A bántalmazás egyik legrosszabb típusa, ha nem szabsz határt a gyereknek

A gondtalan és szabad gyermekkorról elsősorban nem a szabályok jutnak eszünkbe. Valójában azonban azok a szülők, akik nem állítanak fel szabályokat a gyerekeknek, szorongó, felelőtlen és önállóságra képtelen felnőtteket nevelnek. Később ezeknek a gyerekeknek számos problémájuk lehet a világgal és az élettel. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy a szüleik utasítsák őket és határokat szabjanak nekik, még akkor is, ha ennek az ellenkezőjét állítják.

A gyerek nem fogja megtanulni uralni az érzelmeit

Ha a gyereknek nem szabunk határt és bármit megtehet, gyorsan követelőzővé válik. Ha mégis valamilyen korlátozást tapasztalnak a szüleik részéről, akkor frusztrálttá válhatnak, hisztizni kezdhetnek. Ha a szülők így elkényeztetik a gyereket, sosem fogja megtanulni, hogyan kezelje a negatív érzelmeket és hogyan nyugodjon meg.

Nem fogja tudni, mi a felelősség

Ha már a kezdetektől nincsenek határok, az komoly viselkedési problémákat idézhet elő a gyereknél. Az a gyerek, akinek minden megvan engedve, nem fog tudni tisztelni másokat. Ha az anyuka hagyja, hogy a gyerek soha ne vegyen részt a házimunkában, csak mert nincs hozzá kedve, ne csodálkozzon, ha egy önző és lusta tinédzserrel találja magát szemben néhány év múlva. A felelősségvállalásra való képtelenségnek egész felnőttkorában negatív hatásai lesznek.

A szüleitől fog függni

A szabályok hiánya a túlféltő szülői hozzáállás következménye is lehet. A szülő nem akarja, hogy a gyerek sérüljön, aggódjon, mindig pozitív érzelmekkel akarja körülvenni. A végén a gyerek képtelen lesz arra, hogy önállóan döntéseket hozzon, hiszen már hozzászokott, hogy ez anya és apa feladata. Az így felnövő gyerek kevésbé lesz nyitott új dolgokra, ötletekre, és nem lesz képes összehozni a saját életét sem.

Stresszt jelent az életében

Az a törekvés, hogy a gyermekkor teljesen gondtalan legyen, óriási csapda a szülő számára. Az így nevelt gyerek ugyanis képtelen lesz a problémákat önállóan megoldani. Ha nem tudja, hogyan intézze egyedül a dolgait, folyamatosan szüksége lesz mások segítségére. Később, mikor magára marad, olyan pszichés problémái alakulhatnak ki, mint a szorongás.

Úgy érezheti, minden szabályt át lehet hágni

Azok a gyerekek, akik sosem vagy csak nagy ritkán hallják a “nem” szót, többnyire nem hajlandók elfogadni semmilyen tiltást a külvilágtól sem. Azt hiszik, a tetteikért nem tartoznak felelősséggel és büntetést sem kaphatnak értük, ezért minden szabályt, amivel szembekerülnek, gond nélkül áthágnak, legyen szó az iskoláról vagy rosszabb esetben a törvényről. Erős bennük az érzés, hogy ők az egyedüliek, akik parancsolhatnak, és a szavukat mindenki másnak követni kell.

BÓNUSZ: Hogyan állíts fel szabályokat a gyereknek

  • A szabályokat tedd egyszerűvé. – Tisztán érthetőnek kell lenniük a gyermek számára.
  • Használj pozitív megerősítést. – Motiváld a gyereket, hogy hajlandó legyen követni a szabályokat.
  • Légy következetes. – Tanítsd meg a gyereket a tettei következményeire, és ne változtass a szabályokon csak azért, mert most éppen olyan a hangulatod.
  • Légy logikus. – Olyan szabályokat állíts fel, melyek a gyermeked és a te számodra is betarthatóak.
  • Ne feledkezz meg a biztatásról sem. – Mondd el neki, hogy milyen büszke vagy rá, és jutalmazd valamivel.
betöltés...