9 hétköznapi tevékenység, amiről nem is gondolnánk, mennyire ártalmas

Vannak olyan dolgok és tevékenységek, amiket nap, mint nap elvégzünk. Szinte már fel sem tűnik, hogy csináljuk. Nem feltétlenül gondolunk a következményekre, pedig a média is számtalanszor felhívja rá a figyelmünket. Előszeretettel használunk műanyag palackokat, amelyen szennyezik egyrészt a környezetet, de szervezetünkre is károsító hatással vannak. De nézzük is, melyek ezek a dolgok, amiket jobb lenne hanyagolni.

  1. Műanyag palackból ivás

A mikroplasztika számos műanyag palackban megtalálható, amely nem más, mint mikroszkópos műanyag. Ezek ártalmasak az emberi szervezetre, mivel csökkenthetik a termékenységet (ami korunk egyik legnagyobb problémája családtervezésnél), növeli a testzsírt, valamint negatív hatással van az idegrendszerre. Növeli a gyermekek elhízását és növelik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Különös veszélyeztetettségnek azonban a gyerekek vannak kitéve, így ha lehet, kerüljük ezek használatát.

Little boy drinking unhealthy bottled soda

2. A száraz, tisztítóban tisztított ruha

Ha tisztítóba visszük pár ruhánkat, fenn áll a veszélye annak, hogy különböző vegyszereket használnak a tisztítás során. Ez nemcsak a bőrünkre lehet veszélyes, mivel irritációt okozhat, de belégzésnél is számos kémiai anyagot lélegezhetünk be.

3. A tüsszentés

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy tüsszentést nem szabad visszatartani. Ebben az esetben, ha mégis ezt tennék, fenn áll a veszélye annak, hogy sérülhet a dobhártya a nyomás hatására.

4. Vegyi anyagokkal teli parfümök használata

Jól válogassuk meg, milyen fajta parfümöt használunk. Bár így is sem tudunk biztosra menni. Rengeteg cég használ titkos adalékanyagokat a parfümökhöz, melyek többsége kőolajból származik. Ezek a későbbiekben okozhatnak hormonproblémákat, légzési nehézségeket, émelygést és hányást is. A legritkább esetben, de előfordulhat, megnöveli a rákos megbetegedés esélyét is.

5. A pattanások

A kozmetikusok mindig elmondják, hogy ne bántsuk a pattanásokat, ne nyomkodjuk. Egyrészt hegesedés miatt nyoma maradhat, másrészt, ha esetleg olyan helyen van az arcon, akkor különböző fertőzéseket okozhatunk vele. Jobb ezt szakértőkre bízni, aki kezeli a pattanást, vagy pedig tegyünk a csuklónkra egy karkötőt és játszunk vele, amíg el nem múlik. Ha pedig tényleg nagyon zavar minket, kenegessük teafa olajjal, ami csökkenti a gyulladást.

6. Kozmetikumok használata

Mindig figyeljük, hogy honnan és milyen környezetből vesszük a különböző kozmetikumokat. Ha lehet, ne a különböző kínai oldalakról rendeljük olcsón, mivel ezek tele vannak szintetikus összetevőkkel, valamint vegyszerekkel. Mindig figyeljük a lejárati dátumot és a legfontosabb, csak mi használjuk, ne adjunk kölcsön.

7. Ne cseréld le a kis párnádat

Mindennap alvás közben, ha kis párnát használsz, ez magába szívja a bőr és test nedveket (főleg ha tátott szájjal alszol). Vonzza a portatkákat, ami a későbbiekben súlyos allergiát okozhat. Tehát a legegyszerűbb, ha nem mosod, hanem bizonyos időközönként lecseréled.

Woman with magnifying glass detecting bed bugs in bedroom

8. Az orrszőr eltávolítása

Az orrszőr nem hiába van az orrunkban, azonban sok mindenkit mégis zavarnak. Mivel mint egy szűrő, úgy működik, így nem érdemes eltávolítani, mert legyengülhet tőle az immunrendszerünk.

Young man plucks his hairs from the nose with tweezers in front of the mirror at home

9. Előre lecsomagolt ételek fogyasztása

Ezek az ételek kevesebb hasznos tápanyagot tartalmaznak, mivel különböző eljárásoknak köszönhetően tudják őket hosszabb ideig tartósítani. Azonban mivel ezek jobbára műanyag edényekben vannak, így ugyanazok a problémák jöhetnek elő, mint a PET-palackok esetében.

betöltés...