13 hiba, amit az emberek nagy része elkövet tűz esetén

Szinte lehetetlenség 100\%-ban felkészülni a tűz okozta veszélyekre, viszont el lehet kerülni olyan nagy hibákat, melyekkel nő a balesetek száma. Például a legtöbb ember egyből bepánikol mikor tüzet észlel, és ahelyett, hogy józanul gondolkodnának, mindenféle butaságot tesznek. A mostani cikkünkben olyan hibákat hoztunk el nektek, melyeket soha semmiféleképpen nem szabad csinálni akkor, ha egy bevásárlóközpont vagy egy épület lángra kap.

1, hiba: Rossz elfojtási művelet.

A serpenyőben lévő olaj könnyen lángra kaphat, ezért fontos, hogy azonnal és helyesen cselekedjünk. Fontos, hogy ne dobd le a földre az edényt, és ne is önts vizet az olajra, mert az nagyon veszélyes.

A legjobb megoldás az, ha lezárod a tűzhelyet és fedőt raksz a lángra, így nem kap több oxigént és elalszik.

2, hiba: Pánikolás.

A legfontosabb szabály, hogy ne essünk pánikba tűz esetén. A hideg fejjel való gondolkodás segít, hogy elkerüld a baleseteket és a legkisebb veszteséggel éld túl az esetet. Teljesen fölösleges fel-alá szaladgálni a lakásban, ehelyett néhány másodpercre állj meg és gondold át a lehetőségeidet. Egy bevásárlóközpontban például érdemes követni a kihelyezett menekülési útvonalat, ugyanis az a legbiztonságosabb útvonal, amin keresztül kijuthatsz az épületből.

3, hiba: Életed kockáztatása ingóság miatt.

Ha meglátod vagy megérzed, hogy ég valami a házban azonnal el kell hagyni az épületet a menekülési útvonalon keresztül. Mivel a tűz gyorsan terjed ezért neked is gyorsan kell cselekedned. Nincs idő arra, hogy a különböző személyes tárgyakat magadhoz vedd és azzal menekülj.

4, hiba: Poroltó nem megfelelő használata.

Mivel nem mindennap használ az ember poroltót, ezért sokan nem tudják hogyan kell használni. Célszerű a készüléket a tűz forrása felé irányítani, amint kifogy belőle az anyag jó messzire kell tenni a tűztől, hogy még véletlenül se gyulladjon fel, mert még nagyobb tüzet eredményez.

5, hiba: Készülékek leöntése vízzel.

Az iskolában fizika órán már megtanulhattátok, hogy a víz nagyon jól vezeti az áramot, ezért ha azzal leöntesz egy olyan készüléket, mely be van dugva a konnektorba, akkor könnyen áramütést szenvedhetsz el. Ezen felül a rövidzárlat csak növeli a tűz kialakulásának esélyét.

Csak akkor szabad vízzel leönteni, ha a készülék áramtalanítva van. Egyéb esetben önts rá homokot vagy takard le vastag ruhával. Kisebb tűz esetén szódabikarbóna is használható.

6, hiba: Ajtó-ablak kinyitása.

Az oxigén a tűz legjobb barátja, szóval ha meg akarod akadályozni a tűz továbbterjedését, akkor ne nyiss rá se ajtót se ablakot. Tanulmányok szerint beltéri hőmérsékleten jelentősen csökken a tűz hőmérséklete.

7, hiba: Sarokban bujkálás.

Tűz észlelésekor elemezni kell a helyzetet és meg kell találnia legjobb menekülési útvonalat. Soha nem szabad a fürdőszobában, kamrában, vagy alagsorban menedéket keresned a tűz elől, ugyanis a tűz könnyen odajuthat a tűzoltóknak viszont annál nehezebb. Ha nincs kiút, akkor keresd meg a legbiztonságosabb helyet és zárd be az ajtót és nedves ruhával tömd be a nyílásokat. Ezek után értesítsd a mentőket és mondd el hol vagy.

8, hiba: Lift használata.

Ez a legveszélyesebb mind közül, ugyanis egy égő házban az áram kikapcsol és a lift leáll. Nincs is annál rosszabb, mint mikor egy kicsi, rosszul szellőző helyiségben tartózkodsz anélkül, hogy ki tudnál szabadulni belőle. Ilyenkor a legbölcsebb ha a lépcsőt veszed igénybe, ha ez nem lehetséges, akkor egy olyan helyen érdemes megvárni a tűzoltókat, ahol nincs nagy füst.

9, hiba: Kockázat vállalás.

Nagyon veszélyes egy improvizált kábellel leereszkedni egy magas épület faláról, ugyanis megbízhatatlanok, arról nem is beszélve, hogy nem felnőtt súlyra vannak tervezve. Ha valaki a második emeletnél magasabbról akar leereszkedni annak súlyos következményei lehetnek. A legcélszerűbb megvárni a tűzoltókat, akik segítenek kijutni a házból.

10, hiba: Azt hinni, hogy a nedves ruha jó védelem.

Egy megnedvesített ronggyal könnyedén közlekedhetsz a füsttel teli helyiségekben, de meg kell jegyezni, hogy ez sem tesz csodát. Az égés során felszabadult szén-monoxidot a vizes rongy nem tudja megszűrni. De természetesen még mindig biztonságosabb így, mintha anélkül közlekednél egy füsttel teli szobában.

11, hiba: Állva maradni egy füsttel teli szobában.

Megnő a szén-monoxid mérgezés kockázata, ha a állva közlekedik valaki a szobában. Az oxigén sokkal közelebb van a talajhoz, ezért érdemes négykézlábra ereszkedni és úgy közlekedni.

12, hiba: Felgyulladt ruhában futni.

Ha úgy érzed a ruhád felgyullad, akkor a futás a legrosszabb dolog, amit tehetsz, ugyanis ezzel csak még jobban elkezd égni a ruha. Ilyenkor el kell távolítani az égő ruhát, vagy a földön hemperegve kell eloltani azt. Ha van a közelben másik személy, annak takaróval kell beborítania, hogy a tűz elaludjon.

13, hiba: Visszatérés.

A nagy sietségben elfelejtesz magaddal vinni néhány nagyon fontos dokumentumot, vagy a telefonod…stb. de már elhagytad a lakást. Ilyenkor semmi esetre se menj vissza, mert minden percben növekszik a ház összeomlásának vagy a szén-monoxid mérgezésnek a veszélye.

betöltés...