Íme a világ legkülönlegesebb almafajtája, de mégsem akarja termeszteni senki

Az almát, igen sok dologhoz tudjuk kötni, például Steve Jobshoz, a bibliához, szólásokhoz és közmondásokhoz… stb. Ma már az egyik legnépszerűbb gyümölcs lett a világon, de nemcsak finom íze és jótékony hatásai miatt, hanem különleges megjelenései miatt is. Azt már tudjuk, hogy piros, zöld és sárga alma is van a földön, ám azzal már kevesen vannak tisztában, hogy ében fekete változata is van, amit az almák királyaként is emlegetnek.

Világunk több, mint 7500 almafajjal büszkélkedhet és Amerika az egyik legnagyobb almatermelő ország.

Igaz az USA-n kívül vannak más országok is, akik ezt a gyümölcsöt termesztik például Törökország, Olaszország vagy Kína. Az egyetlen különbség az, hogy mindegyik másik fajtát preferál.

Gondoltátok volna, hogy több, mint 20 évig tartana, mire a föld összes létező almáját megkóstolnánk? Pedig így van. Ezt az egészséges gyümölcsöt többféleképpen is lehet fogyasztani. Nyersen, sütve, pürésen, süteményben, vagy almabor formájában is… stb. Mindegyik alma egyedi és különleges, ugyanis mindnek más és más íze van. Például vannak nagyon édes és savanykás fajták is, amikből az emberek kényük-kedvük szerint válogathatnak.

Viszont, mint említettük ennek is van egy nagyon ritka fajtája, amit az almák királyának tartanak. Ez az úgynevezett “Black Diamond Apple” vagyis a fekete gyémánt alma.

Persze elsőre mindenki hitetlenkedik, mikor meghallják a fekete színű alma nevét, ám ez egy valóban létező gyümölcs, csak olyan ritka, mint a fehér holló. Tudniillik csak és kizárólag a tibeti hegyek sziklái között lehet termeszteni.

Egyetlen darabja körülbelül 6-7000 ezer forintba kerül, viszont egyetlen olyan gyümölcstermesztő sincs, aki ilyen fákat ültetne, mert a fekete alma növekedési ciklusa szuper hosszú nem beszélve arról, hogy 3500 méteres magasságban lehet csak elültetni.

Az alacsony hőmérséklet miatt azonban 8 évbe is telhet, mire a gyümölcsök megérnek, ezért olyan magas az ára. Viszont jó hír az, hogy semmilyen különleges bánásmódot nem igényel, ugyanis hideg és kártevő álló. A fekete alma íze egyébként eléggé édes, ezért nagyon népszerű az emberek számára… már, aki meg tudja fizetni.

A termesztők nem igazán akarják kockára tenni az eladásból származó jövedelmüket csak azért, hogy ilyen drága és sajátos érésű gyümölcsöt termesszenek, hiszen nem minden ember engedheti meg magának, hogy ennyi pénzért egyetlen darabot vegyen belőle.

Ha valaki mégis úgy döntene, hogy megpróbálkozik ennek a kinevelésével, akkor is kevés embert találna, aki szívesen felmászna a tibeti hegyek oldalaira, hogy életét kockáztatva leszedje a már megérett almákat. Nos, bárhogy is nézzük ez a gazdáknak így se, úgy se éri meg, ezért csak nagyon csekély mennyiség található meg belőlük a világon.

Te szívesen megkóstolnád ezt a fajta almát?

betöltés...