10 népszerű turisztikai attrakció, ami kegyetlenség az állatokkal szemben

Brutális következmények rejtőznek néhány olyan látnivaló mögött, amiket a legtöbb turista nem hagy ki. Cuki koalák, játékos majmok, megbűvölt kígyók, barátságos delfinek, valójában azonban szenvedő állatok. Szűkös helyeken összezsúfolva, nem higiénikus körülmények között tartva, koplaltatva, láncon és végkimerülésben – és ez csak néhány dolog azok közül, melyeket ezek az állatok átélnek.
Évente több millió turista kíváncsi olyan látnivalókra, melyeket nemhogy pénzzel nem szabadna támogatni, de végre örökre el kellene felejteni őket.

1. Delfinshow

Egy delfinárium csupa mókának tűnik és egy ártatlan látnivalónak, hiszen az emberek többsége nincs tisztában azzal, mi minden történik a háttérben, mire ezek a látványos produkciók a közönség elé kerülnek. Hogy a delfinek a delfináriumba kerüljenek, a szabad vizeken üldözőbe veszik és hálóval fogják be őket. Szállítás közben az állatok hatalmas stressznek vannak kitéve, sok közülük még a célba érkezés előtt elpusztul. Amelyik túléli, az attól kezdve az egész életét apró medencékben töltheti, hogy trükköket tanuljon, ami teljesen természetellenes számára.

A helyzet pedig még rosszabb az utazó delfinshow-k esetében. Az előadások között a delfineket úgy pakolják össze és szállítják a következő helyszínre, mintha csak csomagok lennének. Szűk helyre passzírozzák be őket, ahol vizük is alig van.

2. Elefántháton

Amikor valaki felül egy elefánt hátára, meglepődik, hogy milyen nyugodt és lassú ez a hatalmas állat. A szomorú igazság azonban az, hogy ez a nyugodtság annak a következménye, hogy az elefántok lelkét már teljesen összetörték. A kis elefántokat elszakítják az anyjuktól és erőszakos módszerekkel képezik ki őket, rabláncra verik, alig adnak nekik enni és inni. Egész életüket láncra verve élik le, közben pedig nem érintkezhetnek a többi elefánttal. Ez teljesen tönkreteszi őket nemcsak fizikailag, de pszichésen is.

3. Medveparkok

A vadonban a medvék általában egyedül élnek. A medveparkokban azonban kifutókban tartják őket és ketrecekben. Egy-egy ilyen területen általában 3 medve osztozik, ami már túlzsúfoltságot jelent. A tortúra azonban itt még nem ér véget. Egyes parkokban különböző jelmezekbe öltöztetik a medvéket, hogy ebben adjanak elő különféle trükköket a nagyközönségnek. Ez az állatoknak óriási stressz.

4. Táncoló majmok

Olyan népszerű helyeken, mint például Thaiföld, a vadonból befogott makákóknak sok szörnyűségen kell átmenniük. Kiképezik őket mutatványokra és arra, hogy táncoljanak a tömeg előtt. Ez a nézőknek szórakozást jelent, az állatok számára azonban semmi vidámság nincs abban, hogy az előadás végeztével láncra kötve visszakerülnek szűkös ketreceikbe.

5. Kígyóbűvölés

Ez az ősi mutatvány sokakat nyűgöz le, és el kell ismerni, van valami varázslatos ezekben a misztikus állatokban. Valójában ezeket a kobrákat a vadonban fogják be, a méregfogaikat pedig kiszedik. A méregmirigy-csatornájukat is lezárják, hogy teljesen ártalmatlanná tegyék őket. Ez sokszor vezet különböző fertőzésekhez, ami miatt sok kígyó elpusztul.

6. Cibetkávé

Egy csésze cibetkávé ára 35-100 dollár között mozog. A cibetmacskák szeretik a kávébogyót, az egzotikus cibetkávé pedig abból a babból készül, amit az állat ürít. A termesztők megpróbálnak minél több kávét előállítani, ezért fogságba ejtik a cibetmacskákat és apró ketrecekbe zárják őket. Ilyen tartás mellett az állatok rengeteg sérülést szereznek és fertőzéseket szednek össze, nem beszélve az összezártság okozta stresszről. A farmerek ráadásul teletömik őket kávébogyóval, ami egészségtelen is számukra.

Egyes országokban, például Indonéziában a turisták ellátogathatnak olyan helyekre, ahol a cibetmacskákat fogva tartják, és megkóstolhatják az általuk “készített” kávét is.

7. Bikaviadal

Ez a barbár tradíció minden évben ezernyi bika halálát okozza. A viadal előtt a torreádorok többféle módszerrel gyengítik le az állatokat, hogy biztosak lehessenek a saját győzelmükben. Begyógyszerezik őket, homokzsákokat pakolnak a hátukra, eltávolítják a szarvaikat, hogy kibillentsék őket az egyensúlyukból vagy vazelint dörzsölnek a szemükbe, hogy rontsák a látásukat. A viadal közben megszúrják őket a nyakukon, a hátukon, és minden lehetséges módon kifullasztják őket. A bikák általában lebénulva hagyják el az arénát.

8. Halpedikűr

Az édesvízi doktorhal, azaz a Garra rufa végzi el ezt a procedúrát. Ezek a halak megeszik a száraz bőrt, de nem azért, mert annyira oda vannak érte, hanem mert annyira kiéheztetik őket, hogy az életben maradásért küzdenek. Bár sok országban ezek a halak védettek, online meg lehet őket vásárolni, és postán, vízzel teli műanyag tasakban házhoz szállítják őket. A szállítást nem sok éli túl.

9. Koala simogatás

Semmi kétség afelől, hogy a koalák aranyosak és mindenki szeretné megölelgetni őket. A valóságban azonban ezek az állatok egyáltalán nem élvezik a közeli kontaktust az emberekkel. Számukra ez stressz és trauma, mégis kényszerítik őket rá, hogy látványosság váljon belőlük.

10. Lovaskocsikázás

Sok pár számára a romantika csúcsa, ha lovaskocsikázhatnak. A ló szemszögéből azonban ez a helyzet egészen másként fest. Az állatoknak felszerszámozva kell órákon át mennie a zajos utcákon, akár még szakadó esőben vagy jéghidegben is. Ez akkora stressz lehet számára, hogy sok ló össze is esik miatta.

betöltés...