5 mítosz, amit a legtöbb ember elhisz a népszerű élelmiszerekről.

A mai világban nagyon sokan szeretnének egészségesen táplálkozni, ám ehhez elengedhetetlen, hogy vitaminban és ásványi anyagban gazdag élelmiszerekből készüljenek az ételek. Vannak bizonyos időszakok, mikor hazánknak a népszerű zöldségeket és gyümölcsöket, külföldről kell beimportálnia, hogy mindig fel tudják tölteni a készletet a boltokban. Sokan azonban félnek ezektől az élelmiszerektől illetve azok különleges érlelési eljárásaitól. A mai cikkünkben viszont bebizonyítjuk nektek, hogy nincs mitől tartani, mert se a gyümölcsökön lévő viasz, se az UHT tej, sem a fagyasztott gyümölcsök nem tesznek kárt az egészségünkben.

A gyümölcsökön lévő viasz.

Sokan komolyan aggódnak amiatt a viasz miatt, amivel a gyümölcsök és zöldségek vannak bevonva. Ez az anyag megakadályozza, hogy az étel idő előtt rothadásnak induljon. Az “US Food and Drug Administration” azonban úgy vélte, hogy ez a bevonat biztonságos.

A frissen szedett gyümölcsökön és zöldségeken egyébként természetes viaszréteg van, ám a szállítás előtt a port és a vegyi anyagokat lemossák róluk, ami által a természetes viaszrétegük is lejön, így kénytelenek mesterséges gyantát rátenni, hogy kompenzálják a problémát.

Az a viasz, ami rájuk kerül valójában ehető, ami nem károsítja az emberek egészségét. Persze elfogyasztásuk előtt mindenképpen meg kell mosni, mert a szállítás alatt baktériumok és piszok is rájuk kerülhetett.

A banán mesterséges érlelése.

Amikor meghalljuk, hogy bizonyos gázok a banán érlelésére szolgálnak több dolog is átfut az agyunkon, de a valóságban nincs mitől tartani. A banánokat még akkor szedik le, mikor zöldek és egy fagyasztó hajón szállítják őket, majd egy speciális gáztérbe helyezik őket.

Ez a gáz 95\% nitrogént, 5\% etilént tartalmaz. A nitrogéntől nem igazán kell tartani, mert az annak a levegőnek az alkotóeleme is, amit belélegzünk. Te magad is képes vagy megérlelni a banánt, amihez nem kell mást tenned, csak megnedvesíteni a gyümölcsöt és egy sötét zacskóba tenni egy érett almával. (Az alma etilént bocsát ki magából.) Zárd be a zacskót és pár nap múlva nyisd ki. Ekkorra a banán érett lesz.

Gyümölcsök és zöldségek fagyasztása.

Sokan úgy gondolják, hogy a gyümölcsök, zöldségek elveszítik vitamintartalmukat és egészséges tulajdonságaikat, ha lefagyasztják őket. Nos, egy szakértői szerv a “University of California” viszont bebizonyította, hogy ennek az elméletnek nincs valóságalapja.

A kutatók megvizsgálták a friss és a fagyasztott gyümölcsök vitamintartalmát és arra a következtetésre jutottak, hogy a fagyasztott változatban még több vitamin van, mint a friss gyümölcsökben.

Az egyetlen gyümölcs, amit nem célszerű lefagyasztani, majd újra felengedni és megenni, az a paradicsom.

Tartós tej fogyasztása.

A magas hőfokon pasztörizált tejből igaz, hogy eltűnnek a vitaminok, ám ennél sokkal több mindent tartalmaznak. Például fehérjét, zsírokat, szénhidrátot, és ezzel mind a hagyományos, mind az UHT tej egyaránt rendelkezik. Sokan hiszik, hogy az UHT tej rossz hatással van az egészségre, de ez nem igaz.

A hajdina főzése.

A zöld hajdina elég nagy népszerűségnek örvend az élelmiszeriparban, és ennek több oka is van. A hagyományos (barna) hajdina a termelés során felmelegszik, ezért a zöld hajdiában több a tápanyag. A kettő közti különbség azonban jelentéktelen.

A hajdina gazdag vitamin és ásványai anyag forrás, mert B-vitamint, jódot, vasat, káliumot, mangánt és foszfort is tartalmaz, amiket sehogy sem lehet eltüntetni az ételből.  Ezeknek az elemeknek a nagy része főzés után is megmarad. Talán a zöld hajdina több vitamint tart meg, ha hideg vízben áztatják, de a különbség még mindig nagyon kicsi.

Tudtál ezekről?

betöltés...