7 mód, hogyan vess véget a gyerek tiszteletlen viselkedésének

Milyen gyakran halljuk, hogy a mostani gyerekeket lehetetlen kezelni és hogy mennyire tiszteletlenek. Állítjuk, mi mások voltunk ebben az életkorban, de erre a szüleink lehet, hogy másként emlékeznek… Megfegyelmezni a gyereket nem bonyolult feladat, hiszen jobban felnéznek a szüleikre, mint bárki másra.

1. Maradj nyugodt és ne reagáld túl

A stresszes hétköznapokban könnyen azon kaphatod magad, hogy elveszted a türelmed, mikor a gyerek durván viselkedik. Mégsem túl bölcs dolog rázúdítani a frusztrációdat. A gyerek nyilván ideges vagy feszült, ezért viselkedik rosszul. De mit mutatsz neki azzal, hogy ráhárítod a dühödet? Csak azt, hogy éppen ugyanúgy viselkedsz, ahogyan ő.

Számolj 10-ig, és ahelyett, hogy kiabálnál, beszélj a gyermekeddel. Ha kell, menj ki a szobából, ettől mindketten megnyugszotok.

2. Képzeld magad az ő helyébe

Biztosan megvan az oka annak, hogy a gyerek túlzásba viszi a dolgokat vagy rosszul viselkedik. Egy kisgyereknél ez az ok nyilvánvalóbb lehet, például fáradt vagy éhes. Viszont egy idősebb gyereknél állhat a háttérben stressz vagy a barátai által rá gyakorolt nyomás is. Bizonyított tény, hogy a gyerekek is lehetnek stresszesek.

Ezért fontos leülni vele és megpróbálni megérteni a rossz viselkedésének az okát. Ahogyan reagál a dolgokra, az abban gyökeredzik, hogy mi játszódik le a fejében.

3. Beszéld meg vele az elvárásaidat

Amikor egy gyerek dühös, a legutolsó dolog, ami eszedbe jut, hogy kimutasd felé a szereteted és elkezd ölelgetni. Pedig éppen ez az, amire abban a pillanatban a leginkább szüksége van. Néha le kell ülni vele és át kell beszélni, hogy mi a probléma a viselkedésével.

A gyerekek elég érettek ahhoz, hogy különbséget tudjanak tenni jó és rossz között. Előfordulhat, hogy egy bizonyos viselkedésről azt gondolják, nincs benne semmi rossz. A szülő felelőssége, hogy tudassa a gyerekkel, mit vár el tőle. Adj neki magyarázatot arra, miért tartod rossznak a viselkedését, ne csak a jeleit mutasd annak, hogy számodra ez elfogadhatatlan.

4. Állítsd fel a határokat, és figyelmeztesd a következményekre

A gyerekek gyakran azért nem engedelmeskednek, mert nem egyértelműek számukra a határok. Nem tudják, meddig mehetnek el. Ne kényeztesd el a gyerekedet annyira, hogy ne tudjon különbséget tenni jó és rossz viselkedés között. Vezess be szabályokat és tartasd is be őket.

Fontos, hogy ne csak a jó viselkedést jutalmazd, de a rosszat is büntesd. Ismertesd vele a következményeket, és ha átlépte a határt, tedd is meg, amit beígértél.

5. Vésd a fejébe a jó modort

A büntetés nem mindig működik, főleg annak fizikai formája nem. Felejtsd el az elfenekelést, helyette kezdj el arra fókuszálni, hogyan értethetnéd meg vele a jó viselkedés fontosságát. A jó modor nem azt jelenti, hogy a gyerek egyenes háttal ül a széken és közben felmondja a leckéjét. A jó modorral azt taníthatjuk meg neki, hogyan viselkedjenek bizonyos helyzetekben vagy egyes alkalmakkor.

Amikor jól viselkedik, akkor tudatosítsd benne, hogy ilyen a jó modor. Kisebb feladatokat is adhatsz neki, melyek bátoríthatják, hogy higgyen magában.

6. Követeld meg a tiszteletet

Azt mondják, senkiből nem lehet a tiszteletet kikényszeríteni, annak ugyanis magától kell jönnie. A gyerekeknél azonban ez másként működik. Hiába szaladgálsz körülöttük azzal, hogy te vagy a szülő, ezért muszáj tisztelniük, nem fognak. Fontos, hogy megértsék a szülői pozíciód jelentőségét és a határaikon belül maradjanak.

A szabályok felállításában légy határozott, de udvarias. Ha megszegnek egy szabályt, azért büntetés jár, de ugyanígy a jótetteket is jutalmazni kell. Ha következetesen tartod magad ahhoz, amit mondtál nekik, azzal növeled a gyermekeid feléd irányuló bizalmát és irántad való tiszteletét.

7. Légy számára példakép

Nagyon fontos, hogy ne csak prédikálj a dolgokról, hanem a cselekedeteiddel mutass is példát. Tehát, ha azt akarod, hogy letegye a tabletet, először te tedd le a tiédet. Ha szeretnéd, hogy a tévé bámulása helyett aktívabb legyen, szakíts időt arra, hogy együtt menjetek ki a szabadba.

Légy udvarias, őrizd meg a türelmed, és figyeld meg, hogy a gyerek ugyanígy fog viselkedni. Mutasd meg neki azt a viselkedést, amit tőle látni akarsz, járj elöl jó példával. Tudat alatt majd mindig olyan akar lenni, mint te.

betöltés...