11 érdekes tény Szerbiáról, amiről sokan egyáltalán nem tudtak

“Sziasztok, a nevem Ksenia. Több, mint 10 évet éltem kint Szerbiában, mert Belgrádban folytattam tanulmányaimat. Ott helyezkedtem el és éltem pár évig, majd visszatértem Oroszországba. Jelenleg is rendszeresen járok abba az országba, mert számomra elképesztően gyönyörű, ahol bárki otthon érezheti magát, bár sok furcsa szokásai és törvényei vannak. Úgy döntöttem, hogy elmesélem miket tapasztaltam az alatt a 10 év alatt, míg ott éltem.”

Ez egy nagyon izgalmas kis cikk, mely feltárja Szerbia érdekes és egyben nagyon szokatlan szokásait, amivel úgy gondoljuk nem mindenkit tudna megbarátkozni.

1, A nők csak két esetben kapnak virágot.

A városban szinte sehol sem lehet találni virágboltot, csak a temetők körül. Ennek az az oka, hogy itt nem szokás a nőknek virágot adni. Összesen két alkalom van, mikor kapnak, az egyik az esküvő a másik pedig a temetés.

2, A vendégek szabadon mászkálhatnak a házon belül utcai cipőben, még télen is.

Szerbiában nem kell levenni a cipőt, ha vendégségbe érkeznek az emberek. Sőt az első adandó alkalommal, pálinkával, lekvárral vagy kávéval kínálják a vendégeket. Egyetlen dolgot nem engednek, az pedig a házon belüli pöfékelés.

3, A munkanélkülieket nem látják el.

Mivel az orvosok sem ingyen dolgoznak, ezért a biztosítás nélküli embereket nem kezelik ki. Az iskolások, szerzetesek, nyugdíjasok, fogyatékkal élők biztosítását az állam fizetni, a munkavállalókét pedig a munkáltató. Köthető munkanélküli biztosítás, ha azt a házastársa fizeti, ellenkező esetben még a mentő kihívása is magas költségeket von maga után.

Ebben az országban nem hívják házhoz az orvosokat, hanem mindenki maga megy be a kórházba.

4, A görögdinnye zöldségféle, a csirke nem hús, a ló heréje pedig számukra a legfinomabb étel.

Szerbia ismert különleges,egyedi és sajátos gasztronómiájáról. A csirkét például olyan ételnek tartják, amit csak a szegények esznek. Ha boltba húst kér valaki, akkor automatikusa a disznóra vagy marhára asszociálnak. A legfinomabb étel számukra a ló illetve kecskehere, sőt még fesztivált is szoktak tartani, ahol különböző módon lehet elkészíteni.

Egyéb szokatlan helyi finomságok:

Szilvás gombóc, amit egy édes burgonyából készült tészta belsejében rejtenek el.

Shumadian tea, amit kizárólag pálinkából főznek meg méz hozzáadásával.

5, Mindenki fél a betegségektől és baktériumoktól.

Tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a betegségeik fő oka az, hogy a téli hidegben is egy pólót vesznek a kabát alá és nyári cipőben mászkálnak, mert azt tartják kényelmesnek.

6, Nem mindenki lehet nyugdíjas.

Ha valaki nem dolgozott legalább 15 évig, akkor nem jogosult a nyugdíjra. A legjobb esetben is csak megpróbálhatja megigényelni a szegények számára nyújtott szociális támogatást. Meg kell jegyeznünk, hogy Szerbiában nagyon nehéz hivatalos, bejelentett állást találni, különösen, ha nincsenek kapcsolatok.

7, Minden második autó 10-15 éves.

A szerbek kifejezetten előnyben részesítik a régi típusú kocsikat, amiket Európa fejlettebb országaiból szereznek be, amit szükség szerint átalakítanak. A benzin itt 2-3-szor drágább, ezért elsősorban a járművet úgy alakítják át, hogy alkalmas legyen gázolajjal történő működtetésre.

8, Minden családnak van egy ünnepe, ami apáról fiúra száll.

Van egy vallási ünnep, amit annak a szentnek a napján ünnepelnek, aki védi a családot. Ha a család december 19-én ünnepli ezt az eseményt, akkor a pártfogójuk, Szent Miklós. Amikor egy lány beházasodik egy családba, akkor ő felveszi férje szokásait, és azt az ünnepet ünnepli, amit ő.

Az ünnepen résztvevőket kenyérrel, borral, zabkásával, dióval, sült malaccal, savanyú káposztával kínálják. Eme ünnep megünneplésére szabadságot vesznek ki az emberek, sőt ezután nem szokás dolgozni, házimunkát végezni, mosni, főzni. Ennek következtében ez kb 3 napig tart.

9, Sok embernek van fürdőkádja, de csak kevés használja azt.

Szerbiában nincs meleg víz-ellátás. A házakba kis elektromos vízmelegítőket szereltek be, hogy kellemes meleg vízzel lehessen 15 percig zuhanyozni. A fürdőkádban való fürdés csak a gazdag emberek kiváltsága, mivel a meleg víz költsége elég magas.

Itt gyorsan megtanul az ember takarékoskodni. Ha nem fizetsz olyan sokat az áramért, akkor ne használd egyszerre a vasalót és a légkondit, vagy éjszakára kapcsold be a mosógépet, vízmelegítőt. Érdekesség: éjszaka folyamán olcsóbb az áram, mint nappal.

10, Az átlagos fizetés körülbelül 300 euró, a lakhatás költségei pedig 100–150 eurót tesznek ki.

Sokan adósságspirálba kerülnek, főleg akkor, ha gyermekeik vannak. Sokan a szüleikkel laknak együtt a költségek megtakarítása érdekében. A törvények pedig csak rontják a helyzetet. Például minden évben a szülők kötelesek új tankönyveket vásárolni az iskolás korú gyerekeik számára, a rendőrség pedig levadássza azokat, akik a régi könyveket megpróbálják újra eladni. Vannak gyerekek, akik az utcákon énekelnek vagy hangszeren játszanak, hogy pénzt gyűjtsenek a tankönyveikre.

11, A szerbek nagyon adakozók.

Néhány évvel ezelőtt olyan mozgalom indult, melynek keretein belül ételeket és ruhákat lehetett konténerekre aggatni, hogy a szegények és a rászorulók el tudják vinni.

Egy másik kampány során a hajléktalanok számára meleg ruhákat gyűjtöttek a tél beállta előtt. Néhány étterem és kávézó ingyen ételt kínál a nyugdíjasoknak, a szupermarketek pedig a gyerekeknek és a várandós nőknek ingyen gyümölcsöt raknak ki.

Neked mi a véleményed?

betöltés...