Egy tanulmány szerint a barátaid csupán fele gondol úgy a barátságotokra, mint Te

Minél több embert engedünk be az életünkbe annál jobban elfelejtjük mi is a barát szó valódi jelentése. Állj meg egy pillanatra, és gondold végig, hány embert hívhatsz igazi barátnak. Most abba gondolj bele, hogy ezek az emberek ugyanúgy viszonyulnak hozzád és gondolnak rád, mint te rájuk? Egy tanulmány szerint ennek az esélye 50-50\%. Ma erről fogunk nektek mesélni a cikkünkben.

1, Nem mindenki érzékeli ugyanúgy a barátságot

Egy tanulmány keretein belül 600 önkéntes vizsgáltak meg, akiket arra kértek, hogy értékeljék a barátságukat. Az eredmények meglehetősen aggasztóak voltak. Kiderült, hogy a résztvevők mintegy 53\%-ka érezte kölcsönösnek a barátságot, míg a többiek arról számoltak be, hogy egyoldalúnak érzik azt.

Az egyik kutató szerint, az eredmények azt mutatják, hogy az emberek rosszul ítélik meg a barátságot és minél több van valakinek annál kevesebb esély lesz arra, hogy lesz közte legjobb barát.

2, A túl sok baráttal csak magányosabbak leszünk

Nem tudunk minden barátunkkal mély kapcsolatot kiépíteni, ez pedig egy olyan tény, amit el kell fogadni. Viszont akkor mi szükségünk van olyan sok barátra? Nos, egyes szakértők szerint a fél, vagy még ki nem épült barátságokkal próbáljuk megóvni magunkat a lehetséges csalódásoktól. Ha 5 barátunk van, akkor nem kell annyi energiát és időt belefektetni a kapcsolatba, mintha csak kettő lenne. Ennek eredményeként nem csalódunk, így nem is fáj, ha az adott illető kilép a barátságból.

A túl sok barátnak van még egy hátulütője, mégpedig, hogy sokkal magányosabban fogjuk érezni magunkat és ezért szorongás alakulhat ki.

3, A mély kapcsolatok fontosak egészségünk számára

Az igaz barátok nagyon jó hatással lehetnek a mentális egészségünkre, mert segítenek nekünk legyőzni a különböző komplexitási problémáinkat vagy feldolgozni a tragédiáinkat. Viszont csak abban az esetben számíthatunk ilyen jellegű támogatásra, ha értelmes kapcsolatot létesítünk valakivel és annyit adunk, amennyit kapunk.

Egy másik tanulmány azt is megállapította, hogy a jó barátságok csökkentik a krónikus betegségek kialakulását, melyek gyakran állnak kapcsolatban a szorongással és az elszigeteltséggel.

4, Tudjuk meg, ki az igaz barát

De vajon honnan tudjuk, hogy a barátságunk valódi-e vagy sem? Nos, valójában számos jel segít megkülönböztetni, hogy ki az, akire maximálisan számíthatunk és ki az, akire egyáltalán nem.

Egy ideje ismerjük egymást és sok közös emlékünk van;

Nem jövünk zavarba, ha csak ketten beszélgetünk;

Ismerjük a családját, vagy az életének a privát részeit;

Segít nekünk anélkül, hogy bármit elvárna cserébe és ugyanez a helyzet van fordítva is;

Akkor is felhívjuk, ha nem kell segítség csak beszélgetni szeretnénk.

Az igaz barát nem mindig az az ember, aki gyerekkorunk óta ismerünk, hanem, akire mindig lehet számítani. Neked van ilyen ember az életedben?

betöltés...