Miért nem tudunk takaró nélkül aludni, még egy forró nyári éjszakán sem? – Íme a válaszok

Az alvás életünk egy jó részét teszi ki, így rendkívül fontos, hogy az pihentető legyen. Így nem elhanyagolható a kényelmes párna, na és persze a takaró. A takaró, ami minden éjjel elhanyagolhatatlan. Észrevetted már, hogy nemcsak télen, a nagy hidegben takarózol be? Hogy legyen bármilyen meleg, még egy forró nyári éjszakán is magunkra húzzuk a takarót. Ez pedig, egyáltalán nem véletlen, még annak ellenére sem, hogy a betakarózás nem feltétlenül tudatos.

Cikkünkből megtudhatod, miért ragaszkodunk annyira a takaróhoz, még egy olyan forró napon is, amikor szakad rólunk a víz?

Szabályozza testhőmérsékletünket.

Mivel mi, emberek melegvérűek vagyunk, a testünk szabályozza belső hőmérsékletét, így képesek vagyunk melegen tartani magunkat. Amikor viszont, mélyen alszunk, akkor ezt a folyamatot már nem tudjuk irányítani, így a körülöttünk lévő dolgok, jelen esetben a takarók segíthetnek nekünk ebben úgy, hogy fenntartják testünk szükséges hőmérsékletét.

A takaró a lefekvés nélkülözhetetlen része.

Nem is tudjuk, hogy takarónk mekkora hatással van az alvásunkra. Természetesen, ez nemcsak arról szól, hogy biztonságban érezzük magunkat betakarózva, hanem arról, hogy a betakarózás a napi rutin része. Amikor lefekszünk és magunkra húzzuk a takarónkat, a testünk jelzést kap arra, hogy ideje aludni.

A takaró csökkenti a stresszt és a szorongást.

A szerotonin fontos szerepet játszik abban, hogy boldogok és nyugodtak legyünk. Te is jól tudod, hogyha ideges és stresszes vagy, akkor nagy nehézségek árán tudsz csak elaludni. Amikor nyugovóra térünk, a szerotonin szint növekszik, így ezek a kellemetlen érzések eltűnnek.

A takaró segít az elalvásban.

A takaró egyfajta mikroklímát hoz létre, ami tulajdonképpen egy olyan akadály, ahol a hőmérséklet majdnem állandó. Ez felmelegíti testünket, így a hűlő hőmérséklet nem befolyásol minket az alvásban. Gyorsabban alszunk el és alvásunk szinte zavartalanná válik.

A takaró ad egyfajta védelmet és biztonságérzést.

A gyerekek gyakran félnek a sötétben, a takaró ebben is segítségünkre lehet, ugyanis azt az érzetet kelti bennük, hogy biztonságban vannak. Biztosan te is emlékszel arra, amikor gyerek voltál és féltél éjszaka, magadra húztad a takarót és azt gondoltad, hogy most már védve vagy, senki és semmi nem bánthat téged. Ez a varázslatos láthatatlanság és menekülés olyan biztonságérzetet nyújt, ami felnőtt korunkra is megmarad.

betöltés...