Miért lesz igazán jó ember abból a gyerekből, akinek megtanítják, hogy “köszönöm”, “kérem” és “legyen szép napod”

Amikor a szülők megtanítják a gyereküknek az alapvető udvariasságot, például azt, hogy mondják, hogy köszönöm és kérem, akkor a jó modorra próbálják nevelni. De azt valószínűleg nem is sejtik, hogy ezzel a boldogság titkát is a kezükbe adják. A jó modornak ugyanis egész életükben pozitív hatása lesz.

A hála kifejezésének a mentális egészségre is pozitív hatásai vannak

Egyes tanulmányok szerint közvetlen kapcsolat van a jó egészség és a hála kifejezése között. A hála pozitív érzelmeket kelt az emberekben, és jó tapasztalatot ad, ez pedig jótékonyan hat az egészségre is. Egy kísérletben a kutatók tesztelték ez. Megkérték a résztvevőket, hogy minden héten írjanak néhány mondatot egy bizonyos témában.

Az egyik csoportnak arról kellett írnia, hogy miért hálás, a másik csoportnak pedig arról, ami idegesíti vagy kellemetlen számára. 10 hét után azok, akik a hálával kapcsolatban írtak, jóval optimistábbak voltak, jobban élvezték az életüket és többet is edzettek, mint azok, akiknek a negatív dolgokról kellett írniuk. Ez bizonyítja, hogy a hála gyakorlása mentálisan is jótékonyan hat.

Segít fejleszteni és megőrizni a kapcsolatokat

Megtanítani a gyereket arra, hogy hálás legyen és ezt ki is tudja fejezni, felnőtt korában segít neki fejleszteni, javítani és fenntartani a kapcsolatait másokkal.

Egy tanulmány szerint a hála és a megbecsülés kifejezése rövid és hosszútávon is javítja mindkét fél egészségi állapotát, azét, aki kifejezi és azét is, aki felé kifejezik a köszönetet. A hála tehát nagyon fontos a kapcsolatok építéséhez és megőrzéséhez.

Az udvariasság és a hála gyakorlása már kis kortól kezdve hozzájárul az erősebb személyiség kifejlődéséhez

A gyerekek olyanok, mint a szivacs. A világon minden újdonság nekik, ezért fontos megtanítani őket arra, hogy az emberi kapcsolatokban mi az elfogadható modor, hiszen csak így fejlődhet belőlük tisztelettudó ember.

A legjobb életkor, amikor a gyereket megtaníthatjuk a jó modorra, a kutatók szerint 2 és 7 éves kor között van. Ebben az időszakban alakul ki az ún. intuitív intelligencia, a gyerek ekkor kezdi el egyre jobban megérteni a tisztelet, az empátia és az igazság jelentéstartalmát.

Tippek hálás gyermek neveléséhez

Azt már tudjuk, hogy a hála segít abban, hogy a gyerek boldogabb és egészségesebb életet éljen. Nézzük, hogy ezt milyen módszerekkel érhetjük el!

  • Légy te a példakép: A gyerekek állandó megfigyelés alatt tartják szüleiket. Ha azt látják, hogy te őszintén hálás vagy, ők is megtanulnak azok lenni, hiszen lemásolják a viselkedésedet.
  • Beszélj nekik nyíltan a háláról: Ha beszélgettek a háláról és annak kifejezéséről, máris felhívod rá a gyerekek figyelmét, és ők is hamarabb kezdik el gyakorolni.
  • Írjatok hála naplót: A hála kifejezését úgy is megtaníthatod, ha leíratsz a gyerekekkel 2-5 olyan dolgot, amiért hálásak lehetnek nap mint nap. Majd magyarázd el nekik, hogy miért fontos, hogy ezekért a dolgokért hálát érezzenek.
betöltés...