Az emberek 90\%-a nem is tudja, a leghíresebb látványosságok igaz történetét. Te tudtál róla?

Bizony tele van a világ olyan művészeti és építészeti alkotásokkal, melyeket gyakorlatilag minden egyes ember ismer. Viszont a nevükön, kinézetükön és helyükön kívül nem igazán tudunk róluk bővebb információt. Sokan nem tudják, hogy eme nevezetességeknek milyen különleges története van. Nyilván te magad is elgondolkodtál azon, hogy miért van az Eiffel-torony tetején egy múzeum, vagy, hogy ki építhette a Pisai ferde tornyot. Mai cikkünkben úgy döntöttünk, hogy elmeséljük a leghíresebb turisztikai látványosságok történetét, amit valószínűleg még nem igazán volt szerencséd hallani.

1, Az Eiffel-torony legfelső emeleti lakás.

Gustave Eiffel az a férfi, aki Franciaország leghíresebb műemlékét tervezte vagyis az Eiffel-tornyot. Az építmény legfelső emeletére épített magának egy kis lakást, amit többnyire pihenésre vagy vendégek fogadására használt és egyszer még Thomas Edisont is megvendégelte. A lakás konyhával, fürdőszobával, két hálószobával és egy nappalival rendelkezik, melyből csodás látvány tárul Párizsra. Ma múzeumként működik, Eiffel és Edison viaszbábuival.

2, Elszakadt lánc a Szabadság-szobor lábánál.

A Szabadság-szobrot Franciaország ajándékozta az Egyesült Államoknak a függetlensége százéves évfordulója alkalmából. Ez a szobor valójában a demokráciát és a rabszolgaság eltörlését szimbolizálja. Ez az oka annak, hogy egy elszakadt lánc van a szobor lábánál.

3, A svájci Mona Lisa.

Tény és való, hogy nagyon sok művész készített másolatot a Mona Lisa festményből, melyet Leonardo Da Vinci festett. Ám a svájci Mona Lisa alapítvány már évek óta próbálja bizonygatni, hogy a náluk lévő festmény is eredeti, amit szintén maga Leonardo készített, csak sokkal korábban, mint amit a Louvre-ban őriznek. Egy radiokarbonos vizsgálat segítségével kiderítették, hogy a festmény 1410 és 1455 között készült, így máris rácáfolnak arra az elméletre, hogy a kép egy késő 16. századi másolat. Az esettel kapcsolatban az FBI egyik nyomszakértője is megszólalt, aki szerint a nő arca pontosan ugyanazokat a jellegzetességeket foglalja magába, csak 12-13 évvel fiatalabban. Ennek tükrében tehát a világ legtitokzatosabb nője kétszer is modellt ült a híres festőnek.

4, Időkapszula a Rushmore-hegyben.

A híres műemlék építése során Gutzon Borglum építész egy olyan krónikaházat akart létrehozni a sziklafalon belül, mely egy titkos termet rejt. Ezen belül Amerika történetének alapvető adatait és információit sorakoztatták volna fel a jövő nemzedéke számára. El is kezdte megtervezni és kivitelezni a helyet Lincoln feje mögött, ám nem sokra rá elhunyt, így terve nem fejeződött be. 1998-ban, több mint 50 évvel halála után fontos dokumentumok másolatai és az elnökök emléktárgyai kerültek be abba a befejezetlen terembe, mely most időkapszulaként funkcionál.

5, Matterhorn hegycsúcs Disneylandben.

A Disneylandban található Matterhorn hegy csúcsában van egy különleges pihenőhely, amit kifejezetten a hegymászóknak építettek ki. A csúcson belül van egy kis terület, mely kosárlabda pályaként funkcionál, és a hegymászók kényük-kedvük szerint használhatják. A hegymászók ezt a helyet arra használták, hogy megóvják magukat a rossz időjárási viszonyoktól, illetve, hogy szusszanjanak egy kicsit mielőtt megmásznák a csúcsot.

6, A Szfinx eredeti megjelenése.

A gízai nagy szfinx a világ legrégebbi szobra, melyet eredetileg színes festékkel díszítettek. Ennek ma már csak töredéke látható az egyik fülén. Orra és szakálla maradványait egy brit és egy egyiptomi múzeum őrzi. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Szfinx eredetileg egy oroszlán vagy kutya lehetett, amit utólag faragtak át emberi formára. Ezzel magyarázható a testrészek méretei közötti aránytalan különbség.

7, A Pisai ferde torony létrehozása.

A híres torony sok titkot foglal magába, például senki sem tudja, ki építette fel. Ennek a rejtélynek az az egyik oka, hogy közel 200 éve épült. A történészek azt feltételezik, hogy Bonanno Pisano készítette el az építési tervet, és az olasz származású Diotisalvi építette meg.

8, Nagy-Britannia leghíresebb turisztikai látványosságának neve.

Ha szigorúan nézzük, a Big Ben, nem az egész toronyra utal, hanem csak a benne található harangra. 2012 szeptemberéig a szerkezet hivatalosan a “Westminster-palota harangtornya” nevet viselte, amit ma már “Erzsébet-toronynak” hívnak. Senki sem tudja azonban, hogy ki adta a harangszerkezetnek a Big Ben nevet. Egy elmélet szerint Benjamin Caunt, a nehézsúlyú bokszbajnok után kapta a nevét.

9, A Golden Gate híd színe.

A Golden Gate híd a világ egyik leglátogatottabb helye, ám hosszú időbe telt, mire megegyeztek az Egyesült Államok haditengerészetével. Attól féltek, hogy a híd akadályozni fogja őket a kikötők elérésében, ám biztosították őket arról, hogy ez nem így lesz. Miután megkapták az engedélyt, a haditengerészet azt akarta, hogy fekete és sárga csíkos legyen, hogy a ködben is jól látható legyen. Végül, a híd építésze, Irving Morrow meggyőzte a katonákat arról, hogy sötét narancssárga színű legyen. Így nemcsak minden időjárási viszonyban lehet látni, de még vonzza is az emberek figyelmét.

Te tudták ezekről?

betöltés...