Íme 9 módszer a fáradt és fájó lábak enyhítésére

Sajnálatos módon vannak olyan munkák, melyek elvégzése során tartósan kell állni, ilyen például az asztalos, a fodrász, az éttermi alkalmazott és még sorolhatnánk. Ezek a fajta munkák nagyon megterhelik a lábakat, hiszen 8-10 vagy akár még több órán keresztül is talpon kell lenni. A fáradt lábak jelei közé tartozik például, hogy csökken annak véráramlása. Tény, hogy a pihentetés nagyon sokat segít, és jótékony hatással van rájuk, ám vannak más módszerek is, amivel javítani lehet állapotukon. A cikkünkben olyan technikákat hoztunk el melyekkel enyhítheted a lábfájdalmat és fáradtságot.

1, Nyomd egyszerre a láb 2 pontját

Ha bizonyos pontokat nyomsz a lábadon, akkor növelheted az endorfin termelést. Ez segít csökkenteni a stresszt és a fáradtságot valamint enyhíti a fájdalmat. A lábon kettő ilyen pont található:

Az egyik a negyedik a másik pedig a második lábujj csontján van. (Lásd: kép)

Ha ezt a két pontot egyszerre lenyomod és két percen keresztül körkörös mozdulatokkal masszírozod, akkor csökken a fájdalom. A mozdulat közben lélegezz mélyen és nyugodtan.

2, Használj ceruzát a lábat ért stressz csökkentésére

A sarok közepe tájékán található egy olyan pont, mely stimulálja a lábakat ezzel megszüntetve a kellemetlenséget. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy radíros cégű ceruza segítségével fél-2 percig nyomni a képen látható pontot. Előfordul, hogy egymás után többször meg kell ismételni a folyamatot.

3, Vedd fel a Virasana Asana pózt

Ezt a jógapózt hős póznak is szokták hívni. Ilyenkor a két sarok közé kell leülni a képen látható módon úgy, hogy vagy a sarkakra teszed a kezeid, vagy az öledbe. Közvetlenül étkezés után is el lehet végezni a gyakorlatot.

Ha térdfájós vagy, akkor egy párna segítségével emelj a magasságodon. Tedd a kezed csípőre, majd tartsd ezt a pózt 2-4 percig. Ezután néhány másodpercre nyújtsd ki a lábaidat. A póz elvégzésekor légy óvatos, és ellenőrizd, hogy a feneked rendesen alá van-e támasztva. Ha fáj valamid, akkor nem célszerű elvégezni a gyakorlatot.

4, Lábfáradtság megelőzése harisnyával

Ma már elég nagy választék van a kompressziós harisnyákból és zoknikból, amik egyébként teljesen ugyanúgy néznek ki, mint a hagyományos változatok. Ezek azonban nemcsak megakadályozzák a lábfáradtságot, hanem hozzájárulnak annak gyógyulásához is.

Az ilyen termékek serkentik a láb és a szív vérkeringését, de felhasználás céljától függően változhatnak. Például vannak olyanok amik kimondottan sportolásra alkalmasak és vannak, amik a hétköznapokon jók. Mindenképpen konzultálj az orvosoddal, ha bármilyen egészségügyi problémát észlelsz.

5, Próbáld ki a pillangó pózt

Ez a póz segít megszabadulni a lábfáradtságától, lazítja a csípőt és jótékony hatást gyakorol az emésztőrendszerre:

Mit kell tenned?

Feküdj a hátadra úgy, hogy a lábaidat a falra teszed (lásd: kép). A talpaidat érintsd össze és engedd le őket amennyire csak tudod. Tartsd ezt a pózt 3-5 percig, majd engedd vissza.

6, Csökkentsd a sóbevitelt

A túlzott sóbevitel a lábak feldagadásához, fájdalmához, és fáradtságához vezethetnek. A tudósok legfeljebb napi 2300 mg fogyasztását javasolják. Ez nagyjából egy evőkanálnyit jelent.

Próbáld ki, hogy csökkented a só napi adagját, és figyeld meg, miként hat a szervezetedre.

7, Egyél elég vasat

A vashiány nyugtalan láb szindrómát idézhet elő, melyet bizsergés, égés, viszketés és görcsök kísérhetnek. Ez a lábak fáradtsága miatt is kialakulhat.

Ennek csökkentése vagy megszüntetése érdekében fontos, hogy elegendő mennyiségű vitamin és ásványi anyagot juttass a szervezetedbe, főleg vasat. Ezt ételek formájában is beviheted, például spenóttal, brokkolival, barna rizzsel vagy aszalt gyümölcsökkel.

8, Használj fájdalomcsillapító tapaszt

Az ilyen típusú tapaszok gyógyszer nélkül is tudják csillapítani a fájdalmat. Ez pedig gyors megkönnyebbülést biztosít a lábaknak. Ezzel 6 órán keresztül lehet dolgozni és segíthet a láb- és sarokfájdalmak enyhítésében, sőt az ütések, deformációk és zúzódások elkerülésében is.

9, Masszírozd a lábad/talpad

A talpmasszázs valódi csodákat tud tenni a testtel és a szervezettel. A legnagyobb előnye, hogy ezt te magad is meg tudod csinálni. Az alacsony nyomás pihentető hatást fejt ki. A kissé erősebb nyomás csökkenti a fájdalmat és enyhíti az izomfeszültséget.

Íme egy egyszerű masszázs technika:

Finoman érintsd meg a lábizmaidat az öklöddel vagy a tenyered szélével – kezdd a bokádnál! Ismételd meg ezeket a mozgásokat felfelé haladva. Összpontosíts azokra a területekre, ahol stressz éri.

Neked gyakran fájnak a lábaid? Hasznosnak tartottad a cikket?

betöltés...