6 rossz szokás, ami hosszútávon tönkretesz téged

A pénz vagy a szórakozás hiánya nem akadályozhat meg abba, hogy boldog legyél. Igazság szerint a mérgező szokások azok, amik meggátolhatnak ebben. Rajtad múlik mennyire hagyod eluralkodni azokat. Ha nem tudod mik azok, ne búsulj, segítünk. Elhoztuk ezt a cikket, ami hat olyan rossz szokásról szól, ami folyamatosan csak mérgezi a lelkedet és nem engedi, hogy kiteljesedj. Alternatív megoldást is kínálunk ezek leküzdésére.

1, Elrejted az érzéseid

Gyerekként a szülők sokszor azt mondták, ha valami miatt eltört a mécses, hogy “ne sírj”, vagy ha bánatosnak érezted magad, akkor “ne szomorkodj miatta”. Ezzel szép lassan azt nevelik beléd, hogyan kell elrejteni a negatív érzelmeidet, viszont ez felnőtt korban nagyon rossz dolgokat eredményez.

Szakértők szerint a negatív érzelmekkel való küzdelem arra késztet, hogy a pozitív érzelmekkel szemben is leblokkolj, mert nem tudod eldönteni, mit akarsz vagy nem akarsz érezni valójában. Ez rossz kommunikációhoz és kapcsolathoz vezet, mely az életed nagy részét érinti. Nem utolsó sorban számos egészségügyi problémát is okozhat. Az érzések kiengedésére tökéletes például a tánc.

2, Harcolsz a tévedések ellen.

Ne felejtsd el, hogy néhány még ma is használt és hasznos találmányt teljesen véletlenül, vagy tévedésből fedeztek fel, ilyen a pacemaker, a mikrohullámú sütő vagy a penicillin. Persze jó érzés, mikor maximalizmusra törekszik az ember de valóban ez az, ami boldoggá tesz?

Szakértők szerint ez rövidesen boldogtalan életet eredményez, mert mindig el akarsz érni egy ideált, ami voltaképpen nem is létezik. Ha viszont tévedsz, akkor olyan komoly gondokat eredményezhet, mint a szorongás, táplálkozási rendellenességek kialakulása, vagy más egészségügyi problémák megjelenése. Ha tévedsz egyszerűen csak meg kell változtatni a szemszögét. Végy példát Thoma Edisonról, aki azt mondta “Tízezerszer tévedtem, de sikerese találtam tízezer olyan módszert, ami nem működik.”

3, Szeretsz áldozat lenni.

Ha mindig másokat hibáztatsz a problémáid miatt, hamar boldogtalan leszel. Például, elkésel a munkából? “Nem én voltam, hanem a fránya dugó.”; Nem engedhetsz meg magadnak nyaralást? “Nem az én hibám, hisz nem akarnak többet fizetni.”

Vegyük az első példát, ha folyamatosan a forgalmi dugóra hagyatkozol, amiről tudod, hogy holnap, holnapután és azután is előfordulhat, akkor voltaképpen az egész életedet úgy éled le, hogy a dugót hibáztatod, pedig nem ő a hibás. Ha egy nap bevallanád, hogy igen te vagy a ludas mert elkésel, akkor nagyobb valószínűséggel teszel valamit az ügy ellen, mondjuk korábban elindulsz, vagy megkérheted a főnököd, hogy változtassa meg a beosztásod… stb. Próbáld más szemszögből nézni az életet, és az akadályokból csinálj előnyös lehetőséget.

4, Magadban tartod a haragot.

Ennek negatív egészségkárosító hatásai lehetnek, például enyhe depresszió vagy akut kardiovaszkuláris fájdalmak. Nehéz úgy boldognak lenni, ha efféle panaszaid vannak.

Nem szabad olyan miatt rágnod a kefét, és marcangolnod a lelked, amiről tudod, hogy nem is igaz, még akkor is, ha mások azt állítják. Például, ha valaki azt mondja, hülye vagy, fájna neked, ha tökéletesen tudnád, hogy ez nem igaz? Ha tisztában vagy ezzel, mégis rosszul érint, akkor csak szimpla önfejlesztésen kell részt venned, hogy ellenállj.

A másik probléma, hogy napokig vagy hetekig őrlöd magad, energiát pazarolsz el olyan dologra, amin nem tudsz változtatni. Ez mérgezi a lelket, így jobb lenne terapeutához fordulni.

5, Gondolatolvasónak érzed magad.

Ha nem vagy valamilyen természetfeletti lény, aki olvas mások gondolataiban, akkor bizony nem tudod, hogy mi jár mások fejében. Azonban az olyan gondolatok, mint például a „Valószínűleg azt hiszik, hogy ilyen unalmas vagyok” mindennap megfordulnak a fejedbe.

Íme néhány tanács, amivel elkerülheted ezeket a gondolatokat: Ne úgy válaszolj, hogy kínosan érezd magad utána, és higgy abban, hogy az emberek a legjobbat gondolják rólad.

6, Mások véleményétől függsz.

Gondold végig milyen gyakran akarsz jó benyomást kelteni az emberekben és az mennyire elégít ki. Ha egyáltalán nem, akkor át kell gondolni a dolgokat. Az ilyen emberek egyébként szorongást és depressziót éreznek, sőt nem képesek saját magukat megvédeni.

Gondolj csak bele, néha olyan embereket akarsz lenyűgözni, akik nem jelentenek semmit neked. Ezentúl minden helyzetben kérdezd meg magadtól: “Magam miatt, vagy más kedvéért csinálom?” Az eredmények megdöbbenthetnek, viszont motiválhatnak abban, hogy továbblépj és jobban támaszkodj önmagadra.

betöltés...