Mi történik, ha penészes ételt fogyasztunk? – Íme a részletek

Biztosan te is jártál már úgy, hogy elkészítetted kedvenc szendvicsedet és csak az elfogyasztása előtt vetted észre, hogy a kenyér egy kicsit penészes. Ételeikre különösen oda kell figyelnünk, hiszen túl gyorsan megromlanak, sőt, előfordul, hogy szavatossági időn belül is penészesek lesznek. De, vajon mi történik szervezetünkben, ha penészes ételt fogyasztunk?

Testünk mindenre reagál, ahogy a penészre is és teszi ezt többféle módon. Cikkünkből megtudhatod a penész élelmiszerekre gyakorolt negatív hatását és azt is, hogy melyek azok a termékek, amelyeket biztonságosan elfogyaszthatunk akkor is, ha már kikezdte őket a penész.

A penész károsíthatja a májat.

Léteznek olyan mérgező vegyi anyagok, amik megtalálhatók a penészen és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, mint például májkárosodás, hányás, hányinger, hasmenés. Természetesen a penész szervezetünkre gyakorolt hatása függ az immunrendszerünktől és életkorunktól is. Az egyik leggyakoribb mérgező anyag az aflatoxin, ami akár rákot is okozhat.

Szerencsére nem minden penészes élelmiszer tartalmazza ezt a vegyszert. De megtalálható a kukoricában és a földimogyoróban is.

A penészben lévő baktériumok az ételmérgezés tüneteit is kiválthatják.

A penész önmagában nem olyan veszélyes, így a megbetegedés esélye rendkívül alacsony. A benne lévő baktériumok viszont, komoly betegségeket okozhatnak. Émelygés, hányás, hasmenés, vagyis az ételmérgezés tünetei, amit a baktériumok produkálnak. Természetesen ez függ a baktérium típusától és az elfogyasztott mennyiségtől.

Lehet, hogy allergiás vagy a penészre.

Sajnos napjainkban már sok mindenre allergiásak lehetünk, ez alól pedig a penész sem kivétel. Egy elfogyasztott penészes élelmiszer allergiás reakciót válthat ki. Ha tudod, hogy érzékeny vagy, akkor természetes, hogy kerülöd, viszont, ha nem tudsz róla, akkor a következő tünetekre kell figyelned. Viszkető és könnyező szemek, kiütés, zihálás vagy orrfolyás.

Vannak olyan penészes ételek, amik testünk számára könnyen emészthetőek.

A különféle sajtok más-más formában fogyaszthatók. Léteznek kifejezetten penészes sajtok, mint például a gorgonzola, a Roquefort és a kék, márvány sajtok, camembert és a brie sajt, amit speciális módon állítanak elő. Ezek szándékosan penészesek, így nyugodtan elfogyaszthatjuk őket, kivéve, ha allergiásak vagyunk a penészre. Ebben az esetben ugyanis, a penész nem káros, de az allergiások számára ugyanúgy veszélyes.

A penész lekaparása után biztonságosan fogyasztható ételek.

A penész ledörzsölése után biztonságosan fogyasztható ételek:

Száraz szalámi és pácolt, füstölt sonka

Kemény sajt, aminék a penész nem része az elkészítési folyamatnak

Penészből készült sajt, de rajta tovább növekszik a penész

Kemény zöldségek, gyümölcsök, amennyiben eltávolítható róla a penész és rohadt.

Veszélyes ételek:

Virsli, gyorsérlelt szalonna

Maradék főtt hús, tészta, gabonafélék

Lágy sajt, tejföl, joghurt

Lekvár vagy dzsem

Lágy zöldségek, gyümölcsök

Diófélék, hüvelyesek, földimogyoró

Kenyér és pékáruk

betöltés...