akik nem akarnak gyereket, és azt hajtogatni nekik, hogy később majd úgyis megbánják. Mindenkinek megvan a saját véleménye és a saját elképzelése az életéről, senkire nem kell ráerőltetni a tiedet.

6. Nem tudhatod, min mennek keresztül

Nincs olyan helyzet, amikor jó ötlet rákérdezni arra, hogy valakinek miért nincs még gyereke. Lehet, hogy párkapcsolati problémák, meddőség, vetélés vagy személyes okok állnak a háttérben. Sosem tudhatod, hogy a másik ember min megy keresztül a négy fal között. Kerüld az olyan kérdések feltevését, melyek okot adhatnak másoknak a szomorúságra!

betöltés...