6 hiba, amibe minden home officeban dolgozó ember belesétál

Az otthoni munka olykor áldás és átok is lehet. Áldás abból a szempontból, hogy nincs ott a főnök a nyakadban, nem kell elviselned a gonosz munkatársakat, nem kötelező nagyon korán felkelned, hogy összekészülj… stb. Abból a szempontból viszont rossz, hogy elveszíted a kontrollt és majdnem minden nap ugyanolyan lesz. Eleinte sokan élvezik ezt a fajta életet, de szép lassan rájönnek, hogy egyáltalán nem erre vágynak. A home officeban dolgozók gyakran magányosak és nem érzik úgy, hogy tagjai lennének bármilyen közösségnek, hisz tejesen el vannak szigetelve. Cikkünk főszereplője három éven át dolgozott otthon és megosztotta azt a 6 hibát, amibe belesétált.

1, Nincs dresszkód

“Szeretek pizsamában lenni a házban, de rájöttem jobb, ah ezt inkább hétvégén csinálom.” Tudósok szerint a ruhák befolyásolják a hangulatot és a gondolkodásmódot. Szóval ha te is napi szinten pizsamában ülsz, akkor valószínűleg lusta és motiválatlan leszel és ezektől nem tudsz rendesen dolgozni.

Mi a teendő: Érdemes különböző ruhákat viselni mind munkaidőben, mind lefekvéskor. Ez segít elkülöníteni a munkát az élettől, még abban az esetben is, ha otthonról dolgozol. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden reggel fel kell öltözni, ám ha szerinted működik, akkor nyugodtan viselj olyan ruhát, amiben pl. egy irodában dolgoznál. Ez határozottan jótékony hatással van a termelékenységre.

2, Nincs normál ütemterv

“Miután otthagytam az irodai munkám, szabadúszóként kezdtem dolgozni, ennek pedig volt előnye és hátránya is. Későn feküdtem le, nem ettem rendesen, csak snackekkel csillapítottam az éhségem és mindig kalandoztam. Ideig-óráig szórakoztató volt, de rájöttem, hogy termelékenységem egyre csak romlik, szellemileg nulla vagyok, a fizikai állóképességről nem is beszélve. Nem éreztem jól magam a bőrömben.”

Mi a teendő: Az egészséges táplálkozás, az alvás és a testmozgás nem csupán egészségünk, hanem sikerünk kulcsa is. Ha otthonról dolgozol, nagyon könnyen tönkre lehet tenni a napi rutint, mert nincs olyan ösztönző erő, ami egy bizonyos időintervallumba kényszerítené a munka elvégzését. Pontosan emiatt fontos felállítani egy ütemtervet, ami lehetővé teszi a rugalmas munkavégzést, de nem károsítja az egészséget.

3, Az üzleti és a személyes idő keverése

“Egy idő után észrevettem, hogy a munkám során többször elkalandoztam, elgondolkodtam fejben. Tény, nem dolgoztam plusz órákat, és többször tartottam szünetet, de mégis kimerültnek éreztem magam és úgy éreztem mintha egyhuzamban dolgoztam volna. Rájöttem, hogy a magán és a munkaügyeimet egy kalap alá vettem és így teljesen elúsztam.”

Mi a teendő: Ha otthonról dolgozol akkor a személyes és a munkaügyeidet fontos, hogy elkülönítsd egymástól. Ha dolgozol, akkor semmiképp se foglalkozz a magánéleteddel, ha pedig végeztél a munkáddal, akkor csak és kizárólag a személyes dolgaidra fókuszálj. Ez segít egészséges határokat teremteni a személyes és a szakmai élet között.

4, Fizikai tevékenység mellőzése

“Nem mindenki szeret a parkban futni vagy konditeremben edzeni, és olykor már az is elég az embernek, ha elmegy a munkahelyére és hazamegy. Aki otthonról dolgozik, annak viszont ennyi sincs. Egy átlagos irodai dolgozó napi szinten nagyjából 6886 lépést tesz meg, bár ez még vajmi kevés ahhoz, hogy egészséges maradjon. De ismétlem egy otthonról dolgozó ennyit sem tesz meg.”

Mi a teendő: Azok az emberek, akik home officeban dolgoznak, ám nem akarnak kimenni a házból, fontos, hogy legalább néhány otthon elvégezhető gyakorlatot elvégezzenek. Rengeteg ilyen típusú videó található a YouTube-on, amik segíthetnek elindulni. Ha mindennap csak fél órát edzenek, akkor máris jobban fogják magukat érezni, ami pozitív hatással lesz a termelékenységre is.

5, Mindennap ugyanolyan

“Annak ellenére, hogy imádtam a munkám mégis úgy éreztem, hogy mindennap ugyanazokat a dolgokat csinálom. Nem kaptam semmilyen ingert, és volt, hogy az időérzékem is elveszítettem.”

Mi ilyenkor a teendő: Rájöttem, hogy szükségem van egy kis változásra, hogy új élményekkel gazdagodjak. Ennek tükrében dolgoztam, majd TV-t néztem, aztán e-mailekre válaszoltam, beszélgettem a barátaimmal, váltogattam, hogy hol egyek… és a többi. Egy idő után ezt is untam, majd újabb dolgokat vezettem be, melytől színesebbek lettek a napok. Kisebb sétákat is beiktattam a napokba, főleg, mikor szép idő volt. Ha az agy érzékeli a változást, az pozitív dolgokat fog előhozni.

6, Személyes kontakt hiánya

“Az otthoni munka tökéletes azok számára, akik alapjáraton zárkózottabb természetűek és nem igénylik annyira a társas kapcsolatokat. Viszont még a legzárkózottabb ember is egy idő után magányosnak érzi magát, mindegy mennyit dolgozik. A társadalmi interakciók elengedhetetlenek a mentális egészségünk megőrzése érdekében, ezért ügyelni kell rá.”

Mi a teendő: Mindannyiunknak eltérő igényei vannak a kommunikációval kapcsolatban, ezért fontos, hogy mindenki a saját szívére hallgasson. Ha a hét folyamán csak egy emberrel tudsz beszélni, de az elegendő, akkor az szuper. De amint észreveszed, hogy magányos vagy, újabb embereket kell beiktatni az életedbe.

Te otthonról dolgozol?

betöltés...