14 mondat szüleink szájából, melyek mély nyomokat hagytak bennünk

A szülők nyilván a legjobbat akarják nekünk, de vannak azonban olyan mondatok, amik néha kicsúsztak a szájukból és örök nyomot hagytak bennünk. Nem lehet ezért felelősségre vonni őket, mivel szülőnek lenni nem egyszerű. Ezt csak akkor fogjuk igazán megérteni, ha nekünk is lesznek gyerekeink és ilyenkor esetleg megpróbálhatjuk nem ugyanazokat a hibákat elkövetni. De nézzük is melyek a leggyakoribb mondatok, amik minden szülő száját legalább egyszer már elhagyták.

  1. Ha nem leszel jó, visszaviszlek a kórházba!

Hányszor hallottuk ezt a mondatot, mikor éppen valami rosszat csináltunk és ezzel fenyegetett meg édesanyánk. Nyilván nem gondolta komolyan, de rendesen féltünk mi lesz, ha tényleg megteszi és ott hagy minket. Így utólag vicces, hogy ezen aggódtunk, de gyerekként nem volt az.

Daughter sitting upset with her mother in living room at home

2. Nem érdekel a többi!

Sokszor volt olyan, hogy valami tantárgy nem ment és egy dolgozat sem sikerült fényesen. Ilyenkor hiába mondtuk, hogy nehéz vagy a többieknek sem sikerült, a válasz egyöntetű volt: Nem érdekelnek a többiek, csak te! Neked jobbnak kell lenned és tanulnod! Ez eredményezhet egy magas szintű megfelelési kényszert, amitől nem igazán lehet élvezni az életet, mivel folyamatos kontroll alatt tartjuk magunkat.

3. Majd ha nagy leszel, megtudod!

Voltak olyan kérdéseink gyerekként, amire nem kaptunk választ, mert esetleg kényelmetlen lett volna szüleinknek válaszolni. Ilyenkor legyintettek egyet, majd azt mondták, hogy:Majd ha nagy leszel, megtudod/megérted! Válasz sehol, mi pedig vagy elfogadtuk vagy nem.

4. Nem tudtam, hogy titok!

Vannak olyan helyzetek, főleg kamaszkorban, amikor nehezebben nyílik meg az ember a szüleinek. Főleg, ha szerelmi téma netán kérdés gyötör minket. Az egyik ismerősöm mesélte, hogy annak idején látta rajta az édesanyja, hogy szomorú, valami nyomja a lelkét. Nagy nehezen elmesélte neki, hogy van egy fiú, aki tetszik neki, de a fiúnak ő nem és ez bántja. Megígértette vele, hogy nem mondja el senkinek. Este átjöttek az anyuka barátnői és kibeszélték a barátnőm történetét. Ő ezt meghallotta, majd nagy csalódottsággal és sírva mondta neki, hogy:De megígérted, hogy nem mondod el senkinek. Azóta nehezen mond el bármit az édesanyjának, mert nem tud benne bízni.

Családban utazunk Kamaszok

5. Inkább én megcsinálom!

Sokszor rohanás mindennap és vannak olyan helyzetek, amikor sietni kell és nincs elég türelem. Kamaszkorban elkezd kinyílni a személyiség és amellett, hogy elkezdi érdekelni a világ, elkezd az ember törekedni az önállóságra. Szeretne a kamasz bizonyos dolgokat megtanulni, mint a főzés, mosás, de sokszor ezt nem hagyják a szülők, hanem mindent megcsinálnak helyettük. Ez a későbbiekben gond lehet, mivel felnőttként hajlamosak leszünk a megoldást mástól várni, és az önállótlanság is gondot okozhat.

6. Nem bánthatod a lányokat!

Az első és egyik legfontosabb dolog, hogy lányt, nőt nem bántunk! Erre hamar megtanítjuk a fiúkat. Kamaszkorban sokszor nem tudják a gyerekek kifejezni, ha valaki tetszik nekik, és ezt sokszor úgy adják a másik tudtára, hogy bántják. A lányok is ugyanúgy, meghúzhatják a fiúk haját, elgáncsolhatják őket. Ilyenkor nyilván a fiúk nem akarják bántani a lányt, de valahogy meg kell védeniük magukat. Erre érdemes egy stratégiát kidolgozni, hogy hogyan adhatjuk a másik tudtára, hogy minket ez zavar.

7. A fiúk nem sírnak!

Már elég korán belenevelik ezt a fiúkba, hogy keménynek kell lenni és nem sírhatnak. A legnagyobb butaság, amit ember mondhat a saját fiának. Fontos megtanulniuk kifejezni az érzéseiket, és ha az sírás formájában működik, akkor tegyen úgy. Sokszor egy kiadós sírástól megkönnyebbül az ember, miért ne tehetnék ezt a férfiak is meg?

8. Ez csak egy játék.

Sokszor a kis gyerekek elveszik egymástól a játékokat játék közben. Ez az elején még normális, de meg kell tanítani őket arra, hogy kérdés nélkül nem vesszük el a másiktól. Ha ő nem szeretné odaadni, azt el kell fogadni. Minden csak hozzáállás kérdése.

9. Mindent megadtam neked!

Sokszor egy kudarc után a szüleink ezzel állnak elő: Mindent megkapsz, mindent megadunk neked, mégis ezt csinálod! Nyilván nehéz beismerni, hogy nem minden gyerek csodabogár, de nem szabad sem felemlegetni a magától adódó dolgokat, sem pedig túl nagy elvárásokat felállítani a gyerekkel szemben.

10. Ezt most megvesszük, de ez a szülinapi ajándékod.

Ugye milyen rossz, amikor valamit megkaptál júniusban, de közölték, hogy ez lesz a novemberben tartandó szülinapodra az ajándék. Sokkal egyszerűbb, ha nem veszünk meg mindent előre, hanem meglepetést adunk a gyereknek. Sokkal jobban fog neki örülni, mert mire odaér , hogy szülinap, elfelejti, hogy mit kapott arra hónapokkal azelőtt.

11. Te lány vagy!

Sokszor a lányok irigykedve nézik a fiúkat, hogy sokkal több mindent megengednek nekik a szülők, mint egy lánynak. Nem űzhetnek veszélyesebb sportokat, nem nézhetnek ki akárhogy, és renget dolognak kell még megfelelniük, amit már elég korán beléjük táplálnak.

12. Miért nem vagy olyan, mint a testvéred!

A szülők – habár szeretik letagadni – vitathatatlanul összehasonlítják a testvéreket. Hányszor hallottuk, hogy: Miért nem vagy olyan mint a nővéred? Tanul, jó gyerek te meg… . Ez a későbbiekben önértékelési gondokat okozhat és hajlamosak leszünk mindig mással összehasonlítani magunkat.

13. Ha nem fogysz le, senkinek nem fogsz kelleni!

Ez a legrosszabb, amit egy szülő tehet a gyerekével. A folyamatos kritizálás a súllyal és kinézettel kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy már idejekorán kezdjük el a gyerek személyiségét felépíteni, egy egészséges önbizalmat létrehozni. Ha nem így történik, felnőttként szorongókká válhatnak.

14. A felnőttet tisztelni kell, amit mond, az úgy van!

A legnagyobb balgaság. Miért kéne valakit azért tisztelni, mert felnőtt, ha egyébként meg velejéig romlott? A gyerekeket meg kell tanítani, bármilyen is nehéz, hogy nem minden felnőtt jó, nem kell mindent elhinni amit mondanak, és bizony minden felnőttben bízni sem lehet.

betöltés...