9 filmes mítosz, amit még a legtapasztaltabb filmnézők is könnyedén elhisznek.

A filmkészítők gyakran kiszínezik a valóságot, hogy még érdekesebbé tegyék a filmet. A közönség lenyűgözése miatt olyan elemeket és történéseket is beletesznek, amik egyébként lehetetlenek. Igaz a legtöbb néző egyáltalán nem szúrja ki a hibákat, hiszen ők vakon is megbíznak a készítőkben és abban, hogy ezek velük is bármikor megtörténhetnek. Nem egy olyan film készült már, ahol vérengző fenevadaknak állították be a cápákat, vagy, hogy egy autót egyetlen golyóval fel lehet robbantani. A mai cikkünkben ilyen és ehhez hasonló érdekességeket hoztunk el nektek, amik bizonyítják, hogy nem mindig szabad a filmeknek hinni.

A céltáblából kilógó nyilat nem lehet ketté hasítani egy másik nyíllal.

Ez a mítosz a “Robin Hood” című filmnek köszönhetően vált ismertté. Ám azt meg kell jegyeznünk, hogy attól, mert egy nyíl már van a céltábla közepén, egy másik nyíllal nem lehet ketté hasítani azt, a benne lévő fa szálak miatt. Viszont, ha a nyíl üvegszálból, vagy bambuszból készülne, akkor már kivitelezhető lenne a dolog.

Egy ember nem éli túl a víz alatti robbanást, ha attól 15 méterre van.

A „Háborgó mélység” című filmben a szereplők egy hatalmas robbanással akarták eltenni láb alól a cápát, amit csodával határos módon mindenki túlélt. Ez viszont egyáltalán nem lehetséges, mert még 30 méteres távolságban is nagyon veszélyes egy robbanáshullám.

Ha körbelövöd a padlót, attól még nem tudsz elmenekülni.

Ez a rendkívül látványos jelenet az „Underworld” című filmben látható. Igazság szerint még egy Heckler & Koch MP5-ös fegyver sem segít azon, hogy a padlón keresztül el tudj menekülni, ha szorult helyzetbe kerülsz, még abban az esetben sem, ha 360 fokos kört írsz le és úgy próbálod meglőni a talajt. A golyók visszapattanásának lehetősége pedig komoly veszélyt jelenthetnek.

El lehet-e egy kardot, egy másik karddal vágni?

A „Monte-Cristo grófja” című filmben látható egy ilyen jelenet, de valójában ezek a fegyverek csak hajlíthatók. Attól mert valaki egy másik karddal csap le rá, még nem fog eltörni. Ennek alátámasztására kutatást végeztek és megpróbálták a katanát, a hagyományos kardot és a viking kardot is eltörni egymással, de egyiken sem esett komolyabb sérülés.

Ha aranyszínű festékkel van bekenve az ember, attól még nem fog elhunyni.

A James Bond „Goldfinger” című filmben egy lány szörnyű fájdalmak közepette vesztette életét, mert aranyfestékkel kenték be az egész testét. De valójában ennek nincs valóságalapja. Ha valakit a feje tetejétől a lába ujjáig aranyfestékkel borítanak be, csak kényelmetlenül fogja magát érezni, de nem fog elhunyni, sőt egészségkárosodás sem fogja fenyegetni.

A koporsóban fekvő személy nem tudja kinyitni a tetejét.

A „Kil Bill 2” című filmben Beatrix Kiddo puszta kézzel nyitja ki a koporsó fedelét, ami 2 méter mélyen van eltemetve és a legnagyobb lazasággal hagyja ott sírját. De ez valóban lehetséges lenne? Még ha valahogy ki is tudná nyitni a koporsót, akkor sem tudná kiásni magát a föld alól két méter mélyen, mert előbb fogyna el az oxigén és nyomná össze a föld.

Az autók egyetlen lövéstől nem fognak felrobbanni.

Ez megint csak egy klisé lett: az autó egyetlen golyótól még nem fog a levegőbe repülni. Ez csak arra elég, hogy az üzemanyagtartályon sérülés keletkezzen. Ahhoz, hogy egy autó ténylegesen felrobbanjon, robbanóanyagok szükségesek, amik az alvázra vannak erősítve.

A kilt, nem a skótok ősi ruhája.

Ha megnézted az 1995-ös “A rettenthetetlen” című filmet, akkor láttad, hogy William Wallace, már a 13. században is hordott skót ruhát. Elsőre persze nem tűnik fel a hiba, hiszen a kilt a skótok ősi ruhája, ám ezek még akkoriban nem léteztek. Ezek a ruhák a 16. században váltak ismertté és csak a 19. század közepétől váltak nagyon népszerűvé a skót férfiak körében.

A cápák sokkal ártalmatlanabbak, mint az emberek.

A Steven Spielberg által rendezett “A cápa” című film után sokan úgy vélték, hogy a cápák vérszomjas állatok, ezért élszerű őket elkerülni, ha nem akarunk komolyabb problémákat. Ám ez az állítás nem teljesen igaz. A cápák csak ritkán támadják meg az embereket, a halálos végkimenetelű támadások pedig még ritkábbak. Statisztikai adatok szerint 2018-ban összesen 6 ember vesztette életét cápatámadás miatt. Ez azonban még csekély szám ahhoz képes, hogy mi emberek évente több, mint 100 millió cápa életét ontjuk ki.

Te mit gondolsz ezekről a tényekről?

betöltés...