Mutatjuk, hogyan változtak a királyi család tagjai az elmúlt tíz évben

A történelemben II. Erzsébet, brit királynő uralkodik a leghosszabb ideje. 1952 február hatodika óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, illetve a nemzetközösségi királyságok (Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, Tuvalu) királynője, a Nemzetközösség és az anglikán egyház feje és a hit védelmezője (Fidei defensatrix). A leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó. A leghosszabb ideig regnáló uralkodók listáján II. Erzsébet jelenleg a tizenharmadik helyet foglalja el, ahol a nők közül az első helyen áll, a jelenleg is élők közül pedig második a jelenlegi dalai láma után.

Cikkünkből nemcsak a királynőről, hanem a királyi család többi tagjáról is megtudhatod, hogy mennyit változtak az elmúlt tíz év alatt.

II. Erzsébet királynő

A királynő számára a legfontosabb esemény 2017. február 6-án történt, amikor ő lett az első brit uralkodó, aki Szapphire-jubileumot ünnepelt, ami azt jelenti, hogy akkor, pontosan 65 éve volt a trónon.

A királynő 2016-ban ünnepelte 90. születésnapját, egy évvel később pedig ő és Fülöp herceg a platina esküvői évfordulóját, így az első brit királyi pár lettek, akik 70 éve együtt vannak.

Fülöp herceg

2017 májusában, 65 éves szolgálat után, Fülöp herceg lemondott hivatalos feladatairól. Azóta csendes életet él Wood Farmban, a Sandringham birtokon: olvas, akvarelleket fest, leveleket ír, és vendégül látja barátait.

Károly herceg

Az elmúlt évtizedben Károly herceg egyre inkább elköteleződött a királynő irányában. A trón örököse szintén lelkes környezetvédő, sőt, 2017-ben még egy könyvet is kiadott az éghajlatváltozásról.

Camilla, Cornwall hercegnő

A férjével, Károly herceggel együtt, Camilla számos hivatalos eseményen vett részt az Egyesült Királyságban és a tengerentúlon. 2017-ben ünnepelte 70. születésnapját.

Vilmos herceg

Vilmos 2011-ben letelepedett és feleségül vette barátnőjét, Kate Middletont. Ma már édesapa és hűséges férj.

2008-ban a Királyi Légierő tagja volt, 2010-ben pedig teljes képzettségű kutatási és mentési pilóta lett.

Kate Middleton

Kate Middleton miután hozzáment Vilmos herceghez, Cambridge hercegnője lett, életét pedig a gyerekeknek, a sportnak és a jótékonysági szervezeteknek szenteli. Az elmúlt tíz évben a királyi párnak három gyermeke született: György herceg (2013), Sarolta hercegnő (2015) és Lajos herceg (2018).

Harry herceg

Harry herceg tíz évvel ezelőtt még a hadsereg tagja volt. Ő volt a brit fegyveres erők kapitánya, 2012-ben pedig még Afganisztán hadiövezetét is megjárta. 2015-ben hivatalosan leszerelt. Emellett pedig, létrehozta az Invictus Games sportesemény, amelyen a sebesült katonák különféle sportokban versenyezhetnek egymással.

2017-ben jelent meg először Meghan Markle-lel a nyilvánosság előtt, egy évvel később pedig feleségül vette őt. 2019-ben pedig megszületett kisfiuk, Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Meghan Markle

Egy évtizeddel ezelőtt Meghan még színésznő volt, főszerepet kapott TV-műsorokban, köztük a CSI-ben: NY , Általános Kórházban és a Suits-ban. Amikor 2017- ben megismerkedett Harry herceggel, abbahagyta színészi karrierjét, hogy teljes egészében a királyi család tagjává váljon. 2019 májusában megszületett kisfia, Archie.

2020 elején a pár úgy döntött, hogy feladja a királyi címet és dolgozni kezd, hogy önálló életet élhessen, a királynőt viszont továbbra is támogatják.

Anna hercegnő

Anna hercegnő rengeteg feladatot és kötelezettséget vállal anyja, II. Erzsébet királynő nevében. Sokat utazik külföldre, emellett pedig több, mint kétszáz jótékonysági szervezettel és más hivatalos szervezetekkel foglalkozik.

András herceg

2011-ig Nagy-Britannia különleges képviselője volt a nemzetközi kereskedelem és beruházás területén. 2015-ben az Edinburgh-i herceg Nemzetközi Díjalapítványának kuratóriumának elnöke lett. Új szerepe szerint az Egyesült Királyságban és a tengerentúlon utazik, rendezvényeken vesz részt és díjakat ad át.

2019-ben András herceg hivatalosan is lemondott a királyi feladatokról.

Beatrice hercegnő

A főiskolai elvégzése óta, 2011-ben Beatrice számos pozíciót töltött be, többek között egy New York-i informatikai társaságnál dolgozott és a Forget Me Not elnevezésű gyermekkórház patrónusa is volt. 2010-ben ő is lett a királyi család első tagja, aki befejezte a London Marathont.

Eugenie hercegnő

2013-ban, Eugenie egy évig New Yorkban él és dolgozott, mint a haszon aukciók vezetője, az online aukciós cégnél, a Paddle8-nél. Aztán visszatért Londonba és a Hauser & Wirth művészeti galériában kapott állást, ahol azóta is dolgozik.

A főiskolai tanulmányait követően Eugenie találkozott barátjával, Jack Brooksbank-kel, akihez 2018 októberében feleségül is ment.

Edward herceg

A királynő és Fülöp herceg legfiatalabb gyermeke, Edward herceg nem anyilvánosság előtt, hanem csendben éli életét feleségével, Sophie-val. Tavaly júniusban ünnepelték huszadik házassági évfordulójukat,

Edwardnak azonban megvannak a saját királyi feladatai is. Ezen kívül pedig a katonai kinevezések és a Duke of Edinburgh Díj Program támogatója, illetve a Tollaslabda Skócia, a brit paralimpiai Egyesület “védőszentje”.

Sophie, Wessex grófnő

Wessex grófnő gyakran kíséri el férjét, amikor ő királyi feladatait látja el. 2011-ben ellátogattak Afganisztánba, 2012-ben a Karib-térségbe. Ezen felül Sophie számos különféle dologban részt vesz, a divattól kezdve a fogyatékkal élők támogatásáig. Összesen több mint hetven szervezet és jótékonysági szervezet védőszentje.

betöltés...