10 átgondolt trükk, amellyel manipulálnak minket a vendéglátó egységek

Az ember azért jár étterembe, hogy valami finomat egyen, valami újat kipróbáljon, amit esetleg otthon nem főzne meg.Egy étterembe belépve általában érezzük, hogy jó helyre jöttünk, szimpatikus avagy inkább keressünk mást. A vendéglátók ezt jól tudják, így ők a legapróbb részletekre is odafigyelnek, hogy minél több vendéget csábítsanak be és vissza. De nézzük csak, melyek ezek a trükkök?

  1. Az olasz éttermek

Szerintem nem mondok azzal újat, hogy bizony az olasz éttermek többségében nem saját maguk gyúrják a tésztát. Sok esetben ugyanúgy megveszik előre lecsomagolva, ahogy mi, esetleg a minőségére figyelnek oda jobban, de nagyon kevés étterem vállalja be, hogy saját készítésű tésztát gyártson a vendégek részére.

2. A borravaló

Itthon nem igazán jellemző, de külföldön, főleg a turistaparadicsomokban, szeretnek a számla mellé apró édességeket, cukorkákat adni, ezzel manipulálva a vendéget, aki így valószínű több borravalót fog hagyni.

3. Nem nagyon helyeznek el tükröket az éttermekben, mert ilyenkor az emberek kevesebbet fogyasztanak, ha látják magukat.

4. Számos étterem használ különböző illatanyagokat. Például a pékségek, mivel mindenki imádja a friss kenyér illatát, így könnyebben becsalogatják a leendő vásárlót.

5. A pincérek nemcsak azért rámolják le az asztalt, mert végzett valaki az étellel, hanem ha látjuk, hogy mennyit ettünk, kisebb eséllyel fogunk még rendelni.

6. A legtöbben, ha belépünk egy étterembe, általában sarokban lévő asztalt keresünk. Ha van hely, a pincérek is leginkább oda invitálnak minket. Ennek az az oka, hogy az ember többet fogyaszt, ha kevesebben látják.

7. Érdekes az a tény is, hogy a szebb embereket előszeretettel ültetik ablak mellé, így az utca embere is szívesebben fog bemenni, mivel azt az érzés kelti benne, hogy kellemes a hangulat és tele van.

8. Ha valaki carbonara spagettit rendel, a felszolgáló egyből levágja, hogy nem sűrűn jár az illető étterembe. Szereti a megszokott dolgokat, pont ezért veszik az étlapra fel, mivel könnyen elkészíthető és viszonylag sokan is rendelik.

9. Sokszor függ a rendelés azon is, hogy milyen tányérokon szervírozzák az adott ételt. Ha kis tányéron szervírozzák a kisebb adagot és megeszi a vendég úgy érzi tele van, nem bír többet enni. Viszont ugyanakkora adagot egy nagy tányéron felszolgálva teljesen más hatást érnek el. A vendég úgy érzi nem lakott jól és rendel még.

10. Ha egy vendég arra kéri a felszolgálót, hogy halkítson a zenén, akkor a legtöbb esetben ez nem történik meg, de mégis jelzik felénk, hogy halkítottak. Ilyenkor a vendég megnyugszik és úgy érzi mintha lehalkították volna a zenét.

betöltés...