7 váratlan változás, ami minden nő testén bekövetkezik, szülés után

A gyermek születése után egy nő élete teljesen megváltozik. Mostantól nem csak magának kell megfelelnie, hanem a gyermekének is. Súlyos változásokon megy keresztül egy fiatal anya teste. A tudósok szerint a terhesség után a nő “kiméra” lesz, mert az újszülött sejtjei örökre vele maradnak.

Mutatunk pár ilyen változást.

Változik a hang

A gyermek anyjának a hangja megváltozik. Monotonabb és alacsonyabb tónusú lesz. A Sussexi Egyetem tudósai állapították meg, ahogyan azt is, hogy a hang körülbelül egy év után visszaáll a korábbi frekvenciájára.

A kutatók szerint ezt a változást a hormonális egyensúly változása okozza. Szülés utána  fő nemi hormonok szintje meredeken csökken, és ez befolyásolhatja a hangszálakat. Ennek a változásnak van egy másik magyarázata is. Az alacsony hangú emberek rendszerint kompetensebbek és érettebbek. Ezért a nők tudatalatt megváltoztatják a hangjukat, hogy alkalmazkodjanak az anya szerepéhez.

Növekszik a szorongás

Azt mondják, hogy a fiatal anyáknak nyugodtnak és békésnek kell lenniük, de ez sajnos lehetetlen. Általában egy nő, aki nem rég szült, sokkal ingerlékenyebb. Minden megijeszti. Ha sír a gyerek, ha nem sír, ha túl sokat alszik, ha nem alszik…stb. Ez normális. Ez az oxitocin nevű hormon miatt van, amely folyamatosan növeli a szorongás szintjét.

Az oxitocin szintje a szülés után azonnal megemelkedik. Ez segíti a méh zsugorodását és magába foglalja az anyai ösztönzést is. Segíthet a progeszteron, amely könnyíthet az idegrendszeren, de ennek a szintje a szülés után rendkívül alacsony. Szóval nincs mit tenni… ezt el kell fogadni.

Egyébként az oxitocin a szerelem hormonja is…

Jobb agyműködés

Szülés után a nők okosabbá válnak. Az agy térfogata növekszik, hogy ne csak a tulajdonos, hanem a gyermeke igényeit is kiszolgálja. “Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyenek a döntések meghozatalában, érzelmileg stabilnak kell lennünk, hogy a különböző problémák megoldása érdekében cselekvőképesek maradjunk…” – állítja Kelly Lambert kutató, aki a terhesség alatt és utána is tanulmányozta a nők agyát.

Egyébként a gyermek születése nem csak egy esemény a nő életében, hanem a mentális fejlődésének az egyik szakasza.

A szervezet figyelmeztet az új terhességre

A terhesség alatt a nő immunitása jelentősen csökken. Ez azért kell, hogy a teste ne utasítsa el a magzata idegen sejtjeit. E nélkül vetélés jönne létre. Ahhoz, hogy a gyermek életben maradjon a méhben, és ne legyen az anya immunrendszerének áldozata a T-sejtek a felelősek. Ezek nem teszik lehetővé a magzat elutasítását. A tudósok megállapították azt is, hogy ezek a sejtek a szülés után még 4-5 évig jelen maradnak az anya testében. Készen állnak arra, hogy új terhesség esetén a lehető leggyorsabban mozgósítsák a testet.

A baba a szülés után is bennünk él tovább

Miután a gyermek megszületett, a fizikai kapcsolata az anyával nem szűnik meg. A gyermek sejtjei a nő testében maradnak és működnek tovább. Egy kanadai egyetem tudósai megvizsgálták egy fiút szült anya agyát, és az esetek 63\%-ban férfi sejteket találtak benne.

Ezek a sejtek egyébként csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét.

A szervezet felfrissül

A gyermek jó hatással van az anya testére. Az embrionális sejtek segítenek egy terhes nőnek a sebek gyógyításában, sőt akár súlyos betegségek megelőzését, gyógyítását is. Például egy hepatitisz C-ben szenvedő terhes nő májbiopsziája javulást mutatott. A tudósok kimutatták, hogy a májsejtek forrása a magzatból eredt.

A terhesség meghosszabbítja az életet, ugyanakkor az első terhesség és termékenység kora nincs összefüggésben a nők várható élettartamával.

Csökkenti a rák kockázatát

A nő testében a szülés után aktiválódnak bizonyos típusú védekezési mechanizmusok. Például az anyák, akik még fiatalon szülnek gyermeket, csökkentik a petefészek és az endometriális rák kockázatát. Minden új terhesség esetén ez a kockázat alacsonyabb. A 25 év alatti anyák sokkal kevésbé fogékonyak az emlőrákra.

Mit gondoltok? Érdekes volt? Mi a véleményetek? Írjátok meg kommentben!

betöltés...