Egy tanulmány szerint a férfiak hízni kezdenek, amikor apává válnak

A várandósság alatt a nők akár 15 kg-ot is felszedhetnek és szülés után rögtön próbálják is leadni a túlsúlyukat. De a kutatások szerint az apukák is kiveszik a részüket a gyarapodásból, “szimpátia hízásba” kezdenek. Ők viszont ezt akkor kezdik el, mikor a baba hazaérkezik.
Most megismerheted azt a tanulmányt, mely szerint a férfiak apa szerepbe kerülve egyre többet nyomnak a mérlegen.

Hogyan jöttek rá a kutatók

Apává válni óriási változás a férfiak életében. Megismernek egy új típusú szeretetet, még több lesz a felelősségük és kevesebbet fognak aludni. Egy tanulmány viszont arra is rávilágított, hogy a férfiak az első gyermekük születése után hízni kezdenek.

10.254 férfi vett részt a vizsgálatban, akiket végigkövettek a tinédzserkoruktól kezdve egészen a 30-as éveik elejéig. A kutatás 1994-ben kezdődött, amikor kutatók egy csoportja elkezdte követni az önkéntes résztvevőket, akik akkoriban 12 évesek voltak. A szakértők aztán 20 évig nyomon követték a résztvevők súlyát, családi állapotát és a közben született gyermekeik számát, egészen 2014-ig, amikor a résztvevők elérték a 32 éves kort.

Hogy van vagy nincs gyereke, az befolyásolja a férfi kinézetét

20 év elteltével a kutatók kielemezték a begyűjtött információkat, és arra jutottak, hogy a férfiak testtömeg indexe (BMI) közvetlen összefüggésbe hozható azzal, hogy van-e gyerekük vagy nincs.

A kutatás vezetője szerint a férfiak természetes módon híznak, hiszen az életkor előrehaladtával az anyagcseréjük lelassul. Ám azt is hozzátette, hogy akiknek a BMI-jük drasztikusan megnőtt, azok mind apává váltak a kutatás során. Az első gyermek születése után az apák átlagosan 2 kg-ot szedtek fel magukra. Viszont azok, akiknek nem született gyerekük, vagy megőrizték a súlyukat vagy még fogytak is belőle a tanulmány 20 éves időszaka alatt.

Okok a hízás mögött

A tanulmány nem vizsgált speciális faktorokat a hízás mögött, de a kutatók szerint az életmódban és a napi rutinban bekövetkezett változások állnak a háttérben. Mikor egy férfinak először születik gyereke, számára a családja lesz a legfontosabb.

Az új felelősségek elvonják őt attól, hogy elsősorban magával foglalkozzon, ahogyan tette azt korábban. Emiatt az átalakulás miatt és az ezzel járó új szokások miatt kevesebbet fog edzeni, kevésbé figyel oda a táplálkozásra, inkább sétál egyet és megáll közben fagyizni a gyerekével. Még azok az apák is híztak, akik nem élnek együtt a gyerekükkel, bár nem annyit, mint azok, akik egy háztartásban élnek velük.

A kutatás eredménye segíthet az odafigyelésben

A kutatás rávilágít arra, hogy felhagyni a jó szokásokkal és helyette károsakat magunkévá tenni igen nagy eséllyel bekövetkezik, amint valakiből apa lesz. A túlsúly pedig magas koleszterinszinthez és szívproblémákhoz vezet többek között. Az újdonsült apukáknak érdemes erre odafigyelniük, hogy az elhízás ne rombolja le az apaság nyújtotta örömöket az életükben.

betöltés...