9 modern rajzfilm, amely mély pszichológiai tanulsággal bír

A modern technológiának hála, ma már sokkal több animációs- és rajzfilm készül, egyszerűbben hozzáférhetünk azokhoz a mesékhez, melyeket gyermekeinknek szeretnénk megmutatni. Pár kattintás és indulhat az otthoni közös mozi, nem kell arra várni, hogy meghalljuk a Tévémaci kultikus zenéjét a tévékészülék előtt és videó kazettára sem kell már felvenni valamit, mint annó az Oroszlánkirályt.

Az idősebb generáció szerint a mai mesék sokkal durvábbak és kisebb értékrenddel rendelkeznek, mint a 10-20 évvel ezelőttiek, de ezzel mi nem értünk egyet.

A mai alkotásokban elrejtett mély pszichológiai tanulságoknak köszönhetően is értékes leckéket tanulhatunk, melyeknek az életben is nagy hasznát vehetjük.
Újra végignéztük és alaposan kiveséztük tehát legkedvesebb modern kori mesefilmjeinket és most megosztjuk veletek a belőlük leszűrt, a gyermekek lelki fejlődéséhez is elengedhetetlen értékes pszichológiai tanulságokat.

1. Szenilla nyomában (2016)

Ahány ember, annyi féle!-mondta mindig a nagymamám és azt is gyakran hangsúlyozta, hogy mindenkinek el kell fogadni a másikat úgy, ahogy van. Ezeket a bölcseleteket foglalja össze burkoltan ez a mese, aminek főszereplője Szenilla, aki egy nagyon is feledékeny hal. A régmúltban elvesztett családja megtalálásáról álmodozik, csak egy bökkenő akad: egyáltalán nem emlékszik rá, hogy kik is voltak ők pontosan. Szenilla mindennapos emlékezetkieséseit egy veleszületett betegség váltja ki, a mozi ezen a betegségen keresztül próbálja érzékeltetni velünk, hogy annak ellenére, hogy különbözik tőlünk valaki, nem szabad butábbnak és értéktelenebbnek tartanunk őt és mindenkit olyannak kell elfogadnunk, amilyen.

2. Agymanók (2015)

Ez az egyik legerőteljesebb rajzfilm, amelynek személyiségfejlesztő hatását pszichológusok/pszichiáterek is elismerték. A főszerepben játszó kislány, Riley keszekusza érzelmeivel és a a tinédzserkor megannyi problémájával küzd. Riley ezen életszakaszának a bemutatása mind a felnőtteknek, mind a kamaszoknak mentőövként szolgálhat, ugyanis segít mindkét félnek megérteni, min is megy keresztül egy ilyen idős lány.

3. Dínó tesó (2015)

Az igaz barátság ereje nem ismer határokat! Ez az animációs film nem csak egy kis srác és egy cuki külsejű dinoszaurusz között létrejött barátságról szól, hanem egy olyan világról, melyben nem az emberek hódították meg környezetüket, hanem fordítva. A mese nem jelentéktelenebb üzenetet hordoz, mintsem azt, hogy az igaz, feltétel nélküli barátság milyen csodálatos dologra képes.

4. Merida, a bátor (2012)

Ne hagyd, hogy mások mondják meg mit tegyél, ragaszkodj a dolgokhoz, melyek boldoggá tesznek téged! Merida, a bátor kislány a követendő példa, hogy azért, hogy szerethető légy nem kell mások elképzelésének és igényeinek megfelelned. A mese történetének előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá válik,hogy a lányka jövőjének legapróbb mozzanatait is jó előre megtervezték. Merida azonban nem egy széltől is óvott hercegkisasszony, hanem bátor kalandor szeretne lenni, amely elhatározása mellett a végsőkig makacsul ki is tart.

5. WALL-E (2008)

A rajzfilm, ami nem is hívhatná fel jobban a figyelmet arra, milyen fontos szerepe van a felelősségvállalásnak. Rávilágít arra, hogy ha minden ember csak a vállát rándítja, akkor gyorsabban pusztulhat el a bolygónk, mint gondolnánk.

6. L’ecsó (2007)

Ne hagyd, hogy lelombozzanak, higgy magadban rendületlenül! A gombszemű főszereplő legnagyobb vágya, hogy híres séffé válhasson. Egy probléma akad csupán, hogy Remy nem ember, hanem egy patkány. Bár mindenki kineveti, mikor céljait meséli, ő maga hisz a benne rejlő képességekben, és foggal-körömmel kitart elhatározása mellett. A L’ecsó arra ébreszt rá, hogy egyáltalán nem számít, honnan jöttünk, ha elég bátrak és kitartóak vagyunk, minden álmunk megvalósulhat.

7. Fel! (2009)

Merj nagyot álmodni, abban a korban is, amikor ezért már furcsán néznek Rád. Egy szomorkás és könnyekig megható történet az egyedüllétről és az öregkorról. Carl napjai azzal telnek, hogy megállás nélkül elhunyt feleségére gondol, és arra a temérdek kalandra, amiről együtt ábrándoztak. Végül arra az elhatározásra jut, hogy saját repülő házával utazza be a nagyvilágot. Ez a mesefilm megmutatja, hogy igenis szükség van tündérmesékre az életben, bármilyen idősek is legyünk.

8. Verdák (2006)

Sose felejtsd el ki segített az utadon! Villám McQueen egy roppantul önző autóversenyző, aki hosszú, nehéz lecke árán döbben rá arra, hogy a csapatmunkát és az őt segítő társakat igenis meg kell becsülni.

9. Némó nyomában (2003)

Ez a mese tökéletesen bemutatja, hogy milyen hatással van a gyerekekre a túlféltés.
Pizsi, a bohóchal egy túlságosan is gondoskodó apuka, aki a legkisebb széltől is óvja az ő egyetlen picinyét, Némót, aki éppen azért válik vakmerővé és engedetlenné, mert úgy érzi egy üvegkalitkába van bezárva. A mese a felnőttekkel kívánja megértetni, hogy a gyerekeknek szükségük van a támogatásukra, de arra is, hogy saját hibáikon keresztül, önállóan tapasztalhassanak dolgokat az életben.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

betöltés...