8 ok, amiért minden nap érdemes fokhagymát fogyasztanod!

A fokhagyma az a növény, amelyet mindannyian kóstoltunk már és rengetegen rajongunk érte, de szúrós szaga miatt, csak viszonylag ritkán fogyasztjuk.
Sokan tudjuk, hogy egészséges fogyasztani, de vajon azt tudtad-e, hogy ennek az élelmiszernek annyi a kedvező tulajdonsága, mint szinte egyetlen gyógyszernek sem?

A karakteres íze mellett megmutatjuk a 8 legfontosabb okot, hogy miért ajánlatos minden nap fogyasztanod.

1. Vonzóbbá varázsolja a férfiakat

Sokan úgy vélik, hogy a fokhagyma szaga megöli a romantikus pillanatokat, kedvezőtlenül hat a kommunikációra. De a legújabb tanulmányok azt bizonyítják, hogy ez cseppet sem igaz. Az egyetlen tudnivaló csak az, hogy 12 órával a találkozó előtt kell fogyasztani, hogy az erősebbik nem lenyűgözhesse az imádott nőt.

Kiderült ugyanis, hogy a nők kifejezetten vonzóbbnak találták azon férfiakat, akik tudtuk nélkül fokhagymát ettek -igaz nem közvetlenül- a randevú előtt. A tudósok pontos magyarázatot nem tudnak erre a jelenségre adni, annak ellenére, hogy szinte kivétel nélkül a szagos élelmiszert fogyasztók nyerték el jobban a hölgyek tetszését! Érdekes…

2. Jótékony hatása van az immunrendszerre

Megvéd minket a különböző vírusoktól, a megfázástól, de a tudósok azt is elárulták, hogy nem elég a meglévő betegség esetén, alkalmanként fogyasztani a hideg évszakban. Kúraszerű, napi szintű alkalmazása esetén szinte elkerülnek minket a betegségek. Mindez azért van, mert rengeteg vitamint, hasznos olajat és aminosavat tartalmaz. Továbbá allicint – ami egy szerves vegyület, mely megöli a baktériumokat és a gombákat.

Fontos megjegyzés: A fokhagymának frissnek kell lennie ahhoz, hogy megvédje Önt a betegségektől. Az allicint csak a növényi sejtek mechanikai megsemmisítése okozza, amely vágás vagy összezúzás során következik be.

3. Stabilizálja a vérnyomást

Ha magas vérnyomásban szenved, építse be a fokhagymát az étrendjébe. Jótékony hatással van a véredényekre és csökkenti az artériás nyomást. A fejfájás, valamint a szív terhelése a magas vérnyomással együtt eltűnik. A magas vérnyomás gyógyításához naponta négy gerezd fokhagymát javasolt fogyasztani.

Ráadásul a fokhagyma 10-15\% -kal csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét a vérben. Mit jelent ez? A szívbetegség vagy a stroke kialakulásának kockázata így csaknem a felére csökken.

Ne feledje azonban, hogy ezt a módszert nem lehet kizárólagos terápiának tekinteni, és a fokhagyma vagy a fokhagyma alapú étrend-kiegészítők használata előtt mindenképp konzultáljon orvosával.

4. Javítja a memóriát

A gyógyszeripari cégek különböző antioxidáns kiegészítőket értékesítenek, iszonyatosan magas árakon. Az egyszerű fokhagyma azonban olyan összetevőket tartalmaz, amelyek megakadályozzák az agy elöregedését, jóval barátibb ráfordítással. Idős emberek esetén fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, míg a fiatalabbak javíthatják a memóriájukat és növelhetik az agyi aktivitásukat.

5. Jobb állóképességet eredményez

A fokhagyma hatékonyabbá varázsolja a szívet és az izmokat. Ha sportol, akkor fogyasztása javítani fogja eredményeit. Az ókori Görögországban, amikor senki sem tudott még a doppingszerekről, az olimpiai sportolókat fokhagymával táplálták, ami óriási löketet adott teljesítményüknek, sokkal jobban teljesítettek. Ezen felül csökkenti a fáradtság-érzetet.

6. A haj és a bőr is megszépül tőle.

Haj: A fokhagyma erősebbé, vastagabbá teszi a hajat. Még a lokalizált alopéciát- foltokban jelentkező, ismeretlen eredetű hajhullást- is kezelheti. Ennek eléréséhez a fejbőrön kell alkalmazni. Szerencsére a kozmetikumok gyártóinak sikerült már szagtalan fokhagymás hajolajat készíteniük.

Bőr. A fibroblasztokra (a bőr megújulásáért felelős sejtek) pozitív hatást gyakorol a mindennapos fokhagyma fogyasztás. Naponta kétszeri fogyasztása elegendő a megfelelő mennyiségű természetes kollagén és elasztin előállításához. A fokhagyma összetevői ezen felül védelmet nyújtanak a bőr öregedése ellen.

7. Csökkenti a fogfájást

Antibakteriális és gombaölő tulajdonságai miatt a fokhagyma jó szolgálatot tesz a szájüregi problémák, gyulladások területén. Megöli a káros mikrobákat és gyógyítja a gyulladt ínyt.

8. Alakformáló hatással bír

A fokhagymafogyasztást követően a szervezetben adrenalin termelődik, ami felgyorsítja az anyagcsere-folyamatokat. A leghatékonyabban akkor érvényesülnek a fokhagyma kiváló élettani hatásai, ha összezúzod, és főzés nélkül, nyersen fogyasztod azt.

Bónusz: Ellenjavallatok

Azonban ennek a szuper-élelmiszernek ellenjavallatai is vannak.
Bizonyos esetekben a fogyasztása veszélyes is lehet, például:

-Az orvosok nem javasolják, hogy a terhesség és a szoptatás során sok fokhagymát egyenek a kismamák.

-A 7 év alatti gyermekek csekély mennyiségben fogyaszthatják.

-Műtét előtt 2 héttel nem szabad enni belőle, hiszen hígítja a vért és így fokozott vérzést okozhat.

-A fokhagyma méreg az állatok számára, különösen a japán eredetű macskák és kutyák számára (Akita és Shiba Inu).

Az orvosok azt mondják, hogy egy egészséges embernek naponta kb. 4 gerezd fokhagymát érdemes fogyasztania.
Te hogy vagy ezzel? Szívesen bevállalod, vagy félsz a kellemetlen szagoktól?

betöltés...