12 hétköznapi szokás, ami nagy mértékben károsítja az egészségünket. 

Mindenkinek vannak bevett szokásai, ami nem biztos, hogy úgy jó, ahogy csinálják. Például, ha rendszeresen evés után mosol fogat, vagy forró vízzel mosod meg a kezedet bizonyos tevékenységek után, azzal szép lassan azt fogod elérni, hogy egyre több és több problémát fogsz tapasztalni és ennek az egészséged látja majd nagy kárát. Mai cikkünkben 12 olyan hétköznapi szokást hoztunk el, amit gyakorlatilag minden ember rosszul csinál, de elmondjuk hogyan kellene helyesen.

1, Pénztárca farzsebben tartása.

Annak ellenére, hogy nagyon kényelmes a far zsebben tartani a pénztárcát, egyáltalán nem egészséges. Ha nagyjából 15 percig ülsz a tárcádon a gerinc nem gerinc eldeformálódhat. Ez olyan aszimmetriát okoz, amely krónikus hátfájást és súlyos gerincferdülést okozhat.

2, Telefonhasználat az ágyban.

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az ágyban használt elektronikus eszközök rontják az alvás minőségét, mert kiszedik az álmot a szemből. A “Nemzeti Alvás Alapítvány” felméréseiből kiderült, hogy a felnőttek 89\%-a és a gyermekek 75\%-a használ például telefont elalvás előtt.

Egy másik tanulmányból az derült ki, hogy ezek használata súlycsökkenéshez és kimerültséghez vezethet, melyek hatással vannak a termelékenységre, a tanulási képességekre és a stressz kialakulásra is. Elalvás előtt legalább két órával célszerű kivinni a telefont a hálószobából.

3, Kézmosás forró vízzel.

Sokan azt gondolják, hogy a forró víz megöli a baktériumokat, pedig nem igaz, ugyanis csak a forrásban lévő víz pusztítja el őket. Mivel a kezedet nem forrásban lévő vízzel mosod meg ezért a baktériumok sem fognak róla eltűnni. Szakértők szerint a legjobb megoldás a hideg vízzel történő mosás, ugyanis így nem puhul fel a bőr és nem lesz érzékeny a baktériumokkal szemben.

4, Műanyag palackból ivás.

Sokan hiszik, hogy a műanyag palackból való ivás biztonságos és egészséges, ám ez nem így van, ugyanis veszélyt jelenthetnek az egészségre. Ezek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, mint például a Biszfenol A, mely bizonyos hőmérséklet hatására felszabadul és elkeveredik az itallal. Ez az anyag hatással lehet az endokrin rendszerre, és növelheti az endometriózis valamint az emlőrák kialakulásának kockázatát.

5, Túl gyors ütemű evés.

Tanulmányok szerint a gyors rágás és evés számos egészségügyi problémát okozhat. A gyors evés gyorsított tempójú súlygyarapodáshoz, szívbetegséghez, cukorbetegséghez és strokehoz vezethet.

6, Fogmosás közvetlenül étkezés után.

Sokan egyből étkezés után mossák meg a fogaikat, holott szakértők szerint legalább 30 percet kellene várni. Ennek az az oka, hogy a különböző ételek és italok savai károsítják a fogzománcot, mivel eme tevékenység után a legérzékenyebb a zománc.

Testünk azonban nyál formájában képes valamilyen szinten ellenállni ennek a problémának, és egy idő után egyensúlyba hozza a sav szintjét.

7, Fülpiszkáló használata.

A fülpiszkálóval való fültisztítás sokkal több kárt csinál, mint hasznot, ugyanis ezzel csak beljebb tolod a fülzsírt a hallójáratba. A felhalmozódott fülzsír fülzúgáshoz, hallástompuláshoz vezethet.

A szervezet egyébként tökéletesen el tudja látni a fültisztítás folyamatát, ugyanis egyre inkább kijjebb tolja a fülzsírt a hallójáratból, amit egy idő után szépen ki tudsz törölni. Szakemberek szerint csak a külső fület szabad fülpiszkálóval tisztítani.

8, Kézszárítógép használata.

Igaz, hogy környezetkímélőbb megoldás a kézszárítógép, mint a papírtörlő viszont egyáltalán nem egészséges. Tanulmányok szerint a nyilvános helyeken használható kézszárítók széklet baktériumokat tartalmaznak, melyek további spórákat és kórokozókat vihetnek át a kezedre. Az lenne a legjobb, ha elkerülnéd ezeknek a használatát és inkább papírtörlővel szárítanád meg a kezed.

9, Túl sok gyümölcslé fogyasztás.

A 100\%-os narancslé gazdag C-vitamin, B-vitamin és különféle antioxidáns forrás. A friss gyümölcsből készült levek valóban egészségesek, ám a bolti verziójukban rengeteg cukor és egyéb anyag található, ami már nincs pozitív hatással az egészségre. Akár 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat, ha valaki túl sok bolti gyümölcslevet fogyaszt. Sajnálatos módon még a legtöbb gyümölcsöt tartalmazó levek is sok cukrot tartalmaznak, ezért jobb lenne befejezni a fogyasztásukat.

10, Túl sok só fogyasztás.

Igaz, hogy sokkal jobb és intenzívebb ízt ad az ételnek, de egészségtelenebb is lesz. A túl sok sófogyasztás negatív hatással van a szervezetre és az egészségre. Olyan problémákat generálhat, mint a magas vérnyomás, a szívbetegség és a gyomorrák. Bizonyos mennyiségben létfontosságú a szervezetnek, ám víz visszatartó képessége miatt növeli a vérnyomást, ami megterhelheti a szívet, az artériákat és a veséket.

11, Túl sok alvás.

Alvás közben a test és a szervezet regenerálódik és feltöltődik energiával. Sokan viszont azt hiszik, ha sokat alszanak, akkor sokkal több energiájuk is lesz, de ez nem igaz. Tanulmányok szerint a túlzott mennyiségű alvás számos egészségügyi veszélyt jelenthet. Egyénenként változik az alvásigény, mely optimálisan valahol 7 és 9 óra között van. A túl sok alvás szívbetegséget, depressziót, elhízást és agyi károsodást idézhet elő.

12, Egész napos ülés.

Az emberek általában ülve dolgoznak, tanulnak, szocializálódnak… stb. A túl sok ülés azonban számos egészségügyi problémát idézhet elő, úgymint elhízást, 2-es típusú cukorbetegséget valamint szív- és érrendszeri panaszokat. Ha a munkád megköveteli az ülést, illik 30 percenként kis szünetet tartani, hogy kinyújtóztasd a végtagjaidat.

Hasznosnak találtad a cikket?

betöltés...