8 igaz történeten alapuló film, ami a valóságban máshogy történt

Egy film elkészítésekor a legfontosabb mindig az, hogy jól szerepeljen a kasszáknál. Ha azt állítják, hogy a film megtörtént eseményeken alapul az általában érdeklődést vált ki a közönségből. De pontosan mit jelent ez? Mennyire kötődnek ezek a filmek a valósághoz? Nyilván dramaturgiai szempontból és a hatás miatt itt ott túlozni kell.. De hol a határ?

Lássunk pár igaz történetet alapuló filmet és a mögötte rejlő valóságot.

Egy csodálatos elme (2001), Ron Howard

A filmnek Russel Crowe a főszereplője. A Nobel-díjas John Forbes Nash életét mutatja be. A film nagyon sok helyen a fantázia szüleménye. Nash például nem működött együtt az USA Védelmi Minisztériumával. Az apa kép is meglehetősen túlzás róla. Egy fia volt, de az házasságtörésből született és egyáltalán nem gondoskodott róla. Muszáj volt valamelyest szerethető alakká formálni a film kedvéért.

A zongorista (2002), Roman Polanski

Wladyslaw Szpilman Varsóban született. Ám a film Krakkóban készült. Hitler elpusztította a Varsói gettót és ezt újjá kellett építeni. A város reprodukciójához egy olasz művész Canaletto festményeit vették alapul.

Éetrevalók (2011), Olivier Nakache és Eric Toledano

A film főszereplője özvegy. A valóságban viszont a felesége még mindig élt, mikor kerekesszékbe került. Három évvel az esemény után halt meg. Két gyermeket örökbe fogadtak, de őket kiírták a történetből. A film befejezése sem passzol. Philippe Marokkóba költözött és ott talált a szerelemre egy egyedülálló két gyermekes nő személyében. Yasmin Sellou valójában algériai és nem szenegáli, ahogy a film állítja.

Szökés Alcatraz-ból (1979), Don Siegel

Ez az egyik olyan film, aminek a cselekménye szinte teljesen megegyezik azzal, ami a valóságban is történt. Már a sztori önmaga is olyan, hogy a valóság meghaladja a fikciót. Nem volt szükség extra csavarok vagy szálak beiktatására. A film Frank Morris, a Clarence testvérek és John Anglin története, a kik megszöktek a világhírű fegyházból. Senki sem tudja, hogy túlélték vagy sem. Állítólag hárman túlélték, de ezt megerősíteni senki nem tudja azóta sem. A jeleneteket a börtönben forgatták. Annyi változás volt, hogy a filmben a C szektorban tartózkodnak, míg a valóságban a B-ben voltak.

Hacsi – A leghűségesebb barát (2009), Lasse Hallström

A legnagyobb különbség a valóság és a film között, hogy a film cselekménye Amerikában játszódik, míg a történet Tokyo-ban esett meg. A másik különbség, hogy a főszereplő férfi a filmben szívroham áldozata lett. Valójában agyvérzést kapott. Végül pedig a filmmel ellentétben az állatot egy kisállat boltban vásárolták.

127 óra (2010), Danny Boyle

Aron Ralston a szörnyű tragédia mögött álló ember azt állította, hogy a film már-már dokumentumfilm szinten egyezik a valósággal. A film elején lévő 2 túrázóval való találkozás zajlott másként. Egyébként semmi.

A boldogság nyomában (2006), Gabriele Muccino

Chris Gardner fia még csecsemő volt, mikor az események zajlottak. A filmben Will Smith 5 éves fia helyettesítette a kisfiát. Ez azért volt, hogy egy emelje a drámaiságát a filmnek. Így a néző számára könnyebben átadhatóak voltak a film érzései és gondolatai.

Kapj el, ha tudsz (2002), Steven Spielberg

A valóságban a főszereplő, Frank Abagnale elfutott otthonról és soha nem látta újra az apját. A rendező a filmben újra egyesítette őket. Ez csak a drámaiság miatt volt.

Mit gondoltok? Ti mit részesítetek előnyben? Egy film legyen inkább közelebb a valósághoz? Vagy legyen eladhatóbb?

Írjátok meg kommentben!

betöltés...