Ez a 14 legnagyobb szellemváros a világon.

A TV képernyőkön keresztül láthattunk már elhagyatott szellemvárosokat a világ minden táján, de személyesen még nem volt szerencsénk egyet sem látni. Magyarországhoz legközelebb fekvő szellemváros az ukrajnai Pripjaty, amit a csernobili atomerőmű katasztrófája miatt kellett evakuálni. Oda rengeteg turista megy, hogy megnézzék az egykor 50.000 ember lakta várost, hogyan is néz ki, ma 33 évvel a baleset után. Ezen kívül azonban még nagyon sok ilyen jellegű város van, amiben gyakorlatilag senki sem lakik. Minden városnak és településnek megvan a maga története, amiket ma el is hoztunk nektek, hogy megismerkedhessetek azokkal a helyekkel, amik szellemvárosként vannak nyilvántartva.

1, Craco, Olaszország

1656 előtt Craco városa virágzott, ám egy katasztrófa következtében többen is elhagyták a települést. Akkor volt jelentős a város hanyatlása, mikor 1892 – 1922 között a lakosság nagy része Észak-Amerikába költözött a rossz mezőgazdasági körülmények miatt. Egy 1980-ban történő földrengés után pedig teljesen lakatlanná vált.

2, Bodie, Kalifornia

A 19. században 5-7 ezer ember lakta, majd a 20. századtól fogva elkezdett hanyatlani, ugyanis aranybánya készlete elkezdett megcsappanni, ami a lakosság számának csökkenését jelentette. 1930-ra teljesen elnéptelenedett, így ma Bodie az egyik legvalódibb vadnyugati szellemváros a világon.

3, Oradour-sur-Glane, Franciaország.

Eme várost a német barbárság szimbólumaként is emlegetik a II. világháború idejéből. 1944. június 10-én a német katonák 642 lakos életét ontották ki, köztük nőkét és gyermekekét is. Összesen hat ember élte túl a merényletet, 5 férfi és 1 nő. Ma ez a település teljesen lakatlan, sőt a német megszállás fájdalmas emlékhelye lett.

4, Pripjaty, Ukrajna

Talán az egyik legismertebb szellemváros a világon, ugyanis a tőle három kilométerre fekvő csernobili atomerőmű robbanásakor teljesen ki kellett üríteni. A városban többnyire az erőműben dolgozók és azok családjai laktak, azaz majdnem 50.000 lakos. A várost biztonságossá nyilvánították, ám még mindig akadnak olyan helyek, ahol elég magas radioaktív sugárzást mérnek.

5, Varószia, Észak-Ciprus

A város a 60-as és 70-es években tömegturizmusáról volt híres egészen 1974-ig. Történt ugyanis, hogy a török hadsereg fogta magát elfoglalta a várost és tiltott területnek nyilvánította. A helyet úgy védték a betolakodók ellen, hogy magas falakat építettek köré, és az ott lakókat pedig azonnal evakuálták. A szigorúan őrzött és védett városba ma már csak a török hadsereg és az ENSZ képviselői léphetnek be.

6, Garnet, Montana

Egy másik elhagyatott amerikai bányaváros, amit akkor hagytak el a lakosok, amikor az aranybányák teljesen kiürültek. Ám ez még semmi, mert 1912-ben egy hatalmas tűz ütött ki a településen és felét teljesen elpusztította. Azóta ez az egyik legjobban őrzött szellemváros a világon.

7, Hasima-sziget, Japán

Ezen a szigeten 1887 és 1974 között tengeralatti szénbányászattal foglalkoztak, és többnyire az ott dolgozó munkások valamint azok családjai laktak itt. 1890-ben óriási falakkal vették körbe, hogy megvédjék a természeti katasztrófáktól, ám miután 1974-ben elrendelték a bányák bezárását az ott lakók elhagyták a szigetet az élelmiszer és az ivóvízhiány miatt.

8, Kennicott, Alaszka

Egy elhagyatott bányászati város, ahol annak idején rezet bányásztak. Az 1900-as években felfedezték, hogy ezekben a bányákban nagyon magas koncentrációjú kalkozin van, ami egy nagyon értékes ásvány abból a szempontból, hogy remekül vezeti az elektromos áramot. 1938-ig 4,6 millió tonna ilyen ércet termeltek ki, ám ezek után a bánya teljesen kiürült és nem lehetett több ilyen ásványt bányászni. Miután bezárták a helyet a lakosok elköltöztek.

9, Bannack, Montana

1862-ben alapították a várost, melynek területén gazdag aranybánya volt. A város egyik alapítója, Dr. Erasmus Darwin Leavitt az orvoslás helyett egy ideig az aranybányászattal foglalkozott, de rájött, hogy több orvos van a városban, mint bányásza, ezért ez a vállalkozás nem lett annyira nyereséges. Évekkel később elköltözött és az orvoslással kezdett aktívabban foglalkozni. Az 1970-es évek végén gyakorlatilag teljese elhagyatottá vált a hely.

10, Glenrio, Texas/Új-Mexikó

A Texas és Új-Mexikó határán fekvő város, mely eredetileg vasúti városként funkcionált.  Mivel határ menti város volt, több üzletet is nyélbe ütöttek itt. Például Texasban adták ki az összes üzemanyagot, mert Új-Mexikóban magas volt ennek az adója. Akkor kezdett el a város lakossága megcsappanni, mikor 2008-ban átadták az Interstate 40 nevű autópályát, mellyel a turisták, teljesen kikerülték a várost.

11, Lifta, Izrael

1945-ben 2250 ember élt itt, 2230 muzulmán és 20 keresztény. Az 1947–48-as polgárháború miatt 1848-ban az ókori város teljesen elnéptelenedett. A háború után zsidó származású családok költöztek be, ám 2017-re újra üressé vált, azóta pedig izraeli természetvédelmi területként tartják számon.

12, Dhanushkodi, India

Dhanushkodi egy egyszerű indiai város volt, ami tele volt élettel és vidámsággal, ám 1964-ben egy tornádó teljesen elpusztította. A 280 km/h-s szél szinte mindent elsöpört a föld színéről, így 1964 decemberében a várost szellemvárossá nyilvánította Madras Kormánya.

13, Thurmond, Nyugat-Virginia

A szénbányászat ideje alatt Thurmond egyenesen virágzott, még a vasúti közlekedést is kiépítették itt. Ma a vasútállomás egyszerű raktárként funkcionál, a városban pedig körülbelül 5 ember él.

14, Kolmanskop, Namíbia

1908-ban egy fekete munkás, név szerint Zacharias Lewala gyémántot talált ezen a vidéken, amit meg is mutatott német származású főnökének August Stauchnak. Miután kiderült, hogy a város gazdag gyémántlelő forrás, rengeteg német telepedett itt le. A bányák az első világháború után kezdtek el hanyatlani, ugyanis a gyémánt lassan elfogyott belőlük, ennek következtében az emberek is szépen elkezdtek kitelepülni. Ha valaki meg akarja látogatni ezt a különleges várost, akkor engedélyt kell hozzá kérnie.

betöltés...