7 alapvető etikettszabály, amit a legtöbb ember nem tart be

Az etikettszabályok minden országban különbözőek lehetnek. Az eszkimók például köszönéskor összedörzsölik az orrukat, a japánok leveszik a cipőjüket mielőtt belépnének a házba és még sorolhatnánk. Azonban, vannak olyan etikettszabályok, amelyeket függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek vagyunk, be kell tartanunk.

Női táskák hordása

A táskát mindig a bal vállon vagy a bal kézben kell vinni annak érdekében, hogy esetleges kézfogáskor a jobb kéz szabad legyen.

Ha férfi vagy, soha ne hordj női táskát, még akkor se, ha a kedvesed megkér erre. Természetesen, ez csakis a női táskákra vonatkozik, nem a nehéz bevásárló szatyrokra.

Egy étteremben soha ne tedd a táskás az asztalra vagy a padlóra. Tedd a szék támlájára vagy a kampóra, ami az asztal oldalán van. Már, ha van ilyen.

A tisztelet kimutatása az edzőteremben

Ha nem egy bálteremben vagy az irodában vagy, az nem jelenti azt, hogy bármit megtehetsz, amit csak akarsz.

Ha befejezed a gépek használatát, akkor mindig állítsd vissza a minimális súlyra őket. Így, aki utánad használja, nem fog megsérülni a te hibádból. Egy törülközővel töröld le az izzadságot a fogantyúkról és az egész gép felületéről.

Viselkedés nyilvános helyeken

Mindannyian elvárjuk, hogy bizonyos körülmények között mindenki, beleértve magunkat is, tudjunk viselkedni.

Nyilvános helyeken, mint például a színház háromféle ember létezik. Az első a korán érkező, a második, aki időben jön és a harmadik, aki elkésik.

Ha az első típusba tartozol, akkor ne ülj le azonnal, mert így állandóan fel kell majd állnod, hogy másokat ki-vagy beengedj a helyükre. Az emberek számára egy kényelmetlen akadály leszel. A második típus a legideálisabb, hisz így minden ember nagyjából ugyanakkor foglalja el a helyét, így senki nem hátráltat senkit. Ha a harmadik típusba tartozol, továbbá, szeretsz a rendezvények közben telefonálni vagy beszélgetni másokkal, akkor inkább le se ülj, tedd mindezt máshol. Az emberek a műsort szeretnék látni, nem pedig téged csitítgatni vagy hallgatni a beszélgetéseidet.

A meghívók kezelése

Kétféle meghívó létezik, a “Regreties” és az “RSVP”. Mindkettő választ igényel.

Ha egy meghívóban a “Regreties” felirat szerepel, azt az jelenti, hogy csak akkor válaszolj, ha ne jelensz meg az eseményen. Ellenkező esetben ugyanis a házigazda számít rád.

Az “RSVP”, vagyis franciául “respondez s’il vous plait”, azt jelenti, hogy meg kell erősítened a részvételedet az adott eseményen. Ilyenkor általában egy határidő is szerepel a meghívón, ameddig várják a válaszod. A házigazdának tudnia kell, hogy hány emberre számítson, hisz neki se mindegy, hogy mennyi italra és ételre lesz szükség.

Szabályok az asztalnál

Az étkező asztalnál is vannak szabályok, amiket be kell tartani.

A szalvéták használata könnyűnek tűnik, de ha el kell hagynod az asztalt, akkor ne az asztalra, hanem a székre tedd a szalvétádat, hisz ott ahol esztek, nem szívesen bámulnák azt, főleg, ha már a szádat is beletörölted. Csak akkor tedd az asztalra, ha befejezted az étkezést, de semmiképp ne a tányérra. Ez egyfajta jelzés a pincérnek, hogy leszedheti az asztalt.

Ha nem vagy benne biztos, hogy melyik villát kell használni, akkor mindig kívülről haladj befelé.

Ha olyan ételt látsz az asztalon, amire allergiás vagy, az nagyon kellemetlen tud lenni. Ha nem egy étteremről van szó, ahol azt választhatsz, amit akarsz, akkor illik értesíteni a házigazdát azokról az ételekről, amiket nem ehetsz meg. Ez mindkettőtöket megóv a kínos szituációktól.

Öltözködés

Az öltözködés ma már nagyon bonyolult dolog is lehet, hiszen nem feltétlenül tudjuk, hogy hova milyen viselet illik.

Hétköznapi viselet: Ez lehet egy póló, farmer, rövidnadrág vagy blúz, végül is a lényeg, hogy kényelmes legyen, de semmiképp se elhanyagolt.

Munkahelyi viselet: Természetesen van, ahol munkaruhát kell viselni, de ahol nem, ott te magad döntöd el, mit veszel fel reggel. Az öltözéknek azonban a munkádhoz illőnek kell lennie, hiszen sosem tudhatod, kivel találkozol.

Alkalmi vagy üzleti viselet: A ruhának mindenképpen stílusosnak kell lennie. Az uraknál öltöny és hozzá illő cipő, a hölgyeknél szoknya vagy blézer, esetleg egy kisestélyi, ha valami jeles alkalomról van szó.

Fontos tekintettel lenni másokra

Két egyszerű szabályt kell betartanunk.

Az egyik, hogy sorban állás közben ne telefonálj, különösen akkor ne, ha már sorra kerültél. Egyrészt, mert senki nem kíváncsi a beszélgetésedre, másrészt hatalmas tiszteletlenség azzal szemben, akivel személyesen beszélsz vagy éppen fizetsz nála.

A másik, hogy ne vidd magaddal a háziállatod! Kedvenced nem élvezi a vásárlást, még akkor se, ha kisállat boltba viszed. Mások pedig megijedhetnek a nagy kutyáktól, de a kicsi, ugató kutyák is kelthetnek félelmet bennük. Ha házibuliba mész, akkor illik megkérdezni a házigazdát, hogy magaddal viheted-e házi kedvencedet.

betöltés...