12 gyümölcs és zöldség, amik teljesen másképp néznek ki, mint ahogy elképzeltük

Vannak olyan gyümölcsök és zöldségek a nagyvilágban, amikről fogalmunk sincs, hogy hogyan néznek ki, mivel legtöbbször már feldolgozott formában kerül a boltok polcaira. Ezek leginkább az egzotikus dolgok, amiket inkább aszalva fogyasztunk pl. datolya. Mi most ennek jártunk utána és némelyik eléggé meglepett minket, már ami termést illeti.

  1. Datolya

A datolyát lehet nagyon szeretni és nagyon utálni. Ezt leginkább aszalva kapjuk mi ide Európába. A datolyának nincs illata se szaga, és maga a fa akár 250 kg-nyi termést is hozhat.

2. Kapribogyó

A kapribogyót a Földközi-tenger vidékén mindenhol termesztik, jól tűri a szárazságot és a kisebb fagyokat. Ízre kicsit fanyar és csípős. De azt sohasem gondoltuk volna, hogy ilyen szép virágból lesz. Egyébként maga a kapri tövises kapricserje apró, borsószem méretű virágbimbója.

3. Füge

A füge maga a rózsafélék és az eperfafélék családjába tartozik. Ízletes gyümölcsét már az ókorban előszeretettel fogyasztották. Leginkább a mediterrán országokban találkozhatunk vele, de itthon is egyre többen próbálkoznak meg az ültetésével, aki pedig nem ilyen vállalkozó szellemű, az aszalva tud venni különböző delikáteszekben.

4. Papaja

A papaja vagy dinnyefa a dinnyefafélék családjába tartozik. Ránézésre hasonlít egy sárgadinnyére. Salátákhoz, ivólevekhez kiváló gyümölcs, az íze pedig kissé savanykás. Itthon még annyira nem elterjedt, egy-két helyen már beszerezhető, ha meg akarjuk kóstolni.

5. Vörös áfonya

A vörös áfonya több mint egy egyszerű gyümölcs. Alapvetően a “lusta háziasszonyok” gyümölcse, mivel igénytelen, sok gondozást nem igényel. Rendkívül hasznos, mivel talajtakaróként meggátolja a gyomok szaporodását. Gyümölcse tele van antioxidánsokkal és C-vitaminnal.

6. Brazildió

Itthon még kevesen ismerik, egyfajta kuriózum leginkább. Mivel rendkívül sok kalóriát tartalmaz, így óvatosan kell fogyasztani: 100 gramm brazildió nagyjából 670-710 kalóriát tartalmaz, ami kb. annyit tesz, minta elfogyasztottunk volna 200 gramm sült húst. Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz,köztük kálciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort. Fogyasztása ajánlott, de csak óvatosan.

7. Sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs leginkább ősszel érik. Általában nyersen vagy gyümölcssalátába szokták belerakni, de turmixként is előszeretettel fogyasztják. Önmagában is ízletes, de jobb valamihez hozzáadni és kicsit beízesíteni.

8. Wasabi

A wasabi a japán konyha és a sushi által lett itthon is ismert. Szokták még japán vízit tormának is nevezni. Gyökerét használják fel fűszerként, egyébként rendkívül csípős, ez megakadályozza az állatokat abban, hogy megegyék. Eredetileg Japánban a hegyi folyók mentén nőtt. Érdemes, kis mennyiségben fogyasztani(mert tényleg rendkívül csípős) a benne található sok ásványi anyag és nyomelem miatt.

9. Kurkuma

A kurkuma még nem nagyon terjedt el nálunk, Magyarországon. Kínától Thaiföldig használják a kurkumát a népi gyógyászatban. Kozmetikumként is megállja a helyét, a nők az arcukat a legtöbb helyen kurkumás vízzel mossák meg, mivel remekül feszesít.

10. Szegfűszeg

A szegfűszeget sokszor használjuk, de mégis leginkább csak forralt bor készítésekor. Erőteljes illata és íze van, süteményeket, mézeskalácsot kitűnően lehet vele ízesíteni. Sokszor készítenek belőle illóolajat is, mivel immunerősítő hatása van.

11. Mustár

Senki számára nem ismeretlen, mivel elég gyakran használjuk a konyhában. Íze kissé csípős, fűszeres. Rendkívül hasznos szerepe van a szervezetünkben, mivel fokozza az anyagcserét, növeli az étvágyat és csökkenti a vércukor szintet. Rendkívül hasznos lehet méregtelenítő kúra esetén is.

12. Chia mag

Az utóbbi időben rendkívül népszerű lett itthon, főleg a diétázók és a fogyókúrázók körében. Mivel allergizáló hatása van, így érdemes vele óvatosan bánni, és ha desszertet készítünk belőle, csak az előírt mennyiséget rakjuk bele.

betöltés...