10 dolog, amivel minden szülő árt a gyerekének anélkül, hogy tudná.

Csak az Egyesült Államokban óránként megsérül egy gyerek, mert felállt egy székre, illetve évente több, mint 9000 gyermek kerül kórházba fűnyíró okozta sérülések miatt. Nyilván a szülők megpróbálnak mindenre odafigyelni, de bizonyos rejtett veszélyekkel még ők sincsenek tisztában. Rengeteg sérülés szerezhető például játszótéren, biciklizés vagy ülés közben. A mai cikkünkben összegyűjtöttük azon tevékenységeknek a listáját, amelyek első blikkre biztonságosnak tűnhetnek, pedig valójában potenciális veszélyeket rejthetnek.

1, Veszélyes sportok űzése.

Jó dolog, ha egy gyerek sportol, ám vannak potenciálisan veszélyes sportok, amik negatív hatást gyakorolnak a testre. Dr. Bennet Omalu szerint a gyermekeknek el kellene kerülnie az  amerikai futballt, a jégkorongot, a vegyes harcművészeteket, a bokszot, a birkózást és a rögbit. Ezekben a sportágakban a fej többször szenved el sérülést, ami agykárosodáshoz vezethet.

Ezenkívül a gerincet is jelentősen befolyásolja, amik később súlyosak lehetnek. Sok esetben gerincferdülés lép fel a gyermeknél amit gyógytorna útján lehet csak visszafordítani.

2, W helyzetben ülés.

Rengeteg gyermek ül így, mert számukra ez kényelmes póz. Több órán keresztül képesek W alakban elhelyezett lábakkal játszani, viszont szakemberek szerint ez veszélyes. Az orvosok minden szülőnek azt tanácsolják, hogy ne hagyják gyermekiket ilyen pózban ülni, mert befolyásolhatja a lábízületeket, a csípőcsont fejlődést, mindemellett gyengíti a törzs izmait és extra nyomást gyakorol a hátra, nyakra, vállakra.

3, Monitor, TV előtt ülés.

A gyerekek egyre több időt töltenek a képernyő előtt ülve, főleg akkor ha kedvenc csatornájuk megy a TV-ben vagy kedvenc játékukkal játszanak. Az orvosok minden szülőnek azt tanácsolják, hogy csökkentsék le a képernyő előtt eltöltött órák számát, mert azok káros fényt bocsátanak ki.

A kék fény általános tünetei: fejfájás, nyak és vállfájdalom, kiszáradt szem, ingerlékenység. Ez nagy mértékben befolyásolja mind az alvást, mind az ébrenlétet is, mert fáradtságot és kimerültséget idéz elő.

4, Ölben csúszdázás.

Nagyon sok szülő gondolja úgy, hogy akkor vannak nagyobb biztonságban a gyermekek, ha az ölükben csúsznak le a csúszdán. Ez nagy tévedés, mert sokkal több kárt csinálnak, mint hasznot. Dr. Diane Arnaout gyermekorvos elmagyarázta, hogy a szülők súlya miatt sokkal gyorsabban csúsznak le, így ha a gyerek a kezét vagy lábát oldalra kiteszi, akkor könnyen kicsavarodhat és eltörhet.

5, Pillecukor evő verseny.

Ez egy nagyon népszerű kihívás, melynek keretein belül egyre több és több pillecukrot kell a szájba tömni és mindeközben tisztán és érthetően kell beszélni. Annak ellenére, hogy a gyerekek módfelett élvezik ezt a “játékot” veszélyes lehet, mert könnyen megfulladhatnak a cukortól. Számos baleset történt már ennek a játéknak köszönhetően.

6, Széken állás.

A sérülések leggyakoribb oka, hogy a gyerekek a széken állnak. A gyerekek mindenre fel akarnak mászni, mindent meg akarnak ismerni a világból ezért csinálják ezt. Viszont a magas székekről való leesés agyrázkódáshoz vezet. Az Egyesült Államokban minden órában megsérül egy gyerek, mert széken állt. A szakemberek azt javasolják a szülőknek, hogy ne engedjék meg gyermekeknek, hogy felálljanak a székre, ha nem akarják, hogy baleset érje.

7, Piszokban játszás.

A gyerekek szeretnek piszokban és sárban játszani, ám ez nem minden esetben jó ötlet. Fokozottan figyelni kell arra, hol játszanak, mert a piszokban és mocsokban való ásás rendkívül káros lehet a gyermekek számára. Az egyik legveszélyesebb anyag az ólom, ami negatívan hathat az egészségre. A legtöbb udvarban van ólom, ami egy olyan mérgező anyag, mely agykárosodást és egész életen át tartó problémákat okozhat.

8, Trambulinozás.

A gyerekek imádnak rajta ugrálni, de több veszély is fenyegeti őket. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szerint nem szabad saját udvarban trambulint tartani, mert a rajtuk való ugrálás során komoly sérüléseket lehet szerezni. Például nagy az esély a csonttörésre és a fejsérülésre. Ennek elkerülése érdekében jobb a háztól távol tartani.

9, Fűnyírás.

A fűnyíró rendkívül veszélyes kertészeti eszköz, ami nem való gyerek kezébe. Mivel a gyerekeket minden érdekli nagy valószínűséggel ezt is szemügyre fogják venni, de a szülőknek nem szabad hagyni, hogy túl közel menjenek hozzá, főleg amikor működik. A HealthyChildren.org szerint egyedül az Egyesült Államokban „évente több mint 9000 gyermek kerül kórházba fűnyíró okozta sérülések miatt.

10, Bukósisak nélkül kerékpározni.

A gyerekek nagyon szeretnek biciklizni, mivel egyszerre érzik a függetlenség, a szabadság és a szórakozás örömeit. A biciklizés azonban veszélyes lehet főleg a gyerekek számára, akiknek még nem fejlődött annyira ki a koordinációs képességük. A sisak viselése mindig minden körülmények között kötelező, mivel védi a fejet az esésekkor. Ezzel megelőzhető az agyrázkódás és a súlyos traumák kialakulása. A kerékpározás nagyszerű családi tevékenység, ám ügyelni kell a biztonságra, ezért legyen mindenkin bukósisak!

Ti miket engedtek meg a gyermekeiteknek?

betöltés...