A szülők rossz kapcsolata ártalmas a gyerekek számára, de ezzel a 8 módszerrel elkerülhető a súlyos stressz kialakulása

Sokan nem veszik komolyan, de a gyerekek is lehetnek ugyanolyan stresszben, mint a felnőttek. A gyermekek körülbelül 13\%-a szorong, mert egészségtelen környezetben nevelkedik. A szülők közti vitás helyzetek negatívan hatnak a gyerek jelenére és jövőjére, ezért fontos, hogy bizonyos dolgokat megtegyenek annak érdekében, hogy a gyermeket ne érje akkora kár. A mai cikkünkben 8 olyan módszert hoztunk el, amivel elkerülhető, hogy a gyermek elkerülje a stresszes helyzeteket.

1, Rendszeresen beteg

“Mondd el anyádnak, apád nem fogja megtudni.” Ez az a mondat, amivel negatív színben tünteted fel a párod, és a gyerek érteni fogja, hogy valami nem oké a családban. Tanulmányok szerint, ha nem tudod irányítani a saját érzelmeidet az hatással lesz a gyermek egészségi állapotára is.

Azok a szülők, akik képesek kezelni az érzelmeiket, olyan gyermekeik vannak, akik matek és olvasás teszteken magasabb pontszámokat értek el. Kompromisszumra van szükség ahhoz, hogy se egymást, se a gyermeket ne érje semmilyen negatív inger.

2, Megszokja az áldozat szerepét

Amikor a gyerek látja, hogy szülei nem jönnek jól ki egymással, vagy közvetlen bántalmazás történik, akkor áldozatokká válnak és rossz érzelmi tapasztalatokat gyűjthetnek össze.

Mi a teendő: Nehéz elfogadni azt, hogy részese lehetsz egy problémának, de fontos, hogy őszinte legyél magaddal. A tudatosság új szintre emelhet téged és a kapcsolatot, és talán ez lesz a probléma megoldásának kulcsa is. Vegyél részt terápiás foglalkozáson a családdal együtt vagy akár egyedül, ha úgy érzed, hogy szükséged van rá.

Gondolj arra, mit fogsz mondani vagy tenni. Ha időre van szükséged, hogy lenyugodj, csinálj olyan dolgokat, amik megnyugtatnak, majd beszélj a pároddal. Ez még mindig jobb, mint az állandó érzelmi panaszkodás a gyermek előtt.

3, Bűnösnek érzik magukat

Amikor a gyerek folyamatosan a veszekedést hallja, illetve megtudja, hogy szülei elválnak, egyből magát kezdi okolni emiatt. A gyerekek mindent megtesznek, hogy a maguk módján, de elérjék, hogy szüleik megbékéljenek egymásra. Ilyenkor kiabálhatnak, sírhatnak, vagy akár meg is tagadhatnak bizonyos dolgokat addig, míg a szülők fasírtban vannak.

Mi a teendő: Mondd el a gyereknek, hogy nem az ő hibája miatt történtek a dolgok és, hogy a szülőknek mindig is voltak és mindig is lesznek gondjaik, amit elképzelhető, hogy a válás megold. Ezzel leveszel a kicsi válláról egy terhet és pszichológiailag sem hagy bennük akkora nyomot.

4, Magukat hibáztatják

Amikor a szülő bűnösnek érzi magát, az a hangulat ráragad a gyerekre is. Ilyenkor a szülők mindenféle játékot és édességet vásárolnak a gyerekeknek, hogy ezzel is egyfajta örömöt adjanak nekik.

Mi a teendő: Engedd el, és hagyd abba, hogy dolgok miatt sajnálkozol. Minden alkalommal, amikor bűntudatot kezdesz érezni a kialakult helyzet miatt, tereld el a gondolataidat valami mással, például takaríts vagy játssz a gyerekeddel. De lehetőleg ne vegyél ne új játékokat.

5, Úgy gondolják, hogy az érzéseik nem fontosak

A negatív érzések szintén fontos érzelmek, és a szülőknek nem szabad figyelmen kívül hagyniuk őket, legalábbis a pszichológusok szerint. Például, a gyerek agresszívvá válhat, vagy hirtelen túl érzékeny lehet. Elképzelhető, hogy ezt a magatartást akkor kezdte el, mikor elkezdtetek a pároddal veszekedni.

Mi a teendő: A szülők arra ösztönzik gyermekeiket, hogy történeteken, rajzokon és játékokon keresztül fejezzék ki az érzéseiket. Például megkérhetik őket, hogy készítsenek egy rajzot a családból. Nézd meg a rajz apró részleteit, hogy megértsd, vajon zavarja-e valami a gyermeket.

6, Depressziósak

Egy tanulmány szerint a depressziós anyák lényegesen kevesebbet törődnek a gyermekükkel, ami pszichológiai problémákat idézhetnek elő majd a jövőben.

Mit kell tenni: Ha boldog a szülő, boldog a gyermek is. Keress egy olyan hobbit, amit a gyermekeddel csinálhatsz és amit már rég el akartál kezdeni. A gyermekeknek látniuk kell, hogy szüleik mosolyognak, nem pedig sírnak vagy veszekednek. Ez pozitív hatással lesz a lelki világára is.

Ha lehetséges, beszéld meg a pároddal néhány olyan szabály bevezetését, mely segíthet megvédeni a gyermeket a konfliktusoktól. A gyereknek nem szabad látnia azt, hogy szülei állandóan ugyanazon a problémán lovagolnak, mert nem képesek megoldani.

7, Rá vannak kényszerítve, hogy válasszanak szüleik közül

A gyerekek nem képesek kezelni a szüleik közti konfliktust, ezért kénytelenek valamelyik szülő mellé állni. Viszont ez nem természetes dolog és az idő múlásával sebek maradhatnak a lelkében. Fontos, hogy mindkét szülő ugyanúgy szeresse a gyereket. Amikor valakihez átpártol tudat alatt bizonyos dolgokat mérlegel, például ki generálja a problémát, ki vonja be a családot a helyzetbe, melyik szülő túlozza el a problémát.

Mi a teendő: Magyarázd el a gyereknek, hogy mindketten szeretitek őt, és hogy mindkét szülő életében jelen kell lennie.

8, Idegesek és veszélyben érzik magukat

A gyermekek érzékenyek, és még ha nem is értik a probléma gyökerét, érzik, hogy valami nincs rendben. Minden gyerek eltérő módon reagálhat, beleértve agressziót, elszigeteltséget és a rossz viselkedést is. A gyermekek szorongása olyan érzést válhat ki belőlük, ami a félelemhez és veszélyhez kapcsolódhat.

Mi a teendő: Emlékeztesd őket arra, hogy biztonságban vannak. Nem szükséges minden részletet elmondani nekik arról, hogy miért veszekedtek. Csak érezzék, hogy nincsenek veszélyben.

Hasznosnak tartottad a cikket?

betöltés...