12 tény, ami bizonyítja, hogy az állatok olykor emberibbek, mint mi magunk

Hangulatingadozás, stressz miatti hízás, beszélés álmodás közben – csak néhány dolog, melyről azt hisszük, megkülönböztet minket az állatoktól. Kiderült azonban, hogy távolról sem vagyunk ennyire különlegesek, hiszen rengeteg állat él át olyan érzéseket, mint mi, emberek.

1. Az elefántok hónapokon át gyászolják szeretteiket

A fotókon egy kis elefánt van, aki éppen most vesztette el az anyukáját és felette gyászol. Ezek a képek az egész világot bejárták és megrázták. Kutatók megfigyelései szerint az elefántokat hatalmas stressz éri, mikor egy hozzátartozójuk meghal, és akár hónapokon át is tarthat náluk a gyász. Amikor egy elefánt annak a helynek a közelében jár, ahol egy szerette elpusztult, megáll és néhány percig csendben marad.

2. A csimpánzok éreznek empátiát

Tanulmányok kimutatták, hogy a csimpánzoknál megfigyelhető az empatikus viselkedés. Megértik egymás érzéseit és osztoznak benne, de akárcsak az embereknél, az empátia szintje náluk is egyénenként eltérő. Egy vita után például vigasztalják szomorú társukat.

3. Az egereknek több tucatnyi arckifejezésük van

Az egerek képesek az emberekhez hasonló módon kifejezni érzelmeiket. Kísérletek szerint a fájdalom náluk többféle arckifejezésben is kifejezésre jut. A fájdalmukat az arcukkal is tudják kommunikálni társaik felé, és képesek olvasni egymás érzéseiből.

4. A delfinek tudnak álmukban beszélni

Több delfinnél is megfigyelték, hogy alvás közben a bálnák hangjához hasonló hangokat hallat. A kutatók szerint a delfinek csak napközben hallják a bálnákat, tehát elraktározzák magukban a hangjukat és éjszaka leutánozzák őket. Feltehetően ez az alvás közben való beszéd egyik formája náluk.

5. A galambok éppen olyan irracionálisan tudnak viselkedni, mint az emberek

Kiderült, hogy a galambok szeretnek hazárdírozni, és sokszor kerülnek rizikós helyzetekbe. Gyakran választják a nehezebb utat a táplálék megszerzéséhez olyankor is, mikor könnyebben is hozzájuthatnának a falathoz. Ez a viselkedés az emberekre is jellemző a kutatók szerint.

6. A macskák is híznak a depressziótól

Az egyik ok, ami a macskáknál hízáshoz vezethet, a stressz, a boldogtalanság, a szorongás. Tehát, az érzelmi állapot az állatoknál is okozhat drasztikus változást a testsúlyban. Ugyanúgy, ahogyan az embereknél. Ettől függetlenül, ha a macskád hízásnak indul, előbb keresd fel az állatorvost.

7. A tamarinok szeretnek beszélgetni

Minden jel arra utal, hogy a tamarinok igazán élvezik a kommunikációt. Egy tanulmány szerint egészen komplex rendszerük van vinnyogó, csikorgó hangokból és suttogásból. Valószínűleg az emberen kívül ők az egyedüliek, akik képesek a suttogásra.

8. A patkányok tudnak autót vezetni

Egyetemi kutatók rájöttek, hogy a patkányok képesek az autóvezetésre, tudják forgatni a kormányt és irányítani a mozgást. Ez azt jelenti, hogy a patkányok képességei alkalmassá teszik őket komplex feladatok elvégzésére. Ez még a tudósokat is meglepte.

9. A teheneknek is lehet hangulatingadozásuk

A tehenek viselkedése elég kiszámíthatatlan tud lenni. Egyesek azonnal felfedezik a környezetükben lévő újdonságokat, míg mások az új dolgoktól függetlenül képesek egész nap egy helyben állni.

10. A kutyák szeretik a zenét

Ez önmagában nem is hír, hiszen rengeteg gazdi tudja tanúsítani, hogy a kutyája tényleg élvezi a zenét. Olyannyira, hogy néha még táncol és énekel is hozzá. De egyetemi kutatók kimutatták, hogy a klasszikus zene kifejezetten megnyugtatja a kutyákat, a reggae és a rock oldja a stresszt és csökkenti náluk a szívritmust. Kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy ennek a zenének a ritmusa hasonlít leginkább a kutyák szívritmusához.

11. A majmok éppen úgy osztozkodnak, mint az emberek

Bizonyíték született arra, hogy a majmok nemcsak együttműködni képesek a táplálék megszerzése érdekében, de a zsákmányon osztoznak is. Feltehetően azért teszik ezt, mert érzékenyek társaik igényei és szükségletei iránt, és mert kölcsönösen támogatják egymást.

12. A fehér delfinek számára fontosak a gyökerek és a kultúra

Kutatások során rájöttek, hogy a belugák képesek komplex társadalmak kialakítására, a kultúra megértésére és értékelésére. A kultúra ez esetben az információt illetve viselkedési mintát jelenti, ami jellemző egy adott csoporton belül. Becsben tartják az ősöket és a családi kötelékeket. Azzal együtt, hogy a kicsik több mint 1 évig az anyjukkal maradnak, ez is mutatja, hogy a bálnákban és bennünk mennyi közös van.

betöltés...